Ernæring, Helse, Kosthold, Livsstil, Mat, Økologisk

Her er supermaten!

KK.no fant vi listen over supermaten. Matvarene som faller inn under kategorien hjelper til med å forebygge og helbrede sykdommer i kroppen, forsinker aldringsprosessen og gir oss økt velvære. Her er matvarene som forskere over hele verden enes om at er mest helsefremmende:

1. Brokkoli, rosenkål og blomkål er supermat som nedsetter kreftrisikoen

Undersøkelser viser at de mange mikroskopiske plantestoffene som finnes i grønnsaker kan forhindre kreftceller fra å utvikle seg. Brokkoli, rosenkål og blomkål har på grunn av sine forgreininger en stor overflate som gir ekstra mange av disse plantestoffene. Bare ikke kok grønnsakene så lenge at du koker bort de gode stoffene.

2. Ingefær, hvitløk og paranøtter er supermat som virker betennelsesdempende
Det er de aktive stoffene i ingefæren, gingerolene, som sørger for at betennelsestilstander i kroppen dempes. Hvitløk virker også betennelsesdempende, men her er det stoffet anicillin som spiller den viktigste rollen.

3. Fullkornsrugbrød, havregryn og erter er supermat som er bra for fordøyelsen
En fordøyelse som fungerer optimalt er ikke bare viktig for at kroppen i sin helhet skal fungere som den skal, men minsker også risikoen for å utvikle kreft i mage – og tarmsystemet. Fullkornsrugbrød inneholder både oppløselige og uoppløselige kostfibre som kickstarter fordøyelsen.

4. Makrell, sild og laks supermat som er bra for blodomløpet
Fet fisk som inneholder N3-fettsyrer medvirker til å senke fettinnholdet i blodet ditt. Samtidig senker disse fettsyrene risikoen for at fett og kolesterol blir liggene i blodårene og saktne blodsirkulasjonen i kroppen din.

5. Mandler, hasselnøtter og valnøtter er supermat som øker restitusjonsevnen
Når kroppen skal hente seg inn igjen (restituere seg) etter trening er det viktig at den at den fyller protein – og kullhydratdepotene sine igjen. Mandler inneholder mye av begge deler og inneholder samtidig sunt fett som minsker ømhet i kroppen. Ypperlig også som mellommåltider eller snacks fremfor andre «godter».

6. Chili, pepperrot og sennep er supermat som øker forbrenningen
Sterke krydre øker forbrenningen, jo sterkere – jo mer effektivt. Noe tyder imidlertid på at kroppen venner seg til styrken så man må øke etter hvert for å oppnå samme effekt. Chili anbefales spesielt da den passer godt som smakstilsetning i fettfrie retter og den sterke smaken samtidig fremmer metthetsfølelsen.

7. Poteter, banan og ris er supermat som gir hjernen ekstra energi
Hjernen trenger brennstoff, og det får den gjennom kullhydrater. Poteter for eksempel inneholder masse stivelse som raskt spaltes til sukkerarter som straks tas opp i blodet og sendes videre til hjernen. Bananer og ris inneholder også mye kullhydrater og lite proteiner, hvilket er bra for hjernen fordi disse fremmer serotonin-produksjonen som innvirker på humøret vårt.

8. Blåbær, mørk sjokolade, te og rødvin er supermat som styrker immunforsvaret
Noen stoffer er i en klasse for seg og virker spesielt styrkende på immunforsvaret, først og fremst grunnet deres høye innhold av antioksidanter. Bare en halv kopp blåbær gir like mye antioksidantkraft som fem porsjoner frukt og grønnsaker (erter, gulrøtter, epler, squash og brokkoli).
Sjokolade, te og rødvin har også et høyt antikoksidantinnhold, bare husk at her finnes det grenser for hvor mye man kan innta. For eksempel er ett-to glass rødvin om dagen sunt og maks 20-30 gram mørk sjokolade, mer enn det er usunt. De beste kildene av antioksidanter inneholder også hundredvis av andre plantestoffer, bl.a. fytokemikalier, som i et fantastisk samspill forebygger både kreft og hjertesykdommer.

9. Solbær, blåbær og bjørnebær er supermat som styrker synet
Bærenes høye innhold av anthocyaniner, mikroskpopiske plantestoffer, skal virke forebyggende på natteblindhet og grå stær og forbedre evnen til å tilpasse seg skiftende lysforhold.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.