Allergi, Alternativ til, Behandling, Ernæring, Helse, Kosthold, Livsstil, Mat, Naturmiddel, Prakisk tips

Sunn mage!

70 % av immunforsvaret ligger i tarmene og mye forskning tyder på at en rekke sykdommstilstander kan bedres gjenom å sørge for en god tarmhelse. Særlig autoimmune sykdommer er knyttet til en dårlig mage- og tarmhelse og man vet at dårlig mage- og tarmfunksjon lettere gir inflammasjoner og betennelser i kroppen.

Moderne livsstil som inkluderer mat med mye tilsetningsstoffer, transfett, samt alkohol og medisiner lager ubalanse i tarmfloraen. Dessuten kan både stress og tarminfeksjoner forstyrre den naturlige tarmfunsjonen og antibiotikakurer dreper ikke bare de dårlige sykdomsfremkallende bakteriene, men også de gode som vi trenger å ha i tarmene. Derfor er det anbefalt å ta et tilskudd av probiotika (levende melkesyrebakterier) etter en sånn kur. Det er også anbefalt å ta ett probiotikatilskudd i forbindelse med ferieturer til utlandet (for å redusere risiko for «sydenmage») og i perioder med mye stress eller med dårlig kosthold.

Probiotika kan man få kjøpt i pille, pulver og drikkeform. På apoteket og på helsekosten får du disse kosttilskuddene mens du i vanlige matbutikker får f.eks Biola og diverse youghurter og Cultura, som er eksempler på produkter som inneholder gode og sunne melkesyrebakterier.

På helsekost kan man også få kjøpt melkesyregjærede grønnsaker, bla. syrlig tysk økologisk sauerkraut som man kan ha som tilbehør til annen mat.

Hvorvidt det er tilstrekkelig med å innta probiotiske melkesyrebakterier gjenom mat og drikke eller om man må til med sterkere skyts i form av f.eks melkesyrekapsler, avhenger litt av omstendigheter og behov. Det å innta melkesyre jevnlig via kost/drikke er jo forebyggende, men enkelte omstendigheter krever litt større konsentrasjoner av bakteriestammen for å gjenopprett balansen , deriblandt gjentatt antibiotikabruk som har ført til fordøyelsesplager. Dette fordi probiotika er snille tarmbakterier som bidrar til en sunn, velfungerende og balansert mage med fin fordøyelse.

De probiotiske bakteriene har evnen til å binde seg til cellene i tarmene. De mest kjente bakteriestammene heter Laktobacillius og Bifidobacterium. Noen av disse trives i tynntarmen og lager gunstig miljø der (mindre  luft, motvirker treg mage), mens andre igjen trives best i tykktarmen hvor de bryter ned kostfiber og produserer en melkesyre som danner mindre gass enn andre bakterier.

Teorien bak bruk av probiotika er i følge Wikipedia at kroppen inneholder en mikroøkologi av mikrober som kan komme i økologisk ubalanse lik all annen økologi forøvrig. Industrielt fremstilt mat og stress gjør at de gode bakteriene synker i antall og gir plass for de dårlige bakteriene til og utvikle seg, noe som i sin tur gir seg utslag i ulike plager og sykdommer.

Den gunstige effekten av syrnet melk er omtalt allerede i bibelen, og på 1800-tallet observerte den den russiske forskeren Mechnikov at visse folkegrupper i landlige deler av Russland og Bulgaria hadde ekstra god helse og ekstra høy levealder og at det i disse områdene ble spist ekstra mye syrnede melkeprodukter, youghurt og kefir.

Personer som er plaget med  dårlig fordøyelse og eventuelt mye luft i magen kan i tillegg til probiotika ha god nytte av et inntak av bitterstoffer. Tradisjonelt har dette vært servert som en alkoholholdig snaps i flere europeiske land, eksempel på slike drinker  av bitter urter er Underberger, Fernet Branca, Gammel dansk og lignende urtedrikker.

Imidlertid er det ikke alle som kan eller vil innta alkoholshots sammen med måltidet og da er tinkturer som f.eks Bitterstern Bittertinktur ett glimrende alternativ! Den inneholder også bitterstoffer som gir signal om at fordøyelsesafter skal starte å jobbe og den er fin mot både dårlig fordøyelse og luftplager, kanskje særlig i de ulike høytidene, der man lett inntar mye fet mat.


Et kjerringråd mot luft i magen er også å tygge en teskje med karve. Det sies å hjelpe. Kanskje ikke tilfeldig at karve er tileggsingrediens i surkål, hvis hovedingerdiens er kjent for å gi nettopp luftplager? En annen ting man må huske på ved luft i magen er å ikke spise for mye eller for ofte , eller å overdrive fiberinntaket. Særlig store luftplager kan skyldes matintoleranse eller andre tarmsydommer og bør utredes. Hvitt mel og vanlig ikke-syrnet melk er to av de produktene flest folk reagerer på, så prøv gjerne å kutte ut disse, en om gangen, i en tid slik at du ser om du merker noen bedring da.

Ved treg mage er det rikelig drikke, mosjon og avførende matvarer som gjelder. Nok vann, svisker, linfrø, loppefrø, fiber og magemassasje er å anbefale. Ligg på ryggen å dra bena til deg opp mot brystet. Kaffe kan også ha en lakserende effekt. En spiseskje ølgjær eller ei spiseskje maltekstrakt oppløst i vann er fint og syrnet melk fremfor vanlig melk er absolutt verdt et forsøk. Druer kan også virke avførende (og rosiner) pluss at det er viktig å ha nok av de sunne oljene i maten som du spiser. Fiber via korn og grønnsaker, men husk da nok vann samtidlig.

Løs mage skyldes oftest et magevirus/bakterier, eller det kan være sykdom i tarmen. Det kan også forårsakes av stress og uro, samt allergier og matintoleranser. Blåbærsaft og te trukket på tørrede blåbær virker stoppende og kombinasjonen eplemost/jucie og farris som man har rista kullsyren utav er fin, da eple virker stoppende og juicen inneholder litt fruktsukker samtidlig som farrisen har salter og mineraler. Ved diare bør man forsøke å drikke mye , minst 2-3 liter pr dag for ikke å bli dehydrert. Litt svak buljong er også fin til å gjenopprette elektrolyttbalansen med! Når man føler man kan begynne å spise noe er kokt ris og gulrotpure, samt noe tørt og salt (kjeks, potetgull), helt supert til å begynne med. Doven cola er ofte anbefalt men siden den mangler næringsstoffene som juice, blåbær-te og farris har så anbefaler jeg ikke det.

Uansett hvilke mageplager man har så er et tilskudd av probiotika bra. På helsekost har de mange ulike typer, deriblandt Solray Multidophilus 12 som inneholder 12 forskjellige gunstige tarmbakterier. Anbefales både etter antibiotikakur og ved både hard og løs mage. En annen god serie av probiotikaprodukter er Idoform, en serie som selges på apotek og som gjenom bl.a. Idoform Balans kan gi et daglig tilskudd av melkesyrebakterier som balanserer magen.

 Skrevet av Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Sunn mage!

  1. Jeg ble prakket på meg bitterstern da jeg var fjortis og hadde mye luft i magen. Den gang var jeg småskeptisk til slike heksebrygg, men måtte til slutt bukke og neie for dette produktet. Dessuten smaker det som en real dram!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.