Kosthold, Livsstil, Mat, Raw Food, Vegetar

Vegetarianere – hvem spiser hva?

De aller fleste vet hva en vegetarianer er, men begrepet kan bli litt diffust når det er så mange forskjellige vegetarianere ute og går. Her er en kort og enkel oversikt over hvem som spiser hva.

Pescetarianere spiser ikke kjøtt, men fisk. Pescetarianere spiser også egg og meieriprodukter.

Laktoovovegetarianere er den kategorien de fleste vegetarianere går under. I tillegg til å spise alt som kommer fra jorda, spiser også laktoovovegetarianerne både egg og meieriprodukter (melk, yoghurt, rømme osv.).

Veganere spiser ingenting som stammer fra dyr. Dvs. at veganerne verken spiser kjøtt, fisk, egg, meieriprodukter eller honning (det er veldig delte meninger når det gjelder det store honning-spørsmålet, men de aller fleste veganere velger å ikke spise honning). I tillegg til å unngå matvarer av animalsk opprinnelse bruker veganere heller ikke produkter som stammer fra dyr. Det betyr at mange ikke bruker skinn, pels, ull eller silke. Dyretesting er også noe mange veganere er bevisst på.

Råkost-veganere er i all hovedsak veganere som ikke spiser mat som er oppvarmet over 48°C, fordi de mener at maten mister mye næring og viktige enzymer som kroppen trenger for å fordøye maten. De prøver også å spise maten i så naturlig form som mulig (f.eks. oliven istedenfor olivenolje).

Har du prøvd noen av disse vegetar-formene, eller gjør det i dag?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

43 thoughts on “Vegetarianere – hvem spiser hva?

 1. Jeg begynte som pescetarianer for litt over to år siden, nå er jeg vegetarianer og målet er veganer 🙂 (Det finnes også lakto-vegetarianere som spiser melkeprodukter men ikke egg, og ovo-vegetarianere som spiser egg men ikke melkeprodukter.)

 2. Jeg er vegetarianer. Strengt tatt lakto-ovo i og med at jeg takker ja til mors vafler etc når vi er på besøk, men hjemme i mitt kjøkken hvor jeg bestemmer holder vi det stort sett vegansk (med unntak av honning). Jeg kjøper helst vegansk kosmetikk og veganske husholdningsprodukter… men dette til tross, jeg er fortsatt vegetarianer. Målet er å være mest mulig vegansk.

 3. Jeg er pescetarianer, men har lest det er mer rett å kalle det pesco-vegetarianer. For om man sier pescetarianer, spiser man BARE fisk, ikke noe annet ^^ hihi, og det blir feil…

 4. Jeg spiser for det meste raw food, spiser ikke melkeprodukter, kjøtt, gluten…men spiser av og til mat med egg i og fisk(ikke oppdrett). Aner ikke hva jeg skal kalle meg for? Sunn kanskje?:D
  Bruker kun økologiske hud og hårprodukter, og vegan sminke som ikke er testet på dyr. All mat eg mest mulig økologisk, super mat og alt blir laget fra bunnen av:)

 5. Så spennende å høre fra dere! Interessant om dere også kan fortelle grunnen til dere velger et slikt kosthold, hvilke effekter dere eventuelt merker på kroppen og hvilke utfordringer dere møter på i hverdagen. Takker for alle tilbakemeldinger 🙂

  1. hvalfangst er noe av det verste som finnes spør du meg, og bare tanken på at du liker å drepe og spise et så majestetisk og smart dyr gjør meg kvalm..

 6. Jeg vil vel kalle meg selv en pesco-vegetarianer, med innslag av kylling i kosten.
  Har vokst opp i et hjem hvor vi kun har spist kylling og fisk, og det har gått mer enn greit. Liker ikke smaken på annen kjøtt, og blir kvalm av tanken. Dessverre er det vanskelig å kutte ut kylling og fisk, men jeg vet at jeg kommer til å klare det en gang i fremtiden.
  Jeg så over her at du ville ha grunner, og først og fremst er det vel egentlig fordi jeg har vokst opp i et hjem hvor vi kun har spist dette.
  Mange sier at jeg «kunne jo bare valgt å spise annet kjøtt ettersom jeg ble eldre», men der kommer del 2 av grunnen min. Jeg har valgt å ikke gjøre det, da jeg syns kjøttindustrien er en forferdelig ting.
  Da jeg var litt yngre var jeg i et besøkshjem annenhver helg, på en gård. Der så jeg med mine egne øyne hvordan man bønder behandler dyrene sine, og da spesielt griser, kjøtt jeg holder meg 100% unna. 500 griser presset sammen i bittesmå båser, fikk unger så ofte de kunne, og når noen av ungene døde, eller var syke (halvveis døde), ble de kastet i en stor haug bak låven, uten avlivning eller noe. Det samme med de eldre grisene som var syke.

