Alternativ til, Gode råvarer, Hva er grønt?, Kjemikalier i hverdagen, Klær, Klima, Livsstil, Miljøvern, Naturlig, Økologisk, Samfunnsansvar, Sertifisering, Shopping

Økologisk bomull, del 1

Økologisk bomull begynner å bli populært og vi kan se det i nesten hvert butikkhjørne.

Det kommer fler og fler alternativer til det konvensjonelle bomullet; drar vi til interiørforretningene, kan vi finne gardiner, putevar, dynetrekk, forklær og håndklær i økologisk bomull. Drar vi så til klesbutikken finner vi undertøy og sokker, t-skjorter, pysjamaser, skjørt, bukser og yttertøy av økologisk bomull, både i voksen- og barneavdelingen, men også i herre- og ungdomsavdelingen (noe som faktisk ikke er like vanlig)! Dette er gledelige nyheter for alle oss som vet hvilke fordeler det gir å bytte ut tradisjonell bomull med økologisk bomull der det lar seg gjøre. Vet du ikke helt hvilke fordeler økologisk bomull bringer med seg, les videre!

Å støtte den økologiske bomullsindustrien har som sagt mange fordeler, både for mennesker, dyr og for bønder. Bøndene drar spesielt godt nytte av denne typen etisk industri!

Mange bønder som jobber innen den konvensjonelle bomullsindustrien risikerer å få alvorlige helseskader som følge av håndtering av store mengder giftig bomull. For bønder og andre arbeidere som jobber på plantasjer, vil det være en stor fordel å slippe å bli syk for å gjøre et arbeid som ses som nødvendig både for dem selv og for bomullsforbrukere. Det vil også være en fordel for arbeidere på bomullsplantasjer i fattigere land; blir disse menneskene syke, må de kanskje slutte å arbeide og dette vil få alvorlige konsekvenser for familiene deres, som i stor grad er avhengige av lønnsinntektene.

Det andre problemet som kan oppstå som følge av sykdom, vil være at disse menneskene (pga. økonomiske problemer) vil nedprioritere å kjøpe medisiner. Ved å gjøre dette risikerer de å bli enda verre, arbeidsledigheten vil øke og problemet vil bli mye større enn det det i utgangspunktet var.

Grunnvannet vil også i mye større grad holde seg rent og fritt for farlige kjemikalier – noe som er essensielt for en sunn befolkning(svekst)!

Økonomiske fordeler ved å drive med økologisk bomullsindustri er heller ikke få for bøndene.

I dag er det utrolig stor etterspørsel etter økologisk bomull. Flere og flere forbrukere ser etter bomull av høy kvalitet som er produsert med henhold til strenge miljø- og menneskestandarder. Er produsentene (bøndene) økologisk sertifiserte produsenter, har de mye enklere tilgang til dette dynamiske markedet. Ringeffektene av dette gjør at de blir mye mer selvstendige fra det konstant foranderlige verdensmarkedet, som igjen gjør at de får bedre priser for produktene sine, som igjen betyr at bøndene vil tjene mer og at velferden vil øke blant mennesker i fattigere verdensdeler.

Med andre ord, en positiv konsekvens!

Å ha økonomisk trygghet og å vite at du ikke kan miste jobben din når som helst er viktig for de aller fleste mennesker i Vesten. Det er det også for mennesker i andre deler av verden, og spesielt for kvinner som i mange deler av verden mangler dette. Heldigvis bidrar økologisk bomullsindustri til å sikre dette for mange kvinner verden rundt!

Driver man med konvensjonell bomullsproduksjon, er det store risikoer knyttet til å håndtere farlige giftstoffer. Dette rammer spesielt kvinner som er/kan bli/vil bli gravide. Giftstoffene kan enten skade fosteret, moren eller evnen hennes til å bli gravid. Derfor er mange kvinner redd for å jobbe innenfor bomullsindustrien.

Kutter man ut alle disse giftstoffene og begynner med en renere form for bomullsproduksjon, vil risikoen være så og si borte og kvinner kan i større grad delta i arbeidslivet, få mer økonomisk frihet (og dermed selvstendighet) og likestilling vil være et lite skritt nærmere å bli realisert.

Jeg tror vi trygt kan konkludere med at å kjøpe økologisk bomull der det lar seg gjøre, definitivt er fordelaktig for bøndene og samvittigheten! 🙂

Skrevet av Mays Dakhil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Økologisk bomull, del 1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.