Baby og Barn, Bli bevisst, Farlig kjemi, Forskning, Helse, Hormonbombe, Hus og hjem, Innholdsstoffer, Kjemi konsekvenser, Kjemikalier i hverdagen, Kosmetikk

Forskere slår giftalarm!

I dag kan vi lese på VG Nett at vi får stadig i oss flere farlige stoffer. Det kan øke risiko for kreft, diabetes og fedme, ifølge en ny rapport.

Stoffene, såkalte hormonforstyrrende kjemikalier, får vi i oss blant annet gjennom huden, i luften og fra maten vi spiser.

Det at vi får i oss såpass mye av det, kan få dramatiske konsekvenser, ifølge den over 300 sider lange rapporten som WHO publiserte på tirsdag denne uken.

Blant annet mener forskerne at kjemikaliene gir oss økt risiko for å få kreftformer som brystkreft, testikkelkreft og prostatakreft og diabetes, ADHD og fedme.

– Disse folkesykdommene er raskt økende, og det er ingen entydig medisinsk forklaring på det. Disse stoffene forstyrrer hormonbalansen blant annet ved å etterligne hormonene og kan dermed gjøre folk syke, sier Georg Becher, forskningssjef ved Folkehelseinstituttets Avdeling for miljøgifter, som har bidratt til den omfattende rapporten.

Der kobler forskerne også kjemikaliene til problemer med skjoldbruskkjertelen, avbrutte graviditeter og for tidlig brystutvikling hos unge jenter. – Det kan også skade reproduksjonsevnen ved å redusere sædkvaliteten eller føre til misdannelser i kjønnsorganene, sier han om de omstridte stoffene.

Særlig farlig for små barn

Stoffene kan særlig være farlige for det ufødte liv og små barn. Og i noen tilfeller viser ikke konsekvensene av kjemikaliene seg før barna er voksne.

– Dersom de utsettes for hormonforstyrrende stoffer i kritiske faser av utviklingen av fosteret eller gjennom de første månedene etter fødselen, kan stoffene gi utslag først i voksen alder. Man har forstyrret den normale utviklingen, men ser ikke noe før de er ungdommer, da kan sykdommer som ADHD eller kreft dukke opp, mener Becher.

Små doser hele tiden

Noen av stoffene, som PCB, er tungt nedbrytbare og finnes i for eksempel sjømat som fisk og skalldyr. De kan hope seg opp i kroppen fordi de skilles ut veldig sakte.

Forsknigssjefen mener imidlertid at også lettere nedbrytbare stoffer, som ftalater og parabener, kan være farlige. Parabener finnes særlig i kosmetikk og hudpleieprodukter. – De stoffene skilles raskt ut så konsentrasjonen i kroppen er ikke så høy, men vi er omgitt av dem hele tiden. Vi får i oss lave doser kontinuerlig og dette kan også hormonene reagere på, sier han.

Stadig mer farlige stoffer

Ifølge rapporten har antall farlige, hormonforstyrrende stoffer, eksplodert rundt oss. Becher mener grunnen er at stadig nye stoffer utvikles, som det tar tid for forskerne å teste gifteffekten på i laboratorieforsøk.

– Jeg vet ikke hvor mange nye stoffer som kommer hver dag fra den kjemiske industrien, men det er enorme tall og vi kan ikke holde tritt.

Han mener det er vanskelig for Ola Nordmann å unngå den stadig økende trusselen. – Den enkelte forbruker kan bruke appen fra Forbrukerrådet hvor man blant annet ser hva som inneholder parabener, og forsøke å unngå dem. Det står også mye om disse stoffene på nettsiden erdetfarlig.no, sier han, men mener det eneste som vil ha virkelig effekt, er om myndighetene lovregulerer bruken av hormonforstyrrende kjemikalier i emballasje, plast og andre forbrukerprodukter.

– Hva er de farligeste stoffene? – Ftalater har vært mye i fokus – dem finner vi blant annet i plastemballasje. Bisfenoler, som for eksempel bisfenol A, finner vi i hard plast i drikkevannsflasker og i plastbelegget i hermetikkbokser, sier han.

Flere har advart

Dette er ikke første gang de omstridte stoffene får forskerne til å reagere. Forbrukerrrådet har tidligere sagt de vil ha forbud mot enkelte hudpleieprodukter etter funn av mye hormonforstyrrende kjemikalier.

En undersøkelse fra Grønn Hverdag har også vist at det er såkalte miljøgifter i blant annet tåteflasker og smokker og en britisk forsker har advart mot at disse stoffene kan ødelegge forplantningsevnen.

 

Vi i Grønn & Skjønn synes det er flott at den nye rapporten får oppslag, vi håper flere medier følger på, og at myndighetene kan stramme inn reglerne for bruk av kjemikalier i forbruksprodukter.

Hva tenker du om rapporten?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Forskere slår giftalarm!

  1. Takk for tips om artikkel, leser ikke VG, så dette ville jeg nok ikke fått med meg ellers (om ikke det blir en stor greiebav det – håper det!). På tide å følge Danmarks eksempel, syns jeg…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.