  Jeg har aldri sett kyllingfarmer o.l, men jeg tror at hvis jeg hadde sett det, hadde det blitt kroken på døren for mitt kyllingkosthold..
  Så kort oppsummert: Jeg verken trenger, liker eller vil spise kjøtt.

  Drikker heller ikke melk og spiser minimalt med egg.

 7. Glemte forresten å si at jeg heller ikke går på sirkus, bruker pels, dyretestet sminke, skinn eller noe annet. Er ekstremt bevisst der, og sprer «propagandaen» min så ofte jeg kan..

 8. Jeg er nok en pescetarianer, selv om jeg selv sier bare at jeg «ikke spiser kjøtt». Men spiser i grunnen veldig lite melkeprodukter og egg da, så jeg vet nesten ikke helt hva som blir rett. Men jeg tror folk flest liker å kalle oss som ikke spiser kjøtt for vegetarianere.

 9. Det skal jeg si neste gang noen spør om jeg spiser fisk. «Unnskyld, men jeg sa faktisk vegetarianer. Jeg sa ikke pescetarianer, vel?» 😛

 10. Jeg er veganer. Begynte som vegetarianer etter at jeg ble klar over hva kjøttspising gjør med miljøet og hvordan dyrene egentlig har det. Etter at jeg ble vegetarianer og nå veganer har jeg gått ned 18 kg, er mindre syk (og i kortere tid hvis jeg er syk) og føler meg mye bedre enn jeg gjorde som omnivor (kjøttspiser). Jeg bruker ikke skinn eller pels og kjøper ikke silke eller ull. (Har noen gamle plagg som er i ull og silke, og ser ingen grunn til kaste de. Kjøper bare ikke flere…) Er nøye på sminke og passer på at alt jeg bruker av kosmetikk ikke er testet på dyr eller inneholder dyreingredienser. Bruker litt honning innimellom, men ikke mye. Filmanbefalinger: «Earthlings» og «Smaken av hund» (norsk).

 11. P.S. Jeg leser forresten en fantastisk og til dels skremmende bok nå som jeg synes alle bør lese. Virkelig bra. Jonathan Safran Foer, «Å spise dyr». Kan kjøpes hos NOAH. ANBEFALES alle!!!

 12. egg, fisk og melk priser jeg 🙂 årsaken til at jeg sluttet å spise kjøtt for 7år siden er at jeg hadde spiseførstyrrelse. la merke til at jeg ikke kastet opp da jeg ikke spiste kjøtt. så nå tørr jeg ikke spise kjøtt. har ikke behov før det heller.

 13. I februar 08, når jeg var nesten 13, kuttet jeg ut annet kjøtt enn kylling og fisk, og kort etter sluttet jeg også med kylling. Deretter fulgte fisk, så egg og jeg ble veganer (ikke noe honning heller) i januar i år. Det vanskelige for meg har vært forståelse, for jeg kjenner ingen andre som ikke spiser kjøtt. Har lært over internett, derfor er jeg på mange måter fortsatt litt nybegynner. Å lære seg å tåle at endel folk sender deg et skjevt blikk når du sier du ikke spiser kjøtt. Heldigvis blir det vanligere å være vegetarianer eller veganer i Norge, og heldigvis har de næreste familiemedlemmene klart å akseptere meg. Jeg tror at det alltid har vært der på en måte, på barneskolen hadde jeg mareritt om å spise sauen «min» (bodde mange år på bondegård), og en gutt i klassen over meg pleide å løpe etter meg i gangene å rope «pinnekjøtt» og lignende fordi jeg syntes det var ekkelt. Jeg trives veldig godt med mine frukt og knekkebrød.

 14. Ja, det er vel fortsatt en del «kjøttetere» som har en dårlig holdning ovenfor vegetarianere/veganere, men det er mest sannsynlig grunnet mangel på kunnskap. Det er utenfor deres normal, derfor er det noen som sender skjeve blikk. Ikke ta det ille opp, og styrk deg heller med tanken om at du har tatt et bevisst valg og står for det! 🙂

 15. Interessant lesing for min del også:) Ble gradvis vegetarianer for ca ett år siden pga. dyrene og var aldri så glad i kjøtt. Spiser av og til fisk, og har smakt på kjøtt et par ganger siden da. Men det blir nok mindre av det framover. Så jeg vet ikke om det er riktig å fortelle til folk at jeg er vegetarianer. Føler at jeg har fått finere hud, roligere mage og bedre immunforsvar:) Noen av dere som føler det samme? Det ser også ut at familien har godtatt det nå siden jeg fikk bok om vegetarisme i jula fra dem:)

