Ernæring, For kvinner, Gravid, Helse, Livsstil, Økologisk, Prakisk tips, Produkttips, Terre d'Oc, tomtomBABY & tomtomMAMA

Gravid, hva nå?

De fleste er i dag klar over ulike stoffer man bør avstå fra eller i alle fall redusere i svangerskapet. Alkohol, tobakk og ulike medikamenter kommer inn under dette, men bruker du såkalt naturlig kosttilskudd kan det være lurt å informere helsepersonell også om dette, da ikke alle reseptfrie naturmidler er å anbefale i graviditeten. Ta det opp med legen din dersom du bruker kosttilskudd utover alminnelige vitaminer, mineraler eller omega 3 fettsyrer, så er du i alle fall på den sikre siden.

Det er også en del matvarer som frarådes, deriblant rått kjøtt, selkjøtt og hvalkjøtt. Det første fordi det kan inneholde en parasitt (toxoplasma), som er skadelig for fosteret og de to andre fordi nivået av kvikksølv kan være for høyt. Noen fiskevarer bør også unngås, nettopp pga. faren for miljøgifter og fremmedstoffer, først og fremst kvikksølv, herunder blåkveite og en del ferskvannsfisk som gjedde, abbor og røye over en viss størrelse. Rakefisk bør unngås pga. bakteriefloraen og fiskeleverprodukter som f. eks Lofotpostei kan inneholde fremmedstoffer. Det frarådes videre å spise ”brunmat” fra krabbe og hummer samt en del eksotiske fiskeslag. Helsedirektoratet har mer utfyllende informasjon om disse varene, så sjekk sidene deres dersom du er usikker på noe.

Noen næringsstoffer er det på den andre siden gunstig å sikre seg nok av når man er gravid, og da først og fremst folat som det anbefales at man tar et tilskudd av allerede når man planlegger å bli gravid og i alle fall så snart man vet at man er det. Folat er et B-vitamin som er livsviktig før og under svangerskapet for både hjerne og nerveutviklingen hos fosteret, pluss dannelsen av røde blodlegemer. Gode kilder til folat i kosten er grovbrød, egg, sopp, lever og avokado, samt grønne grønnsaker som spinat og brokkoli.

Det anbefales også at man ser på hvorvidt man får dekket behovet sitt for jern, B-12, jod, D-vitamin og omega3, særlig dersom man har ett kosthold der enkelte matvarer eller matvaregrupper er utelatt.

Den norske mor- og barnundersøkelsen viser at kvinnen selv kan bidra til å redusere risikoen for svangerskapsforgiftning (preeklampsi), gjennom inntak av vitamin D. Dette gjøres ved å ta tran, samt gjennom å øke inntaket av frukt, grønnsaker og vegetabilske oljer. En kan også vurdere om en trenger ett tilskudd. Det er også bevist at såkalte probiotiske matvarer er bra og beskytter mot svangerskapsforgiftning. Biola er derfor bra å drikke når en er gravid.

Den samme undersøkelsen viste dessuten at ett høyt inntak av bearbeidede matvarer som blandingsprodukter av kjøtt, lyst brød og salt snacks og mye sukkerholdig drikke, har motsatt effekt. Preeklampsi kjennetegnes av høyt blodtrykk og proteiner i urinen og er en sykdomstilstand som oppstår i siste halvdel av svangerskapet. Tilstanden er potensielt farlig og en medvirkende årsak til bla. for tidlig fødsel.

Mor- og barnundersøkelsen har også funn som tyder på mer astmalignende symptomer og luftveisinfeksjoner hos barnet dersom mors mat i svangerskap og ammeperiode inneholdt mer spor av miljøgiftene PCB og dioksin enn det den reneste maten har. Spis derfor mye ubearbeidet og økologisk mat under svangerskap og amming og lag helst maten selv fra grunnen av, det gir både helsemessige og smaksmessige fordeler!

Trening i graviditeten er også av det gode og minsker sjansene for både svangerskapsforgifing, svangerskapsdiabetes, overdreven vektøkning og andre plager som kan oppstå i denne perioden. Det anbefales å legge seg på ca. 30 minutters moderat fysikk aktivitet pr. dag, altså et nivå der du trener på en intensitet som ikke er høyere enn at du kan føre en samtale uten å gispe etter luft. Gode aktiviteter er rask gange, lett styrketrening, svømming, vanngymnastikk, sykling og yoga tilpasset gravide.

Man bør imidlertid utvise forsiktighet ved aktiviteter der man kan risikere slag mot kroppen som enkelte kontaktidretter og aktiviteter som innebærer risiko for fall, som f. eks ridning og slalåm. Dykking og stuping kan forårsake trykkforandring og frarådes derfor, mens tung benkpress kan medføre buktrykksforandring og bør derfor ikke utøves. Ellers er det både sunt og fint med et aktivt svangerskap!

Noen gode kjerringråd må vi selvsagt også ta med her, og ett godt tips mot svangerskapskvalme er å drikke peppermynte- te, lukte på peppermynteolje, få i seg ingefær og ingefær- te eller en kan forsøke med ett såkalt akupressur- armbånd (sea- band) som er å få kjøpt på apoteket eller på helsekost.

I mer hardnakkede tilfeller kan en forsøke akupunktur hos en profesjonell akupunktør. Hos akupunktør kan en dessuten få såkalt modningakupunktur (fødselsforberedende akupunktur). Det anbefales da å starte behandlingen allerede i uke 36, dersom man har anledning til det. Behandlingen antas å påvirke livmorhalsen på en positiv måte slik at fødselen oppleves lettere og kortere.

Te av bringebærblader kan også inntas i siste trimester for å modne livmorhalsen og dessuten rett etter fødselen for å hjelpe livmoren til å trekke seg sammen.

En god olje eller fet krem er fin å smøre den voksende maven med, for selv om strekkmerker til en viss grad er hormonelt betinget kan man hjelpe naturen noe ved å gjøre huden ekstra myk og smidig under strekkeprosessen.

tomtomMAMA har gode produkter til dette formålet tomtomMAMA Massasjeolje ( økologisk sertifisert) i særdeleshet, og dessuten sheasmøret, Terre d’Oc Shea Pure Shea butter. Sistnevnte kan også brukes til babymassasje etterhvert, foruten at det kan brukes på alle tørre områder, både hud og hår og selvsagt er det økologisk, uraffinert og utvunnet fra ville sheanøtter.

Babymassasje kan du også få egne egnede produkter til hos tomtomBABY.

Men den delen skal vi komme tilbake til ved en senere anledning, så i mellomtiden ønskes alle dere vordende mødre en riktig fin ventetid frem mot fødsel og barselstid. Husk å pleie godt med deg selv!

Skrevet av: Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.