Behandling, For kvinner, Helse, Kroppspleie, Livsstil, Naturlig, Naturmiddel, Prakisk tips, Velvære

Krisehjelp ved PMS!

Krisehjelp ved pms, unn deg selv litt pleie de hardeste dagene!

Mange av oss sliter litt i dagene før menstruasjonen og da er det viktig å gi seg selv litt ekstra oppmerksomhet om man har anledning til det.

Oftest rundt en uke før mens begynner det med symptomer som humørsvingninger, irritabilitet og man blir ekstremt emosjonell, inntil det plagsomme. Noen opplever slapphet og økt matlyst, føler seg oppsvulmet, får ømme bryster, hodepine og ryggplager, kramper og mageproblemer.

Enkelte blir deprimert og får angst . Det antas at disse plagene skyldes hormonell ubalanse som kommer av østrogenoverskudd i  siste halvdel av syklusen, eller for mye østrogen og for lite progesteron som igjen kan påvirke de kjemikaliene som styrer humøret.

Det er mange små triks og kjerringråd som kan gjøre tilværelsen enklere disse dagene og foruten teer og oljer som lindrer, finnes det mat som lindrer eller man kan drive litt enkle mykgjørende yogaøvelser. Løse ledige klær hjelper også, samt det å ta en time out, med minst ti minutter meditativ stillhet daglig, der du fokuserer på pusten og din egen tilstedeværelse. Massasje og varmepute kan også hjelpe, samt ett ekstra tilskudd av enkelte vitaminer og mineraler eller andre kosttilskudd.

Eteriske oljer som er fine å bruke i dette tilfellet er fenikkel og lavendel. Et varmt omslag i form av en vaskeklut som er dyppet i vann med en eller begge disse oljene vil virke lindrende å legge på magen.

Kosttilskudd og mat som kan lindre pms:

Nattlysolje som inneholder viktige GLA fettsyrer har vist seg å ha effekt, det samme har fiskeoljer (omega 3 fettsyrer). Et magnesiumtilskudd anbefales mot kramper. Tilskudd av B-vitaminer (særlig B-6)  blir også  anbefalt mot premenstruelle plager.

Spis mat med gode og langsomme karbohydrater, det øker serotoninnivået som kan være lavt hos kvinner med pms.  70% mørk kakaosjokolade er et utmerket sunt alternativ for å stille søthungeren som mange opplever! Unngå for mye søtt og salt, samt mettet fett dersom du føler deg oppblåst. NB: Luft i magen forhindres av karve, fennikel og anis. Mat med  jern er viktig for å forbygge jernmangel ved eventuelt blodtap under mensen, et glass god rødvin er fint for det samme samt at det virker beroligende, og probiotika (f.eks Imodium), er et fint kosttilskudd dersom magen har en tendens til å slå seg vrang disse dagene!

Hvis du blir deprimert før din mens kan Johannesurt-tilskudd være til hjelp. Bruker du reseptbelagte medikamenter så sjekk imidlertid men legen din om det/disse er trygge og forsvarlige å ta sammen med johannesurt, det frarådes b.la. ved samtidlig inntak av antidepressiva og p-piller, samt en del andre medikamenter.

Marikåpe-te er dempende på sterke mensblødninger og menssmerter. Blåbærsaft og te av tørkede blåbær er fint mot løs mage og den litt urolige maven mange får ved menstider. Drikk kamille-te når pms’en tar overhånd, teen virker beroligende så du blir avslappet i kropp og sjel. Noen sverger til ingefær-te, eller å ta litt ingefærpulver eller fersk ingefær i kokende vann å lage te av.  Rosmarin-te (rosmarin i kokende vann) er ett annet godt alternativ som kan være vel verdt et forsøk.

Viktigst av alt er likvel ikke å forstrekke seg akkurat disse dagene, passe på å få nok hvile samt holde seg unna de største belastningene.

Ønsker alle en god uke, med eller uten mensturasjon eller pms, så får vi prøve å gjøre det beste ut av disse dagene!

Skrevet av: Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Krisehjelp ved PMS!

  1. Jeg vet jeg er helt grusom når PMS’en kommer snikende, og synes like synd på samboeren min HVER eneste gang. Jeg har funnet ut at litt moderat til tung trening funker for meg, for da blir jeg så sliten at jeg sjeldent orker å bli irritert, og så tror jeg endorfinene som produseres etter en treningsøkt overskygger PMS’en litt 😉
    Ellers må jeg finne et annet middel enn sjokolade for å blidgjøre meg, for det går det nok av :p Kanskje jeg må prøve noe av dette her! Takk for tips!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.