Debatt, Kjemikalier i hverdagen, Mat

Skadelige giftrester i halvparten av maten vi spiser

Mange vet at det er viktig og bra å velge økologiske matvarer der det er mulig, men hvor viktig er det egentlig?

Forrige tirsdag var denne artikkelen på forsiden av VGnett.
Den nye årsrapporten fra Mattilsynet kan fortelle oss at over halvparten av frukt, grønnsaker, animalske produkter, korn og ris som vi får i oss inneholder rester fra plantevernmidler. Mattilsynet mener at denne giften er ufarlig så lenge den holder seg innenfor grenseverdiene, selv om det er et velkjent faktum at noen plantevernmidler kan skade nervesystemet, hjernen og forstyrre hormoner i kroppen.

Her er det, som mye annet når det kommer til økologi og sunn livsstil, motstridende meninger.
Den danske professoren Philipe Grandjean (Syddansk Universitet og Harvard School of Public Health) mener at funnene er alarmerende og legger også til følgende:

‘Atskillige undersøkelser viser at når kroppen utsettes for plantevernmidler – særlig fostre – er det ødeleggende for flere kroppsfunksjoner. Det som bekymrer meg mest er hvordan hjernen og både menn og kvinners forplantningsorganer er meget sensitive for disse stoffene.’

 

Han mener også at hvert av virkestoffene som ble påvist i norske matvarer er farlige for mennesker. Når alle virkestoffene kommer sammen, blir de farlige, selv om ikke hvert eneste virkestoff er skadelig, mener Grandjean. Han mener også at de europeiske grenseverdiene er altfor høye og at det er utrygge mengder som blir sett på som trygge.

For å være på den sikre siden, vil det alltid være best å velge økologisk. En grønn livsstil gagner ikke bare planeten og dyrene, men også deg og din familie!

Artikkelen kan du lese her.

Hva mener du?

Skrevet av Mays Dakhil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.