Allergi, Alphanova, Alternativ til, Baby og Barn, Bli bevisst, Farlig kjemi, Forskning, Green Spirit, Helse, Innholdsstoffer, Kjemi konsekvenser, Økologisk, Produkttips, Solbeskyttelse, Sommer

Trygg solpleie del 2: Hva bør du se etter når du kjøper solkrem?

Med ankomst av sommer og solrike dager vil du raskt oppdage at hyllene hos apotekene, dagligvarebutikkene, parfymeriene og helsekostforretningene bugner av solkremalternativer.  Med denne overflod av valgmuligheter, hvordan velger man en trygg solkrem? Her gir vi deg tips til hva du bør se etter!

1. Velg rett solfaktor!

Tallet på solkremene står for Sun Protection Factor (SPF), og angir beskyttelse mot UVB-stråler. I 2006 satt Europakommisjonen en ny standard for deklarering av solfaktor. De anbefaler at solkremer skal merkes i

forskjellige kategorier avhengig av hvor godt de beskytter:

  •     Lav beskyttelse: SPF 6-10
  •     Middels beskyttelse: SPF 15-25
  •     Høy beskyttelse SPF 30-50
  •     Meget høy beskyttelse: SPF 50+

Det anbefales beskyttelse på minimum 30 til 50+ for babyer og barn, for de med lys og/eller sensitiv hud, og for den første tiden med soleksponering etter vintermånedene.

For å sikre at solprodukter har tilstrekkelig beskyttelse slik som deklarert på emballasjen skal alle produsenter levere sine produkter til uavhengige laboratorier for å validere produktenes grad av beskyttelse. Alphanova har gjennomført slike kontroller av sine produkter og vi kan dermed ha tillit til beskyttelsen som er deklarert.

2. Sjekk at solkremen har UVA logo!

Det er UVB-strålene som gjør at vi brenner oss når vi er uforsiktige i solen. UVA-strålene går dypere ned i huden, og kan påvirke elastisiteten slik at vi får rynker tidligere. Nyere forskning viser at UVA-stråler også kan føre til hudkreft slik som vi vet at UVB-stråler gjør. Tidligere var det ikke noen krav til å merke solkrem med at den beskytter mot UVA stråler, og det var heller ikke noen krav til hvor mye UVA-beskyttelse i forhold til UVB-beskyttelse en solkrem måtte gi.

Etter Europakommisjonens anbefaling per i dag, skal solkremprodusenter nå merke solkremer med UVA logo. Denne logoen indikerer at solkremen har UVA-beskyttelse, og at denne er på minst 1/3 av den deklarerte UVB-beskyttelsen. Dermed er det viktig å velge solkremer som er merket med UVA logoen. Alle Alphanova solkremer er merket med UVA logo.

3. Derfor bør man unngå kjemisk filter

Den tradisjonelle solpleien er stort sett formulert med kjemiske filtre. Disse filtrene er enkle å bruke og har lave kostnader og ofte mange ulemper:

  •  De er ikke aktive på huden før 30 minutter etter påføring. Så hvis du først smører deg når du ankommer stranden vil du ikke være beskyttet den første halvtimen.
  •  De representerer en betydelig risiko for allergi.
  •  De er skadelige for marin økologi: I en studie (1*) finansiert av EU, gjennomført på fire viktige områder med korallrev ble det vist at kjemiske filtre som ethyllhexylmethoxycinnamate (OMC), octocrylene (OCT), benzophenone 3 (BZ), ethylhexylsalicylate (EHS), de fire tert-butyl-4-methoxydibenzoylmethane, 4 methylbenzyliden camphre (4 MBC) er ansvarlig for korallbleking. Med utviklingen av verdens turisme er 10% av korallrev berørt.
  •  De har østrogen aktivitet som kan fremme kreftutvikling og føre til problemer med utvikling av kjønnsorganer og hjernen. Stoffene penetreres først gjennom huden og akkumuleres i indre organer. Ifølge en studie utført som del av et sveitsisk nasjonalt forskningsprogram om hormonforstyrrende stoffer (NRP 50) ble det avdekket forekomst av slike stoffer i morsmelk.

