Bli bevisst, Debatt, Ernæring, Farlig kjemi, Forskning, Helse, Innholdsstoffer, Kjemi konsekvenser, Kjemikalier i hverdagen, Kosthold, Livsstil, Mat

Hva er natriumglutamat?


Er  du noe helsebevisst og litt pirkete når det gjelder hva du putter i kroppen din, har du kanskje hørt om natriumglutamat, også kjent som MSG. Men hva er det egentlig?

Natriumglutamat er et saltlignende stoff (en aminosyre) som brukes for å forsterke smaken i mat som inneholder kjøtt og fisk (leverpostei, kinesisk mat, hamburgere osv). Dette får oss, forbrukerne, til å tro at mat som f.eks nudler og nuddelkrydder smaker mye bedre enn det egentlig gjør. Men hva kan dette egentlig føre til? Er det ikke positivt at vi kan få maten til å smake bedre ved hjelp av ny «teknologi»?

Her er det nemlig mye kontrovers, men studier og dyreforsøk viser at hvis man spiser natriumglutamat så virker det inn på den delen av hjernen som styrer kaloribehov og hvor sulten man føler seg. Med andre ord, ved å spise noe så uskyldig som leverpostei eller nudler som inneholder natriumglutamat kan man risikere å bli påvirket av hjernen til å spise mer – helt ubevisst! Mange mener også at det kan føre til både hodepine, magesmerter, kvalme og mange alvorlige sykdommer som f.eks ADHD og epilepsi. Derfor er det mange som velger å kutte ut natriumglutamat helt i kosten.

Hvorfor er det ikke forbudt å bruke natriumglutamat hvis det er så ille? Saken er at, ja, det påvirker dyr på en negativ måte, men den samme effekten er enda ikke påvist hos mennesker og derfor kan/vil ikke Helsetilsynet advare mot bruk og av natriumglutamat. Men hvis du vil være på den sikre siden, kan du alltids kutte det ut.

Se opp for ingredienser som går under navnene MSG, monosodium glutamate, smaksforsterker, natriumglutamat og E621 hvis du vil unngå denne kontroversielle aminosyren!

Hva er ditt forhold til natriumglutamat egentlig?

Skrevet av: Mays Dakhil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 thoughts on “Hva er natriumglutamat?

 1. Jeg har alltid vært sulten og da jeg begynte å kutte i karbohydratene begynte dette å bedre seg. Nå spiser jeg derimot en del karbo (men ikke sukker), men jeg har kuttet ut glutamat og de fleste andre kunstige tilsetningsstoffer og nå går det helt greit å spise det som passer meg. Tror det har mye med det dere skriver her – at MSG gjør at man spiser mer.

  Anbefaler uansett alle å kutte mest mulig kunstig i maten!! 🙂

 2. Jeg har også skrevet om msg i mat på http://e-stoff-fri.blogspot.com/2010/10/glutamater.html

  Personlig liker jeg MSG dårlig fordi det benyttes til å gi bedre smak til mat som er laget på dårlige råvarer – jeg føler meg litt narret. Når det står «hjemmelaget», «laget av naturlige råvarer» og «basert på en tradisjonell oppskrift» på pakningen, men du samtidig finner MSG i ingredienslista, da er det noen som forsøker å manipulere deg!

 3. Oi, takk!! Jeg har hørt om MSG før, men ikke visst hva jeg skal se etter på pakkene.. Nå spiser jeg mest hjemmelaget mat da, hvor jeg vet alt som er i, men det er greit å vite uansett 🙂

 4. Fint å lese om deres erfaringer og meninger om MSG! Vi håper jo å kunne spre litt info om dette vi og, slik at flere kan bli bevisste! Mye lureri i industrien som folk flest ikke er klar over!

 5. Jeg tåler det ikke!!! Jeg er overbevist etter å ha sett flere dokumentarer at det ikke er bra for noen, og unngår det mest mulig. Jeg blir møkkdårlig i magen, tørst i mange timer, og gjerne hodepine etterhvert. Dette får jeg av mindre og mindre mengder – så den «en og annen tacokrydderpose» har jeg måttet kutte ut pga jo sjeldnere, jo mer reagerer jeg jo.

