Alphanova, Baby og Barn, Bli bevisst, Farlig kjemi, Forskning, Gravid, Green Spirit, Hudpleie, Hva er grønt?, Innholdsstoffer, Kjemi konsekvenser, Kjemikalier i hverdagen, Kroppspleie, Økologisk, Produktanbefalinger, Produkttips, Solbeskyttelse, Sommer

Trygg solpleie del 1: Økologisk vs. tradisjonell solkrem

Økologisk solkrem, hva er det? Hvordan skiller økologiske solkremer seg fra vanlige tradisjonelle solkremer? Og hvorfor bør en velge økologisk?

Vi kan dele solkremer inn i to kategorier, det er de med kjemisk filter og de med fysisk filter. Konvensjonelle solkremer inneholder kjemisk solfilter, og de virker ved at disse stoffene trenger ned i huden og stopper strålene ved hjelp av en kjemisk prosess. Enkelte kan få allergisk reaksjon av kjemisk filter. Dessuten inneholder mange konvensjonelle solkremer i tillegg parabener, parfyme og mineraloljer som er lite heldig for vår hudhelse.

Økologisk solkrem har fysisk filter. Her er det naturlige mineralpigmenter som ligger som små pigmentkorn utenpå huden og reflekterer bort solstrålene. Økologiske solkremer virker mot solens stråler umiddelbart etter påføring i motsetning til de med kjemiske filtre. Dessuten er økologisk sertifisert solkrem helt uten parabener, syntetisk parfyme og mineralolje.

Vær obs på at det finnes «grønne» solkremer på markedet, altså solkremer som har en økologisk profil, men inneholder både fysisk og kjemisk filter. Ønsker du å verne 100% om din egen hud og helse, velger du selvsagt en solkrem som er økologisk sertifisert – med en slik sertifisering er det ikke tillatt med kjemiske filtre eller andre kjemiske tilsetningsstoffer. Alphanova er en serie solkremer med 100% fysisk filter, og som er økologisk sertifisert av Ecocert.

Alle har stor fordel av å benytte seg av økologiske solkremer, men barn, gravide, ammende, og de med soleksem, sensitiv hud og allergier bør så absolutt benytte seg av økologiske solkremer. Dette fordi kjemiske filtre i tillegg til å være allergifremkallende, har østrogen aktivitet som kan fremme kreftutvikling og føre til problemer med utvikling av kjønnsorganer og hjernen. Stoffene penetreres først gjennom huden og akkumuleres i indre organer.

En annen fordel ved bruk av økologiske solkremer er miljøaspektet. Fysisk filter har ingen skadelig effekt på sjø- og plateliv slik som kjemisk filter har. I en studie ble det vist at kjemiske filtre (som ethyllhexylmethoxycinnamate, octocrylene, benzophenone 3, ethylhexylsalicylate, de fire tert-butyl-4-methoxydibenzoylmethane, 4 methylbenzyliden camphre) er ansvarlig for korallbleking, og er direkte skadelig for marin økologi.

I neste del av «Trygg solpleie» skal vi se nærmere på hvordan man velger en trygg solkrem i havet av valgmuligheter!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 thoughts on “Trygg solpleie del 1: Økologisk vs. tradisjonell solkrem

 1. Takk for oppklaring! Vil absolutt bestille solkrem fra dere! Er det slik at alle deres produkter er økologiske og ikke inneholder parabener osv?

  1. Så fint at du fant denne artikkelen nyttig! Ja, det stemmer: Alle våre produkter er økologiske og helt fri for kjemiske stoffer slik som parabener, mineraloljer, SLS, aluminium +++ Dessuten er alle våre produkter dyrevennlige! 🙂

 2. er så glad for at dere har fått inn disse:) uff så dumt at kjemiske filtre skader korallene… aldri mer kjemisk fra min side!

 3. Som tobarnsmor er jeg opptatt av å unngå farlige/skadelige ingredienser i produktene jeg kjøper og derfor må jeg uttrykke min store frustrasjon når dere påstår at deres solkremer ikke inneholder aluminium. Går dere selv gjennom innholdsfortegnelsen så vil dere selv lese både ALUMINIUM HYDROXIDE og ALUMINA. Det er ingen formildende omstendigheter i bruk av disse stoffene da de påfører mennesker og dyr de samme skadene som aluminiumklorid (som er oftest brukt) og jeg kan bare håpe de fjernes fra deres og andres produkter jo før des bedre.

 4. Hei Tone og takk for din kommentar. Det er flott å høre at du er opptatt av å velge trygge produkter. Det er også vi, og vi kjenner godt til alle ingrediensene i solkremene.

  Det er fort gjort å sammenligne lignende navn i ingredienslistene med de skadelige som vi ønsker å unngå. Det er forskjell på aluminiumklorid og de ingrediensene du nevner. Når man studerer ingredienslister er det fort gjort å ta egne konklusjoner for lignende navn, selv om disse ikke nødvenigvis er skadelige. Det er mange eksempler på trygge INCI navn som ligner på de skadelige ingrediensene. Dette er et godt eksempel.

  Det aluminium-mineralet som brukes i solkremene virker som en stabilisator for titanium oxide,og er festet til titaniumpartiklene. De er ikke-nano og vil ligge utenpå huden og beskytte mot UV-stråler. De vil altså ikke trenge gjennom huden. Innholdet er kun 0,01% i formelen.

  Naturdeodoranter som er fri for aluminiumklorid er et annet eksempel på produkter som kan inneholde andre alumin-navn. Her kan man finne f.eks potassium alum som er naturlig mineralsalter som ikke er skadelig.

  Det er viktig å påpeke at hverken Grønn Hverdag, Ecocert eller vi ville akseptert skadelige ingredienser.

  Konklusjonen er at det er aluminiumklorid som man skal være på vakt for i ingredienslisten. Lignende navn bør nødvendigvis ikke være skadelig. Aluminium hydroxide og alumina er ikke skadelig. Det beste er om man setter spørsmålstegn ved ingredienser før man tar egne konklusjoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.