Helse, Livsstil, Prakisk tips, Velvære

Lær en enkel pusteøvelse for å redusere stress i hverdagen!

Vi er igjen så heldige å få Kaisa Hafredal til å dele noen praktiske tips for å oppnå balanse i hverdagen, her i Grønn & Skjønn bloggen. 

En meget høy andel av dagens sykdommer skyldes stress!! Det er fysisk umulig å stresse samtidig som du puster langsomt og dypt. Når vi er stresset eller i en negativ følelsesmessig tilstand kan vi hente oss inn med pusten. Pusten er alltid «her og nå» og er vårt anker for å hente oss inn både fysisk og mentalt. Pusten gir både energi og roer ned kroppen samtidig.

Pusten vår er essensiell for alt liv i kroppen. Av alle kroppens funksjoner er pusten den eneste som både er viljestyrt og ikke viljestyrt. Når vi puster, går oksygenet til alle cellene i kroppen, til hjernen og de vitale organene. Pusten fjerner 70 prosent av avfallsstoffene i kroppen, og er den viktigste kilden til energi!

Feil pusteteknikk kan føre til spenninger, utmattelse og stemmeproblemer. Det kan gi mindre utbytte av fysisk aktivitet og utløse stress og sykdommer. Riktig pust øker oksygennivået i blodet og fører til bedre helse på mange plan. Pusten kan reduserer muskelspenninger og smerte. Den gir energi og hjelper oss å slappe av i kroppen. Du forbedrer oksygenopptaket med en aktiv dyp pust og øker både det fysiske og mentale prestasjonsnivået. Pusten er helt sentralt både i yoga, meditasjon og blant idrettsutøvere.

Pusteøvelse

Denne øvelsen er en enkel pusteøvelse du kan benytte deg av når som helst. Den vil umiddelbart roe ned kropp og sinn. Øvelsen hjelper deg å få tak i pusten i magen «vårt pusteanker» som alltid er «her og nå».

Før du starter med pusteøvelsen legg en hånd på magen og en hånd på brystet. Kjenn etter hvor din naturlige pust er. Kjenner du den i magen eller oppe ved brystet?

Begynn med å puste rolig og dypt.
Når du puster inn skal magen bevege seg utover og når du puster ut skal magen synke inn.
Legg gjerne en hånd på magen for å kjenne etter at magen går ut ved innpust.

 Pust inn gjennom nesen og med lukket munn, da varmes og filtreres luften.

Pust langsomt.
Tell til 4 sekunder på innpust, hold pusten og tell til 4 sekunder på utpust,
Finn en god flyt og rytme. Fortsett i 5 min eller lenger.

Ta et avbrekk når du kjenner du trenger det. Noen minutter  med dyp pust utgjør en stor forskjell!

Pusteøvelser er et enkelt grep for å skape balanse i kropp og sinn

 

Vi ønsker med dette alle våre lesere en avbalansert og stressfri ny uke! Vil dere ha flere tips om en balansert hverdag, klikk deg inn på Kaisas blogg her!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Lær en enkel pusteøvelse for å redusere stress i hverdagen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.