Ernæring, Helse, Livsstil, Naturmiddel, Prakisk tips, Trening, Velvære

Få et energiløft i hverdagen!

Det å føle seg tappet for energi, særlig nå i mørketiden er vel neppe et ukjent fenomen for de fleste av oss. Sittende i sofaen med kaffekopp og fjernkontroll som det tyngste en gidder å løfte, virker den berømte dørstokkmila ekstra lang. Vit da at du har et energilager som ligger og slumrer inne i deg, og bare venter på å bli vekket opp av dvalen! Energi generer nemlig energi, energi er evigvarende, energi kan ikke forsvinne men den kan skifte form. Det gjelder å snu negativ energi til positiv energi, dessuten dreier det seg om at en tar grep for å få tilgang til det energireservoaret som finnes der inne i oss, tar det første steget, den første kraftanstrengelsen som til syvende og sist vil gjøre at man føler seg i så mye bedre form og gjør den til en fast innøvd vanesak.

758078E9B2299CBFE4C768749697B0

Så, hvordan gjør vi så dette? For det første så gjelder ordtaket «Just do it!»! Reis deg, finn fram gode tursko og godt vindtett turtøy og gå, om så bare ei runde rundt kvartalet de aller første gangene. Effekten er umiddelbar og helt fantastisk, frisk luft i lungene, sirkulasjon i kroppen og et lettere sinn. De fleste vil oppleve en umiddelbar følelse av velvære av en tur i frisk luft, og etterpå kan det godt være at alle gjøremålene som nesten var forkastet til fordel for fjernkontrollen rett og slett virker fristende å begynne på. De som allerede har en innøvd vane med å gå tur kan kanskje føye til noe ekstra trening på timeplanen, det er et faktum at trening øker adrenalinnivået, skiller ut endorfiner og dessuten gir økt mestringsfølelse, noe som er et energikick i seg selv.

7-Steps-to-Get-More-Energy-and-Increase-Metabolism

Planlegg gjerne at du SKAL ut en tur hver dag for frisk luft, sirkulasjon i kroppen og bare la «tankene få fly». Utover det kan du videre legge til en ettermiddag/kveld i uken der du får opp tempoet litt, for trening av kondisjonen. Det være seg jogging, sykling, skitur i raskt tempo eller noen runder i basseng på svømmehall, på tredemøllen i gymmen, eller en annen form for trening der du får opp pulsen og svetter skikkelig.  Styrketrening er også fint å ha på timeplanen, en dag eller flere i uken for maksimalt overskudd, en sterk kropp er en energisk kropp!

energy

Så det var mosjonsdelen, men mosjon er ikke det eneste man kan fokusere på for å få mer overskudd inn i hverdagen sin. Balanse er stikkordet. Hvile, inkludert nok søvn er også alfaomega. Hvem har vel ikke erfart hvor lite man orker etter flere netter med for få timer på puten. Det er en sterk kobling mellom immunforsvar/søvnmangel og stress. Er du blant de som sliter med å sovne om kveldene så anbefales det foruten å kutte ut kaffekoppen de siste 3 timene før sengetid også å legge treningen slik at de siste tre timene er satt av til hvile og avslapning.

t1larg

En annen ting som er viktig for å holde energien oppe gjenom dagen er at blodsukkeret er noenlunde stabilt. Et svingende blodsukker gjør oss trette og uopplagte og aldri så lite irritable i tilegg. Begrens derfor raske karbohydrater fra bla. fint hvetemel og sukker, som i første omgang gir raskt, men meget kortvarig energiløft, men som deretter gir en ekstra treg følelse når blodsukkeret så faller ned igjen. Bruk heller langsomme karbohydrater fra f.eks grovere kornprodukter som gir en langsom, men jevn og fin blodsukkerstigning og ikke slike svingninger som gjør deg dorsk på sikt. Spis dessuten ofte og regelmessig og ikke for store måltider.

Husk også på væskebalansen. Og drikk vann! Ta det første glasset idet du står opp om morgenen. Selv lett dehydrering kan føre til tretthet og hodepine.

Ellers kan mangel på sollys/dagslys, vitamin og mineralmangel være andre aktuelle årsaker til lavt energinivå. Ikke glem verdien av nok D-vitamin, særlig her til lands om vinteren. Ta tilskudd i mørketiden og vær ute i solen noen minutter uten solkrem når solen er fremme, før du smører deg med god solbeskyttelse, sånn at den helsebringende effekten av solens stråler først kan taes opp via huden. Det er imidlertid ikke lang tid som skal til, det er også viktig å beskytte seg, så ti minutter før man smører på en god krem er som regel tilstrekkelig.

Ta gjerne et omega 3 tilskudd. Det senker kolesterol og blodtrykk ved siden av å redusere betennelsestilstander i kroppen. Når man går med kroniske betennelsestilstander i kroppen påvirker naturlig nok dette energinivået i negativ retning, så dette er viktig. Særlig har omega 3 vist seg å ha gunstig virkning på betennelsetilstander i muskler og ledd.

Få  i deg jevn tilførsel av probiotika, den levende bakteriekulturen som finnes i youghurt, biola og liknende produkter. Det hjelper til å holde tarmen i balanse og en sunn tarmflora gir i sin tur overskudd for hele kroppen.

frukt_640396b

Kvinner i fertil alder som menstruerer må dessuten passe på jernbalansen og passe på å få nok jern. Spis mye grønne grønnsaker, særlig spinat , som er en utmerket jernkilde. Inkluder også C-vitaminrik mat (appelsiner, paprika, jordbær, brokkoli, etc.), det øker kroppens evne til å ta opp jern.

Sist, men ikke minst trengs det noen ganger litt ekstra drahjelp for å få energien opp og » i vater». I slike tilfeller kan man forsøke å få hjelp fra noen av de «energiboosterene» som er å få tak i på helsekosten. Foreksempel er Rosenrot kjent for å kunne gi både ekstra energi, bedre konsentrasjon og øket sexlyst. Ginseng skal kunne gi mer energi og tiltakslyst og er også fin å ta etter en sykdomperiode. Q10 tilskudd er også et velprøvd alternativ, som særlig skal hjelpe godt på energinivået til voksne mennesker over 35 år, spesielt ved stress, økt fysisk aktivitet samt ved og under sykdom.

banana-smoothie

De gangene man bare MÅ ha et raskt energikick finnes det dessuten sunnere alternativer enn sukker og hvetemel, f.eks matvarer som mørk sjokolade, havregryn, nøtter, gresskarkjerner, youghurt eller banan.  Bare prøv selv..

Ha en energirik vinter & vår!

Skrevet av: Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Få et energiløft i hverdagen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.