 16. jeg har lenge vurdert om jeg skulle slutte å spise kjøtt, dette fordi jeg elsker dyr og hater virkelig masseproduksjonen av levende vesner for at vi skal ha mat. Sånn sett er vi feige og juksemakere. Har lest meg opp på mye av dette pga nyskjerrighet.
  Det at dyr føler det samme som oss, er laget av det samme som oss gjør at jeg har dårlig samvittighet. Jeg vet også at fisk føler smerte men jeg spiser fortsatt sjømat og fisk da, og meieriprodukter som er økologiske, så får jeg se etter en stund om jeg klarer å unngå alt med følelser. Det er dyr i fagenskap og den lidelsen og de unaturlige omgivelsene for deres medfødte instinkter som plager meg mest, og måten de blir avlivet på..leste dette på wikipedia om vegetarianisme. Helt grusomt! jaja, dette er min grunn:)

 17. Hei! Veldig fin og interessant blogg. Det er fint å se nettsteder for vegetarianere som ikke henger ut kjøttspisere.
  Jeg sluttet å spise kjøtt for tre måneder siden. Egg også, og en del melkeprodukter, unntatt ost. Den er en litt for verdifull proteinkilde ennå. Men jeg er ferdig med kjøtt.
  Jeg elsker mat, og jeg har spist kjøtt hele livet (23 nå). Livsretten var kylling. Jeg kunne spise en hel grillkylling i slengen; skinn og bein. I går var jeg hos mamma, og hun hadde kjøpt ferdig grillede kyllinger. Da jeg kjente lukten ble jeg faktisk kvalm. Kan det komme av at jeg har vent meg av med kjøtt, tro? I alle fall er ikke kjøtt, fisk eller egg noe savn. Jeg spiser mest kokte nypoteter med skall, appelsiner og grønne grønnsaker (kål, nykål, brokkoli, erter, bladsalat og spinat) kikerter og hvertfall to løk om dagen. Litt pasta også, men ikke så mye pasta, for man trenger så mye salt for å få den til å smake. Jeg lager røsti og bruker dem som burgere. Det er godt, det… Og veggispizza med masse grønnsaker. Falafel er favoritten, selv om det er fettete, der er ofte lørdagsmat. Hensikten med vegetariansk livsstil er for meg å gjøre mitt for miljøet, og helsa mi. Jeg er overvektig, men veggismaten har gjort store forbedringer. Jeg er mer aktiv og opplagt, sover bedre og er i mye bedre humør enn før. Allikevel møter valget mitt en del harme og forbauselse, og jeg har måttet finne meg i å bli kalt «hippie», «martyr» og det som verre er, samt at familie og venner glaner på meg når jeg forsyner meg med «bare tilbehør» ved middagsbordet. Aller mest irriterende er vel de obligatoriske veggisvitsene; «vegetarianer» er [språk] for ‘dårlig jeger’,»maten min bæsjer på maten din», «du spiser opp maten til kua» etc etc. Det føles veldig urettferdig, for jeg tråkker ikke på dem for at de spiser kjøtt. Det har ingenting med livsstil eller personlige valg å gjøre; bare god, gammeldags folkeskikk. Folk er så innmari redde for det som er ukjent for dem!
  Men jeg er veldig fornøyd med veggislivet og har god samvittighet med tanke på dyr og miljø, for jeg kjører ikke bil og jeg kildesorterer glass, papir og mat. Nå er jeg enda et skritt nærmere målet; å gjøre verden til et litt mindre bedritent sted. Jeg er ikke klar for å gå helt veganer ennå. Når jeg har vært vegetarianer i noen år kan jeg kanskje prøve.

 18. Var Pescetarianer i 8 år fra sønnen min ble født, for å gi han en sunn start på livet. Men etterhvert når barnebursdager og slike ting kom tettere hadde jeg ikke lyst til at han skulle føle seg som den sære. Så da ble det til at vi gikk over til mer såkalt «normalt» kosthold.
  Spiser fortsatt sundt, er opptatt av gode råvarer. Mest kylling og fisk, og minimalt med rødt kjøtt her i huset. Og aldri pølser. Føler det er best for miljø kropp og sinn.;)

 19. Jeg er 15, sluttet å spise alle typer fugler da jeg var 13:) Spiser bare økologiske egg fra frilandshøns, går ikke på sirkus og bruker ikke pels. Spiser annen type kjøtt og fisk. http://www.broiler.no/fakta/fakta.html gå inn her, så slutter du også å spise fugler. Driver en underskriftskanpanje mot broilerkyllinger nå:)

 20. Hei, jeg har nå den siste måneden bare holdt meg til kylling, grunnen til det er at jeg aldri har vært noe særlig storspiser av kjøtt og har ikke spist fisk på flere år fordi jeg syns det er ekkelt. Har dette noe begrep? For jeg ser ikke på meg selv som vegetarianer når jeg spiser kylling. Har et mål om å bli vegetarianer en gang i fremtiden:-)

 21. Emilie:Kylling blir behandlet veldig dårlig,like dårlig som alle andre dyr i matindustrien.Det er lett å heller velge kjøtt erstatning,det har de på Ica og Meny :)Hilsen Malin.

