Klima, Miljøvern, Prakisk tips

Hvor miljøvennlig er du?

Å føre en miljøvennlig livsstil er ikke alltid like lett. Man skal hele tiden oppsøke ny informasjon og være oppdatert på det seneste innen miljøbevegelsen og i tillegg gi de liv ved daglige handlinger. Selv om vi stadig blir bedre og bedre til dette, er det fortsatt noen ting som kan forbedres. Nedenfor er et par ting som kanskje fortjener en ekstra miljøvennlig tanke!

Den største synderen er for mange bilkjøring. Å kjøre bil er nødvendig for mange som trenger å komme seg til og fra jobb, levere ungene her og der, handle osv. Spesielt de som bor på avsideliggende steder der det kanskje ikke er like mange muligheter til å komme seg fra A til Å med kollektivtransport. Men er du sikker på at det er like nødvendig å kjøre den ene kilometeren til nærbutikken for å kjøpe brød? På sommeren er det både praktisk og gunstig for helsa å sykle og det er helsegunstig å gå korte (eller lange) distanser året rundt!

Kaster du veldig mye som du føler er gammelt? Eller er du av typen som kaster mat som ikke er helt fersk? Det er fort gjort å glemme hvor mye unødvendig avfall man egentlig produserer og hvor mye av det man kaster. Er søppelkassa di fylt av ting som du kanskje kunne ha brukt litt lenger eller resirkulert, så er det på tide med en revurdering av om det virkelig er nødvendig å kaste gjenstanden. Føler du at det er nødvendig, prøv å alltid resirkuler plastikk, glass, papir og matavfall.
Gammelt tøy, møbler, leker, serviser osv. tas alltid godt imot på Fretex eller andre bruktbutikker!

Fabrikkert mat er ikke bare dårlig for helsa; det er også en trussel for miljøet. Når du kjøper mat som kommer med veldig mye emballasje øker det den negative innvirkningen kostholdet ditt har på miljøet. En annen kjent synder er også å spise for mye kjøtt. Et grønnere og sunnere alternativ er å kutte litt ned på kjøtt og heller spise ferske grønnsaker i massesvis! Prøv også å velge matvarer med så lite emballasje som mulig («løsavokado» istedenfor avokado pakket i plastikk, epler som du legger i en medbrakt pose istedenfor å kjøpe ferdig innpakkede epler osv.)

Det deiligste stedet å koble litt av på innimellom kan være plenen i din egen hage – spesielt hvis plenen er stor, grønn, frodig og perfekt klippet! Problemet er bare at det skal veldig mye vann og veldig mange kjemikalier til for å sørge for at plenen din har et perfekt ytre. Klipper du plenen ofte med en gass-drevet gressklippet, skaper det en stor mengde drivhusgass. Unngå dette problemet ved å bruke minimalt med kunstgjødsel og prøv å vann plenen så lite som mulig. Når du først klipper plenen, klipp den nesten helt ned. Da trenger du ikke å klippe den like ofte.

Har du sølt noe, kan den perfekte redningen være en medbrakt serviett eller vanlig kjøkkenpapir. De er billige og praktiske – du bruker dem en gang og kaster dem i søppelkassa. Men at noe er praktisk gjør det ikke automatisk til miljøvennlig. Noe papir er laget av resirkulert materiale, men mye er laget av trær. Plutselig er karbon-lagre som vi kaller trær blitt forvandlet til papirlommetørklær som ligger og råtner på søppeldynga. Mikrofiberkluter og vanlig kluter er alltid å foretrekke fremfor papirlommetørklær!

Hva er det verste du ser andre gjøre mot miljøet, og på hvilke områder kan du forbedre deg selv på?

Skrevet av Mays Dakhil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Hvor miljøvennlig er du?

  1. Kjempe fint innlegg. Prøver selv å skrive om enkle endringer man kan gjøre, som er bedre for kroppen og miljø. Jeg må si at det verste jeg vet er at folk generelt kaster alt for mye hele tiden.

  2. Enig! Jeg har også reagert på at økologisk frukt og grønt ikke kommer i løsvekt. Noe av greia med økologisk er jo nettopp en sunnere planet, men jeg få faktisk mer plastavfall når jeg kjøper økologisk. Kanskje ikke helt heldig?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.