Naturmiddel, Prakisk tips, Sommer, Velvære

Naturlig krisehjelp mot sommerens små ulykker

Myggestikk, reisesyke, varmeutslett og solbrent hud er de litt mindre romantiske tingene sommeren bringer med seg. Å vite hvordan man bekjemper disse uunngåelighetene uten å hyperventilere, kan gjøre deg til årets Moder Teresa (dessuten er det veldig lurt å kunne til sommeren etter!)

Her er noen naturlige «kurer» som du lett kan gjennomføre selv når sommeren herjer litt med kroppen!

Solbrent kropp og ansikt
Har du vært ute i solen for lenge og har fått solbrent hud, kan et godt, gammeldags kjerringråd være akkurat det du trenger. Ved alvorlige tilfeller bør lege alltid kontaktes.

 • Førsteprioritert når du har brent deg må alltid være å kjøle ned det brente området. En 10 minutters kald dusj lindrer den umiddelbare smerten og forhindrer forverring av det brente stedet.
 • Dypp en bomullspad i nedkjølt kamomillete og tapp brente områder forsiktig med bomullspaden.
 • Husk å drikke minst to liter vann daglig (mer hvis det er varmere enn vanlig og du har fått solstikk eller har blitt solbrent).
 • Lavendelolje kan smøres direkte på huden din (et par dråper er nok) for å hjelpe området med å komme seg etter utslett, flassing og rødhet.
 • Alphanova Organic After Sun Spray er en økologisk lindrende og fuktighetsgivende after sun gel for bruk etter soleksponering. Den virker kjølende på solbrent hud. Påføres huden etter soleksponering. I tilfelle huden er solbrent, gjenta påføringen for å opprettholde en kjølende effekt og for å tilføre mer fukt. Unngå området omkring øynene.
 • Acorelle tilbyr en lindrende og reparerende økologisk after sun, se her!
 • Hold deg unna sola! Dette er kanskje det aller viktigste. Huden trenger en liten pause til å regenerere seg. Vær også veldig påpasselig med bruk av solkrem – uansett om du bare skal ut i et par minutter! Her får du tak i økologisk solkrem for både store og små.

Varmeutslett
Når det blir veldig fuktig og varmt i lufta vi omgir oss i, kan det oppstå varmeutslett på huden vår. Dette er en ubehagelig tilstand som oppstår på grunn av blokkerte svettekjertler. For å unngå dette best mulig, er det viktig å holde seg så kjølig som mulig og å utsette området med utslett for luft (ikke dekk det til med klær eller andre materialer!) og bruke lett bomullstøy (unngå f.eks polyester, nylon og andre syntetiske stoffer).

 • Bland 250ml bakepulver og fire dråper lavendelolje sammen og ha blandingen oppi et badekar med lunkent vann. Ligg i vannet i 20-30 minutter.
 • Kamomillete hjelper også på utsatte områder.

Reisesyke
Sommer og sommerferie er for mange synonymt med utenlandsreiser. For å komme til bestemte destinasjoner har mange en lang vei å reise og dette er ikke alltid like behagelig for alle (spesielt ikke for barn). Husk alltid å ha med deg ingefær! Tørket ingefær er lett å ha med seg i håndbagasjen og ½ ts kan tilsettes te eller annen drikke for å hindre kvalme. Du kan også bruke fersk ingefær, men husk at du da må doble dosen (1 ts).

Ha med deg masse vann på buss, tog, i bilen eller på fly og ha med deg et lite, proteinrikt måltid som for eksempel en pakke nøtter.

Vepse- og myggestikk
Det er ikke alltid det er like lett å unngå vepse- og myggestikk. Selv om du hører en summing i bakhodet og prøver å flytte på deg og alle mulige søtsaker rundt, er det mange ganger du blir stukket uten å merke det før du er hjemme igjen. Da er det like greit å ha noe i kjøleskapet som du kan lindre smerten/kløen med når du først har blitt stukket!

 • Isbiter eller isposer som plasseres direkte på stikket kan hjelpe til med å redusere den umiddelbare kløen. Dessuten vil hevelsen minke!
 • En tykk «salt- og vannpuré» hjelper til med å lindre smerte og hevelse.
 • En bomullspad dynket i epleeddik gjør underverker. Press bomullspaden på stikket helt til sår eller smerte forsvinner (syren i eddiken nøtraliserer giften). Vanlig eddik og sitronjuice kan også brukes på samme måte. Her finner du flere tips til hvordan du kan bruke eddik.
 • Hvitløk eller løk kan skjæres opp og presses direkte mot stikk helt til smerte forsvinner. Det samme kan gjøres med agurk- eller potetskiver.

Husk å alltid kontakte legehjelp hvis du får alvorlige symptomer og/eller reaksjoner på noen av de ovennevnte lidelsene.

Ha en god sommer!

Skrevet av Mays Dakhil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Naturlig krisehjelp mot sommerens små ulykker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.