Alternativ til, Bli bevisst, Ernæring, Helse, Kosthold, Livsstil, Mat, Naturlig, Prakisk tips, Vegetar

5 myter om vegetarianisme

Er du vegetarianer eller kjenner du en som er vegetarianer, vet du at det ikke alltid er like lett å være vegetarianer. Folk spør og graver, men dette er ikke noe du skal ta deg nær av. De aller fleste gjør det ikke for å være ekle, det er som regel nysgjerrighet det går på.

Er du ny vegetarianer/veganer, så kan det være greit å kunne litt bakgrunnsfakta om vegetarianisme og veganisme, sånn at du kan knuse myter i hytt og pine! Her er de mest vanlige mytene om vegetarianisme:

MYTE 1: Det ligger i naturen at mennesker skal spise kjøtt.
FEIL
: Selv om vi gradvis har utviklet oss til å spise kjøtt, er det ikke det som ligger i naturen. Det som ligger i naturen, er at mennesket skal spise kjøtt fra tid til annen, som en overlevelsesmekanisme når det er mangel på plantemat. Et annet tegn som tyder på at denne myten er falsk, er hvordan fordøyelsessystemene våre er bygd opp. Vi har veldig likt fordøyelsessystem som andre planteetere i naturen og veldig ulikt rovdyr. Så denne myten er opprinnelig feil, selv om vi har tilpasset oss å spise kjøtt opp igjennom årene.

MYTE 2: Vegetarianere får ikke i seg nok proteiner.
FEIL
: Plantemat er utrolig rik på proteiner. Gjennomsnittelig proteininnhold for grønnsaker er 23%, 28% for bønner og 13% for kornprodukter. Til sammenligning inneholder (menneskelig) brystmelk kun 6% protein. Det er veldig vanskelig å ikke få i seg nok proteiner hvis du spiser variert, sunt og nok.

MYTE 3: For å ha sunne bein og sunt skjelett, må du spise meieriprodukter.
FEIL
: Ser du på urbefolkninger i blant annet Afrika og Asia, er de utrolig sunne selv om de ikke drikker eller spiser noen former for meieriprodukter. Hvordan er dette mulig? Dette er tilfellet fordi disse befolkningene spiser store mengder grønne planter. Grønne planter inneholder utrolig mye kalsium. En annen grunn til at dette er tilfellet, er fordi de ikke spiser så mye kjøtt. Animalsk protein er kjent for å absorbere kalsium fra bein og skjelett.

MYTE 4: Du kan få akkurat de samme næringsstoffene fra en vegansk diett som en animalsk diett.
FEIL: Dette er stort sett sant, bortsett fra et vitamin: Vitamin B12. Dette vitaminet er umulig for oss mennesker å få i oss uten å spise noe animalsk. Dette var ikke tilfellet før i tida; da var det nemlig sånn at man kunne få nok B12 ved å spise kun plantemat. Dette er fordi jorda som plantene ble dyrket i, var mye mer næringsrik og naturlig før. I dag er jorda fylt av pesticider og andre giftstoffer, og selv det økologiske jordbruket er ikke det samme som det tradisjonelle jordbruket (når det gjelder B12). Derfor er det veldig viktig for en veganer å ta kosttilskudd med vitamin B12 og folsyre. Uten folsyre vil ikke B12 fungere ordentlig i kroppen, og da er alt forgjeves. Ellers enn dette er det ikke så utrolig mye å bekymre seg om, så lenge du er nogenlunde bevisst på hva du spiser. Pass også på å ha et variert og sunt kosthold!

MYTE 5: Vegetarianere/veganere spiser bare grønnsaker og er alltid slanke og sunne.
FEIL: Dette er så feil som det går an å bli. For det første, spiser ikke vegetarianere/veganere bare grønnsaker; vi spiser også bønner og belgfrukter, nøtter, frukt, kornprodukter osv. For det andre, er det veldig usunt å bare spise noe fra en matgruppe. Å bare spise grønnsaker er ikke sunt på noen som helst måte!

Når det gjelder sunnhet, trenger ikke dette nødvendigvis å være riktig. Det er riktig at mange veganere og vegetaraianere har fokus på helse og livsstil og det er mye lettere å være sunn som veganer eller vegetarianer enn det er for mange kjøttetere (fordi det er mange fristelser som man vet ikke er tilgjengelige lenger). Men det kan også være helt feil.

Nye veganere og vegetarianer kan ha problemer med å vite hva de skal spise i begynnelsen, fordi det er så uvant for dem å ikke spise kjøtt. Da er det mange som tyr til hvitt brød og pasta, potetgull, brus og epler. Og bare dette. Jeg var selv en sånn vegetarianer før i tida, så jeg vet hvordan det gjøres (dessverre). Derfor er det også godt mulig at mange vegetarianere ikke er slanke.

En annen ting som må klareres, er at å være slank ikke nødvendigvis er synonymt med det å være sunn. En lubben eller tykk vegetarianer/veganer kan være sunnere enn en slank kjøtteter og visa versa!

Til slutt må man huske på at selv om man er vegetarianer/veganer og vant til å være underdogen, må man ikke dømme eller se ned på folk som velger å spise kjøtt. Dette er et personlig valg som alle burde ta selv, og kjøttetere trenger ikke å være dårlige mennesker for det. Vis toleranse overfor medmennesker; dette får man mye igjen for!

Skrevet av Mays Dakhil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 thoughts on “5 myter om vegetarianisme

  1. det vanskeligste synes jeg er hvis alle skulle prøve å ta hensyn til at du er veggis, eller hvis de tror at du forventer at de skal ta hensyn til det.. eks hvis man er på besøk hos andre. prøver heller å gjemme bort veggisgreia litt eller tone det litt det:)

  2. Veldig fint 🙂

    Jeg har også en serie på bloggen min som tar for seg vanlige argumenter fra kjøttspisere, og gir svar på disse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.