Allergi, Alternativ til, For kvinner, Helse, Hormonbombe, Hva er grønt?, Innholdsstoffer, intim, Kjemikalier i hverdagen, Klima, Livsstil, Miljøvern, Naturlig, Økologisk, Prakisk tips, Produkttips, Samfunnsansvar

Grønn mens

Mens, bind og tamponger er en helt naturlig del av det å være kvinne. Men er det vi bruker av hjelpemidler egentlig så godt for kroppen vår? Er vi kvinner grønne nok når vi har det røde?

Et stort flertall av befolkningen syns det er viktig å ta vare på miljøet. Til tross for dette bruker vi kvinner ca. 325 tonn bind og tamponger årlig. Det er nesten 1 million bind og tamponger daglig! Dette resulterer ikke overraskende nok, til et berg med avfall.

Men at vi bruker bind og tamponger er ikke et problem i seg selv. Problemet er hvordan disse blir produsert og alle de forskjellige kjemikaliene som blir brukt. I bomullsproduksjonen bruker man pesticider og defolianter. Man bleker også bomullen for å få den til å se estetisk riktig ut. I blekningsprosessen oppstår stoffet dioxin; et velkjent kreftfremkallende og hormonforstyrrende stoff. Alle disse stoffene og pesticidene havner i naturen, der de blir brutt ned. Der kan de ligge i 50-100 år og forstyrre hormonbalansen til andre planter og dyr.

Bind inneholder også plastmaterialer, bindestoffer og duftstoffer. Alt tas opp i kroppen igjennom slimhinnene våre. Dette er veldig ugunstig for mennesker, dyr og naturen. Så – finnes det noen grønnere alternativ?

Det korte svaret er ja, det finnes utrolig mange alternativ! Kjøper du økologiske bind og tamponger slipper du alle giftene du vanligvis ville ha fått i deg. Et alternativ som fås kjøpt i de fleste helsekostbutikker og på nett, er Natracare. De selger både tamponger, bind og truseinnlegg i de fleste varianter. Prisen er heller ikke altfor gæren!

Men selv om dette er et kjempegodt alternativ, så minker ikke avfallet ved denne metoden. Du kan ta skrittet helt ut og bytte til en menskopp. En menskopp er kort fortalt et koppformet objekt laget av silikon og naturgummi. Den plasseres i skjeden, men ikke like langt opp som en tampong. Det skal litt øving til, men det skal ikke være altfor vanskelig.


Menskopp er kanskje det grønneste og mest økonomiske alternativet på markedet. Du skyller koppen og bruker den om og om igjen i flere år! Mooncup produserer mensbegere både for kvinner som har født barn og kvinner som ikke har født barn. Divacup og Lunette er andre varianter av menskoppen.

Skrevet av Mays Dakhil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 thoughts on “Grønn mens

  1. Veldig nyttig innlegg 🙂 takk!
    Natracare og mooncup er jo også veganske alternativer, hvilket er viktig for meg at det er. Libresse, ob, alldays osv, tester jo på dyr, så det er det helt uaktuelt å bruke.

  2. Jeg har brukt mooncup i minst ett år, og jeg syns det er så synd at jeg ikke visste om det før, og at jenter i dag stort sett ikke vet om det. Jeg er sikker på at menskopper ville vært like utbredt som tamponger om de ble reklamert for like mye. Dessverre er det vel lite penger å tjene på menskopper, siden de ikke er engangsprodukter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.