Ernæring, Forskning, Kjemikalier i hverdagen, Kosthold, Mat, Økologisk

Et økologisk minimum

Unngå sprøytemiddelverstingene – velg økologiske jordbær!
Den amerikanske miljøorganisasjonen Environmental Working Group (EWG) kom nylig ut men en rapport som viser hvilke frukter og grønnsaker som inneholder mest og minst sprøytemiddelrester. Denne oversikten vil kanskje gjøre deg enda mer bevisst på dine valg i grønnsaksdisken. Visste du for eksempel at selleri som er konvensjonelt dyrket  inneholder hele 67 ulike sprøytemiler?

EWG har en klar oppfordring: – Det er kritisk at mennesker vet hva de får i seg. Man kan redusere eksponeringen av kjemiske midler med inntil 80 prosent ved å velge økologiske versjoner av verstingene.

Sprøytemiddelverstingene

Verstingene inneholder mellom 47 og 67 kjemiske midler per porsjon. Dette gjelder spesielt frukt og grønnsaker med mykt og tynt skinn, og absorberer derfor mer at de uheldige stoffene. Disse bør du absolutt kjøpe økologisk: Selleri, fersken, jordbær, epler, blåbær, nektariner, kirsebær, poteter, druer, salat, paprika, spinat og gønnkål.

Noen frukt og grønnsaker har et tykkere ytre lag som beskytter ekstra godt mot midlene de sprøytes med. Disse er: Løk, avokado, mais, ananas, mango, søte erter, asparges, kiwi, kål, aubergine, cantaloupemelon, vannmelon, grapefrukt, søtpotet og søt løk.

EWG og Grønn Hverdag har flere råd til forbrukere som er opptatt av å unngå sprøytemiddelrester i frukt og grønt:

  • Spis mer lokalt produserte, økologiske produkter og finn fram til lagringsmuligheter for slike varer hjemme.
  • Avstå fra matvarer som ikke hører årstiden til. Kjøper vi frukt og grønt som ikke er sesongens, er det større fare for at varene er produsert i drivhus (større sprøytemiddelbruk) eller på andre siden av kloden. Store avstander til produsenten fører til mer bruk av konserveringsstoffer, mer forurensning gjennom transport, samt mindre informasjon om produksjons- og etterbehandlingsmetoder.
  • Unngå å kjøpe produkter fra land som vi vet er lite restriktive med bruk av pesticider.
  • Unngå produkter fra land/produsenter som vi vet sprøyter maten etter innhøsting.
  • Krev at butikken fører økologisk dyrket frukt og grønt.
  • Still spørsmål om sprøytemiddelrester før du handler. Det er ikke sikkert du får fornuftige svar, men når mange spør gir det inntrykk av at mange er opptatt av sprøytemidler. Slik skapes et forbrukerpress som forplanter seg videre til kjeder og importører.
  • Ikke la deg friste av utseende. Synet kan bedra. De fineste eplene og tomatene er sannsynligvis blitt behandlet med sprøytemidler.  

Kilde: DinSide

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.