Drikke, Gravid, Helse, Naturlig, Naturmiddel, Økologisk, Produkttips, Urter

TE!

Det å drikke te er en 4000 år gammel tradisjon som har sitt opphav i den kinesiske Yunnan provinsen. Den tiden brukte man te utelukkende til medisinsk formål, men omtrent tusen år senere var den utviklet seg til å bli en allment brukt drikk. Midt på 800-tallet spredte den seg til de arabiske landene og 1500-tallet også så smått til Europa. 

Nå er te blitt den mest utbredte drikken på verdensbasis, med unntak av vann. Det er vanlig og skille mellom ekte te som man får fra te-planten (Camellia Sinensis) og urte-teer som man kan fremstille av en lang rekke ander vekster. Av ekte te finnes det over 3000 typer og av urte-teer er der vel et enormt ukjent antall drikker som er i bruk som enten medisinsk drikk eller drikk for nytelsens skyld, men som oftest er det gjerne en kombinasjon av begge.

De fire typene av te som vi får fra den ordinære tebusken, altså ekte te, sorterer vi under betegnelsen , grønn te, hvit te, oolong te og sort te. Siden de alle kommer fra den samme planten men alikevel har ulike kvaliteter med hensyn til smak og egenskaper så forstår man at det er måten de blir høstet og framstilt på som avgjør hvilken te-sort man får. De har også ulik grad av oksidering, der sort te er den mest oksiderte.

Sort te er også den mest alminnelige te sorten rundt omkring i verden og den kombineres gjerne med en rekke smaker / tilsetninger. Engelskmennenes «A nice cup of tea» er sort te tilsatt bergamott (Earl Grey), som de gjerne serverer med sukker og melk (pga. at den er forholdsvis sterk). Liker man teen best uten disse tilsetningene anbefaler jeg derfor Lady Grey, da Earl Grey gjerne vil oppleves som litt for besk/sterk uten melk, men dette er selvsagt en smakssak. En annen god te om man liker melk i teen er chai-te, som er et utmerket og smaksrikt alternativ. Nydelig med melk og honning eventuelt litt brunt sukker.

Det er mange gode grunner til å drikke te, drikken kombinerer både herlig smak og helse i hver slurk, særlig dersom man drikker grønn te og ulike urte-teer, men også sort te har sine helsefordeler. Te er iallefall sunnere enn både brus og kaffe i store mengder! Det er forskningsmessig bevist at særlig grønn te , men også til en viss grad sort te reduserer  risikoen for både kreft, diabetes og hjerteproblemer, grunnet et høyt innhold av antioksidanter (flavonoider). Studier fra både USA, Tyskland, Kina og Japan bekrefter dette.

Grønn te inneholder polyfenoler og gjerne også små mengder fluor som hindrer plakk i å feste seg til tannemaljen og er i så måte godt for tannhelsen. Grønn te er også kjent for å kunne øke forbrenningen og stoffskiftet, særlig dersom man drikker flere kopper daglig. Den beskytter mot det dårlige kolestorolet og inneholder antioksidanten EGCG som man antar har beskyttende effekt på flere kreftformer. Noen forskere hevder også at den kan ha beskyttende effekt mot Altzheimer (funn tyder på at den kan redusere plakkdannelse i hjernen), samt kunne bekjempe leddgikt.

Hvit te er kjent for sin gode virkning mot veskeopphopninger og skal også virke infeksjonsdempende og bekjempe feber i kroppen, foruten at den har flere av de egenskapene som også grønn og sort te har. Sort te skal man imidlertid være litt mer forsiktig med, pga. høyere koffein-innhold enn grønn og særlig hvit te. Oolong te ligger midt i mellom med tanke på koffein-innhold men kommer gjerne i svært eksklusive utgaver og med særlig delikat smak. Også denne teen har en rekke helsefordeler.

Gravide og ammende bør likevel ta noen forholdsregler med tanke på å nyte sine daglige te-kopper. Sort te bør begrenses til maks et par kopper daglig – muligens mindre dersom man også inntar andre koffeinholdige drikker, som f.eks kaffe. Når det gjelder grønn og hvit te inneholder disse kataktiner somhar vist seg å ha veksthemmende effekt på cellekulturer i laboratorier og forskerene vet enda ikke hvordan disse kan påvirke fosteret i større mengder, så også her er det smart å begrense seg.

