Bli bevisst, Dyreforsøk, Hormonbombe, Hva er grønt?, Innholdsstoffer, Kjemi konsekvenser, Kjemikalier i hverdagen, Kosmetikk, Makeup, Naturlig, Økologisk, Produktanbefalinger, Produkttips, Sminke, Terre d'Oc

Se opp for dette i mineralmakeupen

Mange makeupmerker reklamerer med rene mineraler i produktene, alikevel kan det fremgå ingredienser som du ikke vil ha på huden din.

Siden det ikke finnes noe regelverk eller sertifiseringer for hva som utgjør mineralmakeup, kan ethvert produkt som inneholder mineraler som en primæringrediens bli markedsført slik – selv om det inneholder en hel rekke andre mindre naturlige ingredienser. Mineralmakeup kan derfor deles inn i to kategorier:

1. De som ikke bruker syntetiske stoffer (som parabener og andre fyllstoffer) og som ellers er tro mot den opprinnelige hensikten om ren mineralmakeup.

2. De som tilfører fyllstoffer, farger, bindemidler, konserveringsmidler og andre kjemikalier i sine formler. Dette for å redusere produksjonskosnader og forlenge holdbarhet.

Du kan eliminere en del merker ved å lese ingredienslistene, så ikke la begrepene «helt naturlig» eller «100% mineraler» lure deg. Husk for all del å sjekke alle produktene fra ett merke, en mineralfoundation kan se grei ut, mens mascaraen i samme serie kan være en hormonbombe. Sjekk makeupen din for dette:

– Nanopartikler (eks. Nanonized Titanium Dioxide eller nanonized particles)
En av grunnene til at mineralmakeup er så populært er at det gir en jevn, naturlig og langvarig dekkende effekt på huden. Produsenter oppnår dette ved å pulverisere eller «mikrokronisere» mineralene i mikroskopisk eller nanopartikkel størrelse. Jo mer pulverisert, desto mindre partikler og høyere pris.

Naturlige mineraler som sink, jern og titan er trygge på huden når de er i sin standardform, da absorberes de ikke inn i huden. Men mineraler i mikronisert nanopartikkelform er det bekymring for helserisiko, spesielt når det brukes på skadet hud, eller ved innånding. Partiklene er da så små at de kan absorberes av huden og gå inn i blodet noe som er giftig og sykdomsfremkallende.

– Syntetiske fargestoffer (eks. Manganese Violet)
Syntetisk og giftig pigment som gir farge til sminken. 

– Syntetisk parfyme
Syntetisk parfyme kan gi allergi- og overfølsomhetsreaksjoner.

– Parabener (eks. methylparaben, propylparaben)
Ja, det finnes faktisk parabener i enkelte mineralmakeup-merker. Husk å sjekke alle produktene i en serie for dette hormonforstyrrende konserveringsmiddelet da det i noen produkter kan fremgå, mens i andre ikke. 

-Carmine
Naturlig, men ikke dyrevennlig. Carmine er laget av tørkede insekter som kokes i vann for å trekke ut carminesyre, dermed fremstilles et rødt fargepigment.

– Bismuth Oxychloride
Et naturlig forekommende metall som gir en perleaktig skimmereffekt til makupen. På grunn av dens gode effekt og lave pris er det mange mineralmakeup-produsenter som benytter seg av denne ingrediensen. De som har problemer med akne og rosacea finner kanskje ut at bismuth oxycloride forverrer huden, noe som resulterer i rødhet eller kviser. Selv personer uten eksisterende hudproblemer kan oppleve kløe og irritasjon av denne ingrediensen.

– Propylene Glycol (eks. 1,2-Dihydroxypropane; 2-Hydroxypropanol; Methylethy Glycol; 1,2-Propanediol; Propane-1,2-Diol)
En mineralolje-variant som virker som en emulgator , men forårsaker uttørring av huden og er dessuten hudirriterende. Den har en stabil form som ikke påvirkes av kulde eller varme og er derfor en populær ingrediens i kosmetikk. Virker også som en penetrerende ingrediens, dvs. at den fører andre kosmetikkingredienser dypere ned i huden og inn i blodbanen. Dermed vil denne ingrediensen og andre skadelige ingredienser i produktet kunne skape ubalanse i indre organer.

– Trisodium EDTA
Dette er et syntetisk konserveringsmiddel. EDTA-forbindelser er ansett som miljøskadelig.

– Dyretesting
Til sist og ikke minst, vær sikker på at sminken din ikke er innblandet i dyreforsøk!

Slik finner du trygg makeup uten å være kjemiker

Økologisk sertifisert makeup er stort sett trygg makeup og inneholder ikke syntetiske stoffer og er heller ikke dyretestet. Veganere skal være oppmerksom på at enkelte øko-produkter kan inneholde bivoks og honning. Men dette er benyttet fordi det er hudvennlige alternativer til hudirriterende og miljøbelastende stoffer. Sjekk for sikkerhetsskyld om din økologiske makeup er uten nanopartikler og bismuth.

Terre d’Oc Makeup er en ecocert sertifisert sminkeserie hvor ALLE produktene er økologiske (noe som ikke er en selvfølge). Her er det ingen nanopartikler eller bismuth å finne, men i stedet hudvennlige mineraler og pleiende vegetabilske fettstoffer slik son f.eks arganolje og sheasmør.

Finner du noe i din sminke som du ble overrasket over? Del gjerne ingredienser og hvilke produkter dette gjelder i kommentarfeltet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 thoughts on “Se opp for dette i mineralmakeupen

 1. Er det pålagt å skrive «nanonized x» i innholdsfortegneles eller å skrive at det nanopartikler i sminken? Bare Minerals inneholder vel forresten Bismuth Oxychloride? Jeg pleier klø som en gal av mange fuktighetskremer og foundations, men har ikke merket noe til det med BM selv om jeg tror det inneholder det.

  Hvordan er forresten dekkevnen til den flytende foundationen til Terre d’Oc? Samme som pudderfoundationen? Jeg trenger mer enn middels dekkevne, og bruker dermed bare pudderfoundationen til Terre d’Oc når huden min er bra nok. Veldig synd!

  1. Jeg er ikke helt sikker på om produsentene må skrive dette på, altså om mineralene er «nanoized». Jeg ville uansett forhørt meg med produsent. Dog, jeg vet det er makeup/hudpleie-produkter som reklamerer med at produktene er i nanopartikkelform, de sier at produktene trenger langt inn og gir god effekt. Vel, jeg er meget skeptisk til hva annet disse produktene kan gi!

   Når det gjelder Bismuth, så er det noen som reagerer, mens andre ikke. Har man problemhud ville ikke jeg anbefalt bismuth i produktene.

   Du kan på samme måte som pudderfoundationen fra Terre d’Oc, bygge opp dekkevnen med den flytende foundationen. Konsistensen er ganske rik (men ikke fet) og gir dermed en fin og jevn finish. Vil anbefale deg å teste den ut, den finnes som gratis vareprøve i nettbutikken, som du kan ta med deg dersom du skal kjøpe noe. http://www.greenspirit.no

 2. Veldig bra at dere skriver om dette!! 🙂
  Men lurte på en ting, for jeg har Manganese Violet Oxide i pulverform (lager øyeskygger). Finnes det kun syntetisk fremstilt?

  1. Hei og takk for tilbakemelding! Etter det jeg har funnet av informasjon så er denne ingrediensen syntetisk fremstilt. Men hør med leverandøren din, de vet kanskje om alternativer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.