  Er også enig i at det ER lureri. Jeg kjøpte faktisk no fin spekemat på Matstreif – faen meg var det ikke glutamat i den!!!! Tenkte jo ikke over å sjekke innhold på pakka. Dypt skuffet.

  Mange skriver også «hydrolisert soyaprotein», «aroma» og «krydder» på posene, vær obs på det. Sjekk f eks TORO!!!!! som sier at de ikke bruker det mer. Der står alt mulig annet i stedet. Også gjærekstrakt kan skjule det. Gjett hvem som ble dårlig av et såkalt «rent» produkt !!!! Derfor må jeg også la være å prøve vegetarmat som innneholder soyaprotein – jeg aner ikke hva det er. Økologisk soya må jo så klart være reint.

 6. Aller først: Tusen takk for trivelig hilsen på gavedrysset mitt 🙂 Jeg merker meg selvsagt at ikke alt er helt tilfeldig her i verden…

  Og takk for tankevekkeren om fabrikkmaten – igjen! Er det ikke rart hvordan vi forventer – eller iallefall ønsker – at «noen» skal ta ansvar for hva vi putter i oss, i altfor store mengder, siden vi ikke tør å lage maten vår selv lenger – fra bunnen?

  Jeg må nok ta opp temaet selv, i Fies notisers kortversjon 🙂

 7. dette produktet ble legalisert i usa for mange mange år siden, kun for og få folk feitere på mindre mat å så folk skulle bli mer sultne, jeg syntes det er sykt av de som styrte på den tiden å tillate noe sånnt enda de var fullt klar over sitvasjonen tilbake da, har sett mange dokumentarer som referer til akkurat det med glutamat eller natrium glutamat , annbefaler alle å se opp for og ikke få i seg dette, du dør tidlig av hjerte sykdommer osv! kan legge inn en link til der dere kan se hvordan allt begynnte gå inn på http://www.zeitgeistmovie.com og se dokumentarene, start med den eldste (nederst) annbefaler alle dette!!! det har med verdens økonomien å gjøre å hvor manipulert folket i verden blir av det systemet som er, derfor er det også fattiddom i utrolig mange land, som f.eks afrika. usa har jo mesteparten av olja dems… det blir bevist i dokumentarene på linken ovenfor. kos dere dere som gidder å se på dokumentarene =)

  1. Takk for tipset, Trond Jonas! Viktig tema dette her som ikke bare går utover folks helse, men også levestandarden i flere land..

 8. bare hyggelig =) du får også forklart alt om hvor korrupt den amrikanske rejeringen er og hvordan de manipulerer folket enkelt, ikke bare sitt eget men resten av verden også, fra den dokumentar siden ovenfor.

 9. Hei!
  For de som ikke har lest bøkene av Mats-Eric Nilsson,anbefales dette på det sterkeste!
  -Den hemmelige kokken
  -Ekte Vare,guiden til uforfalsket mat
  -Døden i Grytan
  Det finnes også en annen bok:Matevolusjonen av Andreas Eenfeldt.
  Disse bøkene tar for seg en rekke tilsetningsstoffer i mat,samt produsenter som bruker tilsetningstoffer.Vel verdt å lese!
  Så vidt jeg har fått med meg er det forbudt å tilsette natriumglutamat i barnemat,da nyfødte unger av forsøksdyr har fått hjerneskader av stoffet.Dette gjelder også aspartam.
  Natriumglutamat(mononatriumglutamat) brukes ofte i kinamat.Så sjekk innholdet før du kjøper….
  Har selv slitt med mat-allergi i mange år .Allergi er et stadig hyppigere problem blandt folk.Dette gjelder ting vi putter i oss,også det vi smører på kroppen.Min oppfordring er å bli mere bevisst på hva du spiser,og hva du bruker ellers av produkter.Det kan øke livskvaliteten din betraktelig!:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.