Ernæring, Helse, Hudpleie, Kosthold, Livsstil, Mat, Økologisk, Skjønnhet

Sunn hud med riktig kosthold

I forrige måned skrev vi om hva du kan gjøre for huden din ved å benytte økologisk hudpleie «Sunn hud med økologisk hudpleie«. Vi har også skrevet om «Kunsten å rense huden vakker & sunn«. Nå skal vi se nærmere på hva du kan gjøre for huden via kostholdet.

Klinisk ernæringsfysiolog og kjendisenes ernæringsekspert, Tina Hamelten, forteller til Side2 at kostholdet har mye å si for utseende. Kostholdet påvirker også aldringstegnene i huden, ifølge NHI. Når man er ung bygges ting opp raskere enn ting brytes ned, mens når man blir eldre tar det lengre tid å bygge opp ting som har blitt ødelagt. Et riktig kosthold kan bremse denne prosessen!

Mer C-vitamin og mindre sukker

For lite C-vitamin gir mer rynker. Vitamin C har nemlig flere biologiske roller i huden, inkludert at det deltar i produksjonen av bindevev (kollagen), regenerasjonsprosess og sårheling. Et lavt inntak av vitamin C er derfor forbundet med rynkete utseende og aldersbetinget tørrhet. Dette funnet er uavhengig av faktorer som alder, mye sol, rase, om du har menstruasjon eller ikke, KMI, om du bruker kosttilskudd og om du er fysisk aktiv.

Vanlige kilder til vitamin C er appelsinjuice, sitrusfrukt, fruktjuice og tomater. – Drikk juice, men velg ren juice. Tenk på hva det inneholder og velg juice som ikke er tilsatt sukker, forklarer ernæringsfysiologen. Står det «nektar» eller «drikk» på flasken eller kartongen er ikke dette ren fruktjuice.

Tina forklarer at dette er fordi glukose (sukker) bidrar til kryssbinding av bindevevsproteiner i lærhuden. Dette gjør at bindevevsproteinene mister elastisitet og styrke. Dette gjelder ikke bare de som spiser godteri og sjokolade, det har nemlig også samme effekt om du ofte har høyt blodsukker.

Riktig fett, nok proteiner og Vitamin A

Omega-3 og omega-6 fettsyrer er kjempeviktige for huden og fås fra nøtter og frø i tillegg til at fet fisk er kilde til omega-3. Disse fettsyrene kalles essensielle fettsyrer. Kroppen må ha dem, men vi klarer ikke å lage de selv og må få dem via maten. De inngår i cellemembranene og påvirker funksjonene til cellene. Omega-3 fettsyrer bidrar til å dempe betennelser noe som også huden kan nyte godt av. Omega-6 fettsyre eller også kalt linolsyre, har en gunstig rolle i å redusere risikoen for å utvikle aldersbetinget tørrhet og tynn og skjør hud hos middelaldrende kvinner. Linolsyre finnes blant annet i soyaolje, rapsolje, mørkegrønne bladgrønnsaker og nøtter. Kroppen kan også omdanne linolsyre til EPA og DHA (andre fettsyrer) – disse får man i hovedsak fra fisk og fiskeolje. Således kan også fisk være en god kilde.

Folk må ikke være så redd fett fra gode kilder, men heller kutte ned på de raske karbohydratene slik at huden får det bedre samtidig som vekten lettere holdes stabil. Høyt inntak av mettet fett og karbohydrater kan ha en negativ innvirkning på hudens aldringsprosess. En studie viser at kvinner med et rynkete utseende hadde lavt protein og vitamin A-inntak. Lavt proteininntak alene hos eldre voksne har vist seg å øke hudens skjørhet.

Vitamin A er viktig for sunn hud. Denne typen diett inkluderer mye appelsin, gulrøtter, squash og søtpoteter. I tillegg bør du også spise brokkoli, spinat og kål- alt som har rikelig med vitamin A i seg. Brokkoli, gulrøtter og melk har det til felles at de beskytter huden for aldring. Vitamin A fungerer som en antioksidant til å nøytralisere skadelige elementer i huden, som hjelper ved å forebygge rynker, motstå infeksjoner og holder huden ung.

Spis mer frukt, grønt og nøtter

Frø og nøtter, grønn te og solbær er noen av matvarene erneæringsfysiologen nevner for å opprettholde en sunn og frisk hud. Vitamin E forfremmer fin hud, noe som er grunnen til at denne type diett eller snacks inkluderer nøtter som hasselnøtt og mandler, som er rik på vitamin E.

Kroppen sier i fra

Får du i deg for lite sink kan dette gjøre at sår i huden gror saktere. Har du sprekker i munnviken kan dette tyde på for lite B-vitamin. Hvis kroppen din ikke har det bra vises altså dette også på huden! Sist men ikke minst er det viktig å drikke nok vann.

Kort oppsummert; et kosthold som er rikt på mat som inneholder C-vitaminer, linolsyre (fettsyre) og lavere inntak av karbohydrater og mettet fett kan redusere hudens aldringstegn – rynker og tynn, skjør og tørr hud. Å legge om kostholdet for en sunnere hud tar tid. Man kan ikke forvente eventuelle endringer før det har gått noen uker.

Motiverer dette deg til et sunt kosthold?
Har du lagt om kostholdet, da hører vi gjerne din erfaring!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 thoughts on “Sunn hud med riktig kosthold

  1. Hei her var det mange flotte tips! Jeg merker personelig når jeg er "link" eller ikke, veldig fort på huden. Bidrar med noen tips; løk i forsjellige varianter, renser blodet å dermed hjelper mot urenheter. Hvitløk er naturens antibiotika. Å blåbær inneholder masse antioksidant. Krydder/urte te økologisk selvsagt;)..jeg søter med honning, bruker lynghonning som ansiktmaske, den gir fukt å myker opp huden, virker også rensende har jeg inntrykk av…Veldig artig å følge med på deres flotte blogg 😉 En får jo aldrig nok av helsebringende oppskrifter. Å ting vi anvender er fri for gift å "fanteri" er jo betryggende å vite om å værdt å ta med seg. Klem hanne antonsen")
    ps. får som vanlig ikke lagt inn mail adressen..

  2. Et sunt kosthold er kjempeviktig, men jeg tenker at inntak av Supermat, eller wholefood, er det viktigste. Supermat kan også integreres i et sunt kosthold.

  3. Du har glemt den beste kilden til antioksidanter, vitaminer, mineraler, aminosyrer mm. Yerba Mate te!

    Den inneholder masse antioksidanter, den øker forbrenningen og tilfører kroppen energi. Og mye mer..

    Sjekk ut http://www.yerba.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.