Helse, Prakisk tips, Vinter

Slik blir du kvitt forkjølelsen

Vinteren er her, og med den kommer forkjølelsen snikende. Men fortvil ikke, vi gir deg de beste rådene for å lindre og bli kvitt forkjølelsen.


Forkjølelse er en smittsom virussykdom som rammer de øvre luftveiene, hovedsakelig nese og nesesvelget, og som det kan ta lang tid å bli kvitt. Smitten skjer fra person til person, dels via luftbårne dråper og dels via hendene.

Håndsmitte er den hyppigste, og smitter ved at man etter å ha fått forkjølelsesvirus på hånden, fører hånden opp til nesen eller øynene. Forkjølelsesvirus kan overleve på huden i flere timer og det er derfor viktig å vaske hendene ofte, spesielt etter at man har pusset nesen.

Gjennomsnittlig får man en forkjølelse mellom 2 til 4 ganger i året, og sykdomsforløpet varer omtrent en uke.

De beste rådene for å lindre og kvitte deg med forkjølelsen:

 • Ta det rolig
  Når du er forkjølet skal du tillate deg å ta det litt rolig i noen dager. Sov så mye som du trenger, da gir du kroppen din en god sjanse til å bekjempe sykdommen.
 • Hold deg varm
  Sørg for ikke å være våt og kald på bena. Pakk deg inn i varme klær og sjal.
 • Vask hendene
  Sørg for å vaske hendene ofte, så unngår du videre smitte til andre.
 • Dampbad
  Et tips er å ta et dampbad med eukalyptusolje da det kan løsne opp en tett nese. Kok opp en kjele med vann, tilsett noen dråper med eukalyptusolje og inhaler dampen. For bedre effekt, ta et håndkle over hodet og kjelen, og inhaler.
 • Saltvann for tette neser
  Når nesa er tett kan du forsøke å rense den med lunkent vann blandet med salt. Bland en teskje salt i vann i et nesehorn og skyll gjennom. Gjenta flere ganger i hvert nesebor. Pass på at du får ut alt vannet.
 • Varme drikker
  Ingefær- te kan ha god effekt på forkjølelsen.  Del en ingefærrot i tynne skiver og putt i det kokende vannet. Tilsett 1 spiseskje med honning og litt sitron. Prøv også å ha opp i litt hvitløk da hvitløk er kjent for å ha god medisinsk effekt.
 • Salve under nesen og på brystet
  Smør salve med mentol, kamfer eller eukalyptus under nesen for å lindre sår nese og for å holde luftveiene åpne. Om du er plaget av hoste kan det også hjelpe å smøre inn brystet med eukalyptus-salve.
 • Boost immunforsvaret
  Når kroppen sloss mot virus og bakterier finnes det heldigvis mye du kan spise for å hjelpe på prosessen:
  Hvitløk er en gammel klassiker som er styrkende på immunforsvaret. Kanel skal ha en antibakteriell effekt og kan gi litt ekstra gass mot virus. Også store doser vitamin C kan få fart på immunforsvaret, mens bukkhornsfrø kan virker slimløsende og hostedempende.

Hva er dine beste tips mot forkjølelse?
                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

  Guri Merete Smenes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.