 22. Emilie og Malin: Fint at dere spør og deler svar! 🙂 Skal man spise kjøtt (kylling eller fra andre dyr), kan man hvertfall tenke på å velge økologisk da dyrene blir tatt bedre vare på. Vi driver jo en økoblogg, så ville bare skyte inn en liten kommentar om akkurat dette. 🙂

 23. Økologisk er bra,men dyrene har like mye rett til å leve som oss mennesker.Vi mennesker er faktisk født til å være 100% planteetere,å spise kjøtt er noe vi blir lært fra vi er små.Tenker man gjennom ting og ikke bare har skylapper på blir ting mer logisk…….

  1. Denne diskusjonen begir vi oss ikke inn på nå. Vi må respektere at folk tar forskjellige valg, og det er viktig å opplyse om mulighetene vi står ovenfor! Det er flott at du har tatt et bevisst valg og brenner for det! Stå på, Malin 🙂

 24. Jeg spiser ikke kjøtt, men jeg spiser fisk, egg og melkeprodukter. Jeg bor sammen med mamma, stefar og kjæresten og alle spiser kjøtt, så det er veldig vanskelig å bli noe mer enn bare vegetarianer (eller pescetarianere, som det skrives her).
  Jeg prøver også og holde meg så godt jeg kan, unna dyretestede produkter uansett om det gjelder, tannkrem, klær, sminke eller hårprodukter/kroppspleie.
  Kommer til å spise fisk, egg og meieriprodukter noen år fremover, frem til jeg bor for meg selv, og klarer å fullføre dette.
  Har vært pescetarianer i sirka 3 uker, så dette er nytt for for meg, men også gruuusomt hardt!!!

 25. Karoline:På hjemmesiden til Tonje kvamme finner du mye bra informasjon om dyr generelt.Der kan du også lese om at kuer blir begandlet like dårlig som andre dyr i matundustrien,om ikke værre.
  Det er enn app som kales «dyretestet», laster du ned denne kan du enkelt få oversikt over vilke merker som tester på dyr og ikke.Denne er genial og jeg tar den fram når jeg skal handle kosmetikk^^
  Om du kjøper økologiske egg er dette det beste alternativet.Disse hønene velger om de vil være ute eller inne:)Om du kjøper kjøtterstatning kan du bare bruke dette istedefor kjøtt.Dette får du kjøpt på ica og meny.Det er kjøtteig,kylling,hamburger,nuggets og pølse erstatning,så da blir det mye enklere:)Håper dette var til hjelp for deg,hilsen Malin.

  1. Malin Tollefsen:
   Ja, jeg er innom Tonje Kvamme sin jobb ganske ofte 🙂
   Jeg har også lastet ned både «Dyretestet» og «Dyrevennlig», slik at jeg har litt oversikt. Sjekker alltid merker før jeg kjøper de, men noenganger er det vanskelig når jeg bor på en så liten plass! Men prøver så absolutt det beste jeg kan 🙂
   Tusen takk for tipset om økologiske egg! Dette visste jeg ikke.
   Ja, kjøper masse kjøtterstaning, som soyapølser, soyakjøttdeig, fileer og burgere 🙂 Sett at de har det på Meny, Ica og Rema 1000, blitt litt bedre utvalg på Meny her nå, før hadde de bare falafel, burger og pytt i panne, nå har de også fått inn pølser og fileer 🙂
   Tusen takk for tips! Hilsen Karoline 🙂

 26. Spiser økologisk kylling, øko egg, mer fisk ..spiser jeg rødt kjøtt velger jeg øko..men blir mer og mer skjeldent. Har barn og han vill spise kjøtt, hindrer ham ikke, men oppfordrer till øko og mere fisk. Igår lagde jeg fisk stroganoff, riktigt god. Drikker ei melkeprodukter eller ost..så kan kalle meg flexi..

 27. Jeg er for øyeblikket pescetarianer, men målet er veganer. Jeg styrer unna produkter som stammer fra dyr i tillegg, så nå er det kun kosten som må legges om litt til for at jeg skal kunne kalle meg veganer.

 28. Jeg er pescetarianer, mest fordi magen min er overfølsom for rødt kjøtt og jeg blir veldig dårlig av det. Kylling spiser jeg heller ikke lenger da magen min reagerer negativt på det også. Jeg holder meg kun til sjømat (med unntak av hval), grønnsaker, frukt og noe av meieriproduktene + egg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.