Helse, Hjemmespa, Livsstil, Økologisk, Velvære

Høstinspirasjon og friske høstgleder

Sommeren er for lengst over og det er høst, men det er ingen grunn til å sture. Høsten byr på fine naturopplevelser, nye fortsetter og ikke minst er den en herlig tid til å skjemme vekk seg selv med egenpleie og hjemmkos.

Selv synes jeg at et realt hjemmespa ikke bør undervurderes. Jeg simpelthen eeelsker eteriske oljer, lange karbad og velduftende fotbad der jeg rundhåndet skjemmer meg selv bort med diverse skrubber, såper, masker og kremer. Alle burde gjøre det i ny og ne, og få tidspunkt er vel så godt egnet som hustrige høstkvelder der regnet slår mot vindusrutene og høststormene uler utenfor.

Mitt forslag er at du føst sørger for å kle deg godt å komme deg ut på tur, husk det finnes ikke dårlig vær bare dårlige klær. Den første turen med lue og skjerf er i seg selv et høydepunkt, det vi på våren blir skikkelig lei av er nå  kjekt og spennende igjen!

Butikkene bugner av nyheter på denne årstiden og kanskje går du til innkjøp av et nytt sett med lue og sjal også. Nye gummistøvler i spreke farger gjør det morsommet  å hoppe i sølepytter og aldri har utvalget av stilige støvler vært bedre enn denne høsten her.

Vel ute i marka kan man  samle høstblader i fine farger som man bruker til bordekorasjon når vennegjengen samles til høstfest, eller man kan plukke røsslyng til å pynte med og sopp til å ha til måltidet. Kantareller er lett gjenkjennelige og vokser stort sett på moserik bunn i granskog. Husk å sette deg godt inni i hvordan de ser ut, så du er helt trygg på at du ikke plukker feil og giftige sopper! Ellers kan det være greit å plukke med seg litt einebær til eventuelle viltsauser om man først er ute i marka, men husk å bruke moderate mengder da stort inntak av einer ikke er bra for nyrene. Litt derimot setter en meget fin piff på de fleste viltretter.

Bor du ved havet kan det være fint å gå tur langs svabergene og kanskje er det til og med er en tradisjon der du bor å rake krabber eller å samle blåskjell. Det er mye godt å få fra naturen nå om høsten, både på land og langs vann.

Vel hjemme igjen velger du om du ønsker deg en skikkelig spa aften med ”full pakke” med badekar eller dusj og det hele, eller om du nøyer deg med fotbad og ansiktsmaske foran tv-skjermen eller i følge med ei god bok og noe godt i koppen.

Hvem kan vel ikke innrømme at vi har savna ordentlig tv etter reprisesommeren og at man mer enn gjerne ønsker velkommen både gullrekka og sesongstart for favorittserien. Det kommer gjerne også nye romaner og det er hvert år mye nytt og spennende fra ”bokhøsten”.

Uansett hvilken variant du velger så vil jeg anbefale stearinlys, masse stearinlys, det gir en fin atmosfære rundt det hele. Det er stor kos i å kjøpe inn mange forskjellige lys både med og uten tilsatt duft, som skal spre hjemmehygge innendørs frem mot den mørke årstiden. Man kan også bruke aromalampe av den typen der man har vann og noen dråper eterisk olje i en skål på oljelampen og lar et te-lys varme det opp slik at duftstoffene frigies. Husk at ulike dufter har ulike egenskaper, lavendel f.eks virker beroligende og er god mot psykiske spenninger og søvnløshet, mens f.eks mynte og sitron virker lett oppkvikkende og er fin til å vekke sansene med. Har du behov for en rask energiboost kan det å bruke Oriental Fig Shower Gel og Teagarden duftspary på kroppen etter dusjen være det som skal til. Acorelle, ”parfymene som gjør deg vel” har alle aromaterapautiske egenskaper. Her skal det være lett å finne dufter etter ønske og behov.

For herlig massasje fører Terre d’Oc flere ulike oljer til dette bruket, Shea Nourishing Care & Massage Oil og Argan Sublime Dry Oil f.eks. I tillegg fører kosmetikkmerket et nydelig massasjelys. Når lyset brenner smeltes oljen som du derretter bruker til massasjen. Lukter himmelsk og skaper en skikkelig god stemning. Oppvarmet massasjeolje virker spesielt lindrende på ømme skuldrer. Les mer om massasjelyset her.

Terre d'Oc Shea Body Massage Candle

Nå som høsten er her for fullt er det også viktig å huske på helsa. Vi nordboere trenger gjerne ekstra D-vitamin i den mørke årstiden, så den gamle regelen om å ta tran i alle måneder med ”R” i bør gjelde fortsatt! En annen vitamin som er lurt å fylle på med er C-vitamin, slik at man holder forkjølelsen på avstand. En spiseskje tran etterfulg av et glass jucie er derfor en god start på dagen samen med frokosten. Du kan selfølgelig også ta andre kosttilskudd, og vil du være på den sikre siden tar du en multivitaminpille hver eneste dag. Et lite arsenal av gode urteteer kan også være greit og kjøpe inn, det er godt for både kropp og sjel. Kombinert med gode og naturlige dufter fra rene økologiske planteoljer kan de gjøre underverker etter en lang arbeidsdag. Bare prøv selv!

Skrevet av: Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Høstinspirasjon og friske høstgleder

  1. Så koselig innlegg!! Jeg leser det mens jeg sitter i min vinrøde XL-oversized strikkegenser og føler meg riktig så høstaktig..

    Fine bilder også!

    -skulle bare ønske jeg hadde et badekar..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.