Alternativ til, Hus og hjem, Naturlig, Prakisk tips, Rengjøring, Resirkulert

Miljøvennlige husmortips!

Husråd inspirert av miljøvennlig livsstil får vi av å kombinerede tradisjonelle 50-tallshusmødres enkle, men effektive rengjøringsregimer med gode råd fra ”Grønn hverdag” og liknende nettsteder som har fokus på miljø.

Det første er at vi kjøper alt for mye, ofte unødig og av dårlig kvalitet. Ser man seg noen år tilbake så ser man at ting gjerne varte lenger og var tilsvarende dyrere i innkjøp i forhold til inntekten. Dette er både mer miljøvennlig og man får et bedre forhold til tingene og lærer seg å ta vare på det man har om man går for kvalitet fremfor kvantitet. Mange av oss trenger å bli minnet om akkurat dette, i disse ekstreme forbrukertider!

En grei regel er at ”En ny ting inn er lik en gammel utslitt ting ut”. Kjøp ikke noe du strengt tatt ikke trenger og kast heller ikke det som kan resirkulerers eller gies bort til Fretex, loppemarkeder eller andre veldedige organisasjoner. Skal du først handle billig så benytt deg gjerne av Fretex og loppemarked selv også, det er god miljøkarma og støtter ikke billigkjedenes ofte dårlige arbeidskår for produsentene.

Også er det dette med overfloden av rengjøringsmidler og kjemikalier vi omgir oss med, der mange av de er tilsatt miljøskadelige stoffer. Helt unødvendig igrunn for har man håndsåper, grønnsåpe og stålull, samt et miljøvennlig oppvaskmiddelalternativ som f.eks  Ecover  (100% biologisk nedbrytbar, utgjør ingen fare for vannmiljøet og er ikke testet på dyr),  eller Sonett oppvaskmiddel,  så kommer man langt med det. Grønnsåpe er helt genial i så måte, den er en naturlig såpe laget av fett og kalilut samt vegetabilske oljer, noe som gjør den lett biologisk nedbrytbar, dessuten lukter den himmelsk.

I tillegg kan man bruke naturmidler og husholdningsvarer som eteriske oljer, sitron, eddik og bakepulver, ved spesielle behov. Eddik er fin til å fjerne vond lukt de fleste steder, også røykelukt og kjøleskapslukt. Det er også ett fint avkalkningmiddel, sammen med sitronsyre, på porselen og flislagte flater. Eteriske oljer, f.eks friske sitrusdufter eller peppemynte, evt. furunål, er kjempefine til å dryppe på støvsugerfilteret (noen få dråper før støvsuging er nok), og gjør at man maskerer støvsugerlukt og avgir behagelige eteriske dufter isteden. En kjele som er svidd i bunnen kan man rense med vann og bakepulver eller man kan forsøke å gni bunnen med en sukkerbit, det skal også hjelpe. Mikrobølgeovnen renser du greit med en skål som inneholder, vann, sitron og eddik noen minutter, deretter er det bare å tørke av. Sitron er også ypperlig til å rense skjærefjølen med.

Uansett hvilke rengjøringsmiddel du velger er måtehold viktig, så da er det miljøvennlig å bruke mikrofiberkluter, da disse løser opp fett slik at du dermed kan klare deg med mindre vaskemiddel. Til andre ”vanlige” kluter kan du resirkulere og klippe opp gamle håndklær og sengetøy, for eksempel.

Det å tørke tøy utendørs er også et godt miljøtips, dessuten er det få ting som kan måle seg med duften av nytørket tøy som har fått henge ute i frisk luft, så når været tillater det er det greit å benytte seg av den muligheten, da sparer man jo strøm også, enten man benytter seg av tørketrommel eller oppvarmet tørkerom/loft til vanlig.

Ved klesvask er det dessuten lurt å gå for  NAAF–merkede vaskemiddel, eller aller helst økologiske varianter til klesvasken (ecover & sonett) i tillegg til svanemerkede midler. Man trenger ofte ikke bruke så mye som man tror! Et husråd for vond lukt i vaskemaskinen er å ha eddik i vaskemiddelrommet og kjøre en tom kokevask, det får bukt med problemet. Husk også å vaske fulle maskiner og ikke på høyere temperatur enn det som er nødvendig, det meste blir faktisk rent på 40 grader.

To andre småråd som sparer både økonomien og miljøet er å selfølgeligt bruke resirkulert toalettpapier og drikke rent vann fra springen. Det siste er gratis og det at vi her i landet har mulighet for verdens beste springvann burde tilsi at så absolutt kan tillate oss å spare inn på flaskevannet! Kjøp heller ei praktisk og fancy vannflask og selfølgelig bruker vi også matboks, fremfor å pakke matpakken i engangsembalasje.

Så et par skikkelig 50-tallshusmortips helt til slutt: For fantastisk sølvpuss dekkes oppvaskkummen med aluminiumsfolie i bunnen og fylles med varmt vann tilsatt ei spiseskje salt. La ligge ei stund og voila! Tusjflekker på tapeten fjerner vi med hårspray, og saltet vann kan vi også bruke til å fjerne lukt fra vannflasker og termoser.

Ha en effektiv og miljøvennlig dag!

Skrevet av: Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 thoughts on “Miljøvennlige husmortips!

 1. Takk for kjempegode tips!! 🙂 Selv bruker jeg ecover til både oppvaskmaskinen og klesvasken, samt multi-surface cleaneren deres. Er storfornøyd med disse, og for meg er det viktig at alt er vegansk.

  1. Ecover har egen toalettrens og oppvaskmiddelet deres er fint på kjøkkenet. Ellers er eddik supert til fjerning av bakterier. Eddik virker antibakterielt og dreper 99% av bakteriene. Forskjellen fra f.eks salmiakk er at eddiken raskt brytes ned til ufarlige forbindelser. Bruk den hvite eddiken uttynnet i vann til rengjøringen.

   Les gjerne vår tidligere artikkel «Slik får du et rent og giftfritt hjem»: http://gronnogskjonn.com/2009/06/slik-far-du-et-rent-og-giftfritt-hjem/

 2. Bra innlegg! Vi har brukt grønnsåpe i alle år, og huset lukter utrolig godt når man har vasket gulvet (det er julestemning for meg, den lukten etter at man har tatt en skikkelig storrengjøring). Bakepulver og varmt vann er også fint i termoser som lukter, og om man vil rense vannkokeren kan man ha i noen ss sitronsyre, fylle opp med vann, koke opp 1-2 ganger og la stå noen timer. Hell ut, skyll og kok opp med rent vann og voila!

 3. Noen nellikspikre i blomsterpottene, vips så er småflue problemene som ofte kommer, borte.
  Og la noen noen nellikspikre suges inn i støvsugeren så slipper man støvsugerlukt også. Spesielt rundt juletider blir det go’lukt

  Eddik, bakepulver og salt er fast inventar i rengjøringsskuffen

  -Husmor VenDis

 4. Heisan! Vet at endel sliter med flekker på rustfritt stål. Når jeg har vasket slike flater, gnir jeg det inne med f.eks. babyoil etterpå. Da holder det seg blankt 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.