(1*) Environ Health Perspect. 2008 Apr;116(4):441-7. Sunscreens cause coral bleaching by promoting viral infections. Danovaro R, Bongiorni L, Corinaldesi C, Giovannelli D, Damiani E, Astolfi P, Greci L, Pusceddu A.

For å bevare helsen vår og for bedre forebygging av forurensning, bør produkter med kjemiske filtre dermed unngås. Alphanova solkremer er helt uten kjemisk filter.

4. Velg fysisk filter, men uten nano!

Et alternativ til kjemiske filter er solkremer med mineralsk filter, også kalt fysisk filter. Naturlige mineralpigmenter slik som titandioksid eller sinkoksid legger seg utenpå huden og reflekterer de skadelige strålene. Det er mange fordeler med solkrem med mineralsk filter:

  • Beskyttelsen virker umiddelbart etter påføring, fordi disse pigmentene gir fysisk beskyttelse, de opptrer som et skjold eller et speil og reflekterer UV-strålene.
  • De er ikke allergifremkallende
  • De er ikke skadelig for miljøet og heller ikke for korallrev og sjøliv.

Men det er én viktig ting man må være obs på når man skal velge solkrem med fysisk filter, og det er at solkremen ikke inneholder nanopartikler.

For å redusere den hvitgjørende effekten av solkremer med mineralsk filter, har produsenter i økende grad redusert partikkelstørrelsen på mineralene til å være mindre enn 100 nanometer (en milliarddel av en meter). De siste årene har flere studier vist at disse små partiklene (nanopartiklene) kan passere gjennom huden og inn i kroppen. Ifølge studiene er det risiko for lungebetennelse av samme type som asbest (sveitsisk studie) samt risiko for DNA-skader. Det som er sikkert i dag er at det ikke er påvist om nanopartikler er trygt.

I 2010 utførte det franske direktoratet for helse, mat og miljø en risikovurdering av nanopartikler som konkluderte med at det trengs mer kunnskap før man kan foreta en fullstendig sikkerhetsvurdering. Risiko kan dermed ikke utelukkes, derfor anbefaler direktoratet klar merking av produkter som inneholder nanopartikler. Slik merking vil bli obligatorisk for kosmetikk med virkning fra 1. januar 2013.

Alphanova solkremer har fysisk filter og inneholder ikke nanopartikler.

5. Oppsummering

For å ta vare på helsen og miljøet bør du se etter følgende når du velger solkrem:

  •  Velg solfaktor etter hudtype og solforhold
  •  Velg solkrem merket med UVA logo, uten kjemiske filter og uten nanopartikler.

I neste del av «Trygg solpleie» tar vi for oss sunt solvett!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 thoughts on “Trygg solpleie del 2: Hva bør du se etter når du kjøper solkrem?

  1. Jeg lurer på om den solkremserien kan brukes over vanlig fuktighetskrem i ansiktet? Eller om den er for fet til det? Hvem av dem bør jeg i såfall velge?

    1. Hei Torbjørg! Alle Alphanova solkremene kan brukes i ansiktet, de har en «ikke-fetende» konsistens». Unngå bare å få krem for nære øynene. Og bruk dagkrem under slik at huden får nok fuktighet. Bruker du de høyeste faktorene kan det være greit med litt solpudder over. Nyt solen! 😉

  2. alphanova har jeg nå bestillt:) klar for sol! hehe:) lurte på om dere har noen tips for hudpleie til menn? må jo nemlig ta vare på typen min sin hud også:)

    1. Herlig! 🙂 De fleste produktene i sortimentet vårt egner seg også for menn, så det kommer litt an på hudtype. Rensesåpen fra Dr. Kadir kan anbefales og argan dagkrem fra Terre d’Oc har en nokså nøyral duft og passer til alle hudtyper. Sheaproduktene passer for de med tørr hud og har også en nøytral duft. Når det kommer til hårpleie og styling er Neem-produktene fra Less is More veldig fine sammen med Honey Wax eller Kisel Wax.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.