Noen urte-teer som er naturlig koffeinfrie og som ikke inneholder urter som på virker livmoren er derimot ofte fine å drikke i denne perioden. Andre igjen frarådes. Te av bringebærblader f.eks. brukes ofte som fødselsforberedende te eller rett etter fødsel for å få livmoren til å trekke seg sammen. Den bør derfor unngås tidligere i graviditeten fordi den kan fremme muskelaktiviteten i livmoren og øke risiko for abort eller prematur fødsel. Heller ikke peppermynte-te eller te av lakrisrot anbefales i svangerskapet. Ingfær- te eller et avkok på et par myntstore skiver ingfærrot anbefales derimot gjerne ved svangerskapskvalme og kan lindre godt.

Under amming er te av bukkehornsfrø kjent for å fremme melkeproduksjon, mens salvie- te virker motsatt (kan dempe melkeproduksjonen) -og frarådes derfor. Ammete (NAF 75g) får man hos apoteket. Denne urte-teen inneholder anis, bitter-fenikkel og karve som alle virker gunstig mot luft i magen hos die barn. Ellers har man Salus ammete (Stillte), som inneholder anis, karve, melisse, fenikkel og bringebærblader. Den er både økologisk og velsmakende og skal forbygge kolikk hos barnet samt hjelpe på melkeproduksjonen til mammaen. Den fåes kjøpt hos de fleste helsekostbutikker.

Når det gjelder små barn og te så er all te greit så lenge den ikke inneholder for mye koffein, særlig de som er naturlig søte og naturlig koffeinfrie. Ulike urte-teer er å anbefale, sånn som lett søtet kamille-te (beroligende, godt for magen) og rooibos te som er allment styrkende. Dessuten frukt-teer i løs vekt som gjerne består av tørkede fruktbiter og appelerer til barnets gane.

Pukka har kvalitetste av ulike blandinger  – både rene urtete-blandinger og ekte te som inneholder teblader i tillegg. Alle er økologiske og flere har fått priser for god smak. Disse kan jeg trygt anbefale. De er dessuten etisk dyrket, noe som er et stort pluss!

For de som er nyskjerrige på urter til te-bruk (som har en historie omtrent fra menneskehetens begynnelse), kommer en liten oversikt på de ulike helsefordelene for noen av typene her :

Fennikkel: Lindrer irritabel tarm, mensturasjonssmerter, muskelkramper. God som ammete.

Brennesle: Vanndrivende, mineralrik, blodsukkersenkende, blodrensende og bloddannende. Fin ved stoffskifteproblemer, tarmkatarr, gikt og revmatisme, samt prostataproblemer. En styrkende og rensende te.

Kjerringrokk-te: Vanndrivende (god ved blære/nyre lidelser), velgjørende virkning på hud og bindevev (inneholder mye kisel).

Nype-te: Mye C-vitaminer. God «dagen derpå». Anbefalt som en generelt styrkende medisin.

Ingefær-te: Varmende, kvalmestillende. Krampeløsende og luftdrivende.

Kamille-te: Generelt rensende. Dokumentert effekt på magesår og søvnløshet. God mot stress og uro. Fin kvelds-te.

Peppermynte-te : Fin mot hodepine og mageknip. God for fordøyelsen. Frisk og god etter tyngre måltider.

Ellers finnes det selvsagt en rekke andre urter som er populære i te-blandinger og en ferdig blanding enten i form av poser eller løs vekt, som da smaker oftest bedre enn om man lager uttrekk av den ene urten som gjerne ikke har så store smaksfordeler.

Uansett om man velger ekte te eller urte-teer, eller som meg – «ja takk begge deler og alle sorter» ( jeg bare elsker te!), så er det en verden av helsefordeler der ute å utforske. Lykke til i jakten på DIN favorittTE!

 Skrevet av Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 thoughts on “TE!

  1. Dette innlegget var veldig fint! ELSKER all slags te, spesielt grønn te. Men jeg har aldri tenkt over fordelene ved å drikke det^^

    Men jeg har et lite spørsmål 😛 Jeg har veldig lyst til å spå tekoppen min! Men jeg skjønner ikke åssen jeg skal få sånn eh… tegruten (?) i bunnen av koppen? Eller er det blader jeg skal bruke kanskje? o.O Jeg har rett og slett ikke peiling! Og jeg er heller ikke veldig flink til å google meg fram til svar, så hadde satt stor pris på om du kunne ha hjulpet meg litt, da det virker som du har litt mere peiling på te enn jeg 🙂

  2. […] Det å drikke te er en 4000 år gammel tradisjon som har sitt opphav i den kinesiske Yunnan provinsen. Den tiden brukte man te utelukkende til medisinsk formål, men omtrent tusen år senere var den utviklet seg til å bli en allment brukt drikk. Midt på 800-tallet spredte den seg Les mer […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.