Drikke, Kosthold, Mat, Naturmiddel, Oppskrifter, Økologisk, Urter, Vegetar

Stevia

Steviafrøene som vi sådde for en stund tilbake ser ut til å bli til flotte planter. Men hvordan bruker vi denne sukkerurten egentlig? Litt googling måtte til…
Først litt fakta
Stevia (Stevia rebaudiana) er en naturlig søt urt som kan erstatte sukker eller kunstige søtningsstoffer i en rekke mat- og drikkevarer. Denne grønne urten demper søthungeren, virker blodsukkersenkende, styrkende, antibakterielt og vanndrivende. For de som lider av diabetes, for lavt blodsukker, høyt blodtrykk, overvekt eller kronisk soppinfeksjon vil stevia være det ideelle søtningsmidlet. Det har alle de gode egenskapene til de andre søtningsmidlene, men ingen av de negative.

Stevia kan tilsettes en lang rekke forskjellige matvarer uten å tilføre kalorier eller påvirke skjoldbruskkjertelen og binyrene. Den kan hjelpe med å dekke søthungeren uten å forandre blodsukkerverdiene eller tilføre ekstra kilo til kroppsvekten. Stevia har vist seg å motvirke tannråte, tretthet, høyt blodtrykk, diabetes, overvekt, nedsatt bukspyttkjertelfunksjon, hjerteklapp og sug etter alkohol, tobakk og andre stimuli.

Bladene på stevia har vært kjent og brukt av Guarani-indianerne i Paraguay i århundrer. Stevia er en urt med en utrolig søtsmak. Dens evne til å virke søtende er beregnet til å være et sted mellom 200 og 300 ganger høyere enn for hvitt sukker.

Bruk
Den tradisjonelle måten å bruke stevia på er å la noen blad få trekke sammen med andre urter i en te, og bare ett til to blad er nok til å dekke søtbehovet for de fleste. Alternativt kan bladene trekke i kokende vann i ti minutter før de siles fra, og vannet kan så brukes som et søtningsmiddel.

Noen mener bladene gir mest og best søting etter at de er tørket. Bladene kan tørkes i stekeovn med døren på gløtt i ca. 35-40 grader – til de er knusktørre. Oppbevares mørkt og tørt.

Tørket stevia knuses til et pulver og kan brukes i f.eks te, kaker, bakverk, matretter og milkshake i stedet for vanlig sukker. Husk at det er veldig lite som skal til, stevia er som sagt mye søtere enn vanlig sukker. Så prøv deg frem med små mengder. På denne canadiske siden finner du oppskrifter med stevia.

Fakta er hentet fra http://www.stevia.no/, les gjerne mer på nettsiden!

Har du erfaringer med bruk av steviaurtens grønne blader? Da hører vi gjerne fra deg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 thoughts on “Stevia

 1. Spennende å se at du har fått det til!

  Jeg bruker tørkede blader i te, sammen med andre tørkede urter. Du kan blande en ferdig blanding med forskjellige urter, eller bare putte oppi det du har akkurat der og da.

  Min favoritt nå er peppermynte og sitronmelisse med to blader stevia. Ikke bruk mye, for dette er virkelig søtt!

  Om du koker stevia i litt vann blir det også et ypperlig ansiktsvann både for å stabilisere eksem/sensitiv hud, og som dreper bakterier i uren hud.

 2. Hei!
  Vi ble helt frelst av å lese om dette..Hvor kan vi få kjøpt slike frø?
  Og tusen takk for informasjonen…!:)))

 3. Jeg har veldig lyst å prøve Stevia men jeg har lest et sted at Stevia ikke er tillatt i NOrge pga helsefare??? Mamma tror det er bare tull, hehe…ikke vet jeg, men har dere hørt om dette?

 4. Kom ikke inn, er det noe feil med lenken?
  "Fakta er hentet fra http://www.stevia.no/, les gjerne mer på nettsiden!"

  En venn av meg har planer om å så disse frøene, noe han kommer på hver høst ;D
  Så jeg lurer på for han om det går ann/blir vellykket å så disse inne?

 5. Hei Vendis,

  Merkelig at ikke linken fungerer lenger. Googlet litt og fant noen nye linker som omhadler Stevia:

  http://www.varsleren.com/stevia.htm

  http://leneifredrikstad.wordpress.com/2008/09/04/stevia-rebaudiana/

  http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/stev_reb/art1.htm

  Å dyrke frem planter krever mye lys, så våren er definitivt den beste årstiden å starte å så. Men man kan kanskje få det til ved å sette på plantelys.

  Lykke til!

  Ingunn 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.