Behandling, Helse, Livsstil, Naturmiddel, Produkttips

Mariatistel, en god renseurt!

Mariatistel er en svært gammel legeplante som tilhører kurvplantefamilien. Den kjennes under flere navn, deriblant melketistel og Sibilium Marianum. Den ble brukt som et leverrensende tilskudd allerede under Dioscorides tid 100 år før Kr., så den har en lang tradisjon i Europa. Den romerske urtelegen Plinius anbefalte også bruk av urten, omtrent på samme tiden.

mariatistel

Den er en av de mest avgiftende og styrkende urter som er kjent. Det er en leverbeskyttende, blodrensende og galledrivende urt, så bruksområdet er lever/galle, for bedre leverfunksjon, bedrede kolesterolverdier, lettere fettfordøyelse og generell kroppsrens. Den renser altså kroppen for avfallsstoffer gjenom å lette og bedre leverens arbeid. Den virker både svette/urindrivende, magestyrkende og rensende.

Det er frøene som inneholder den største andelen av Silymarin, som er den viktigeste aktive bestandelen i planten. Silymarin er en blanding av flere flavonoider som virker oppbyggende på cellemembranen i leveren og derfor beskytter leveren samtidlig som den er en svært kraftig antioksidant. Den har også en evne til å fornye allerede skadede leverceller.

Den anbefales også i forbindels med bruk av kjemoterapi, for folk som får kreftbehandling, da forskere har funnet ut at Silymarinets reparerende virkning bare gjelder leverceller og at den derfor ikke stimulerer til vekst av nye kreftceller. Den virker slik at den minsker leverfettet samtidlig som den virker positivt på proteinsyntesen i levercellene.

Dette er svært positivt for personer som har et høyt inntak av medisiner, alkohol, steroider, enkelte gifter eller som har en nedsatt leverfunksjon av andre grunner. Vår moderne livsstil gjør uansett at de fleste kan ha godt av en leverrens en og annen gang, for eksempel etter inntak av mye fet og usunn mat, eventuelt litt for mye vin i ferien eller lignende.

timthumb liver

Det anbefales fra naturteraputer å bruke Mariatistel i kapselform som en kur på ca en måned, og ekstra god leverstyrkende virkning får man da dersom man avstår mest mulig fra alkohol og usunn mat og medikamenter. Den skal være en ekstra flott urt å bruke for folk med alkoholrelaterte leversykdommer, men den har også andre virknigsområder. Den sies å være fin mot underlivs og mensturasjonsplager og den kan hjelpe mot kvalme og tretthet etter tyngre måltider for folk som er plaget med fordøyelsen. Den virker lindrende ved gallestein og enkelte hevder den også letter depresjon. Tradisjonelt er den blitt brukt som medisin dersom noen ble bitt av slanger og dersom noen fikk soppforgiftning. Den bruken er enda utbredt, men nå fokuseres det først og fremst på den leverrensende egenskapen. 2 milkthistleMariatistel renser altså ikke kroppen direkte, men ved å øke leverens funksjonsevne. Ganske bra når man tenker på at leveren har over 500 oppgaver i kroppen vår, relatert til såvel psykisk som fysisk helse!

Mariatistel er nå også en høyt anerkjent kilde til antioksidanter, den er faktisk en meget kraftig antioksidant og sies å være inntil ti ganger sterkere enn f.eks vitamin E, dette i følge James E. Duke.

Først på 70-80-tallet ble den imidlertid gjenstand for forskning og undersøkelser i nyere tid, da først og fremst av tyske forskere for sine leverbeskyttende egenskaper. Flere studier som er publisert bekrefter da også virkningen og leververdiene til forsøkspersonene som fikk middelet viste seg å være betydelig bedret i forhold til de forsøkspersonene som ble utsatt for placebo (et middel uten noe virkestoff).

Bla. en studie fra Finland utført ved et militærsykehus på 97 pasienter med akutte til mindre akutte leverskader forårsaket av alkohol, for å nevne noe. ( Salmi & Sama, 1982). Ingen bivirkninger ble rapportert i denne studien, og de fleste studiene rapporterte da også om ingen eller minimale bivirkninger, kun en mild lakserende effekt eller at bivirkningene var såpass milde og forbigående at de muligens kunne relateres til placeboeffekten.

maria 3 solarayDet finnes fler typer Mariatistel ekstrakt på markedet, og innholdet av virkestoffet Silymarin er ulikt fordelt. Selv har jeg planer om å teste denne rense-urten nå og har derfor vært på helsekosten og kjøpt inn en boks fra produsenten Solaray, som er ganske anerkjent og som har helt vegetabilske kapsler. Den inneholder 80% Silymarin. Man skal ta 1-2 kapsler pr dag sammen med mat/ drikke i ca. en mnd. Noen personer rapporterer om litt sterkere kroppslukt i begynnelsen av kuren, noe som muligens skjer fordi kroppen mer effektivt kvitter seg med avfallsstoffene.

Så nå gleder jeg meg til å teste denne vidunderurten selv og er spent på resultatet! Har du et naturmiddel som du ønsker vi skal undersøke mer om og lage et blogginnlegg på så si gjerne fra. Det kan være alt fra kosttilskudd til superfood, det er bare å komme med forslag. Vi her i Grønn & Skjønn hører mer enn gjerne fra deg!

Skrevet av: Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Mariatistel, en god renseurt!

  1. Takk for god beskrivelse ! Jeg har selv nettopp kjøpt samme produkt for å styrke leveren da jeg har fått beskjed fra min ayurveda lege venninen at det trengtes. Hun anbefalte produkt «liver guard» fra Maharishi men etter test med pendel kom mariatistel og løvetannrot best ut for min kropp 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.