Alternativ til, Ernæring, Gode råvarer, Helse, Kosthold, Livsstil, Mat, Oppskrifter, Økologisk, Vegetar

Vårlige kardemommemuffins

Disse muffinsene har en nydelig smak av kanel og kardemomme og kan minne litt om vafler i muffinsform. De er lette å lage, sunne, lavkarbo og kan fryses og tines opp igjen når du vil. Hvis du ønsker dem veganske, kan du godt bruke en form for eggerstatning.

Ingredienser
200 gram mandelmel
2 ts kanel
1 ss kardemomme
½ dl extra virgin kokosolje
½ dl agavesirup
2 egg (kan også bruke eggerstatning)
Skoldede mandler, topping

Fremgangsmåte
1. Sett ovnen på 200 grader.
2. Bland melet, kanel, kardemomme, bakepulver og kokosfett i en stor bolle.
3. Ha i agavesirup.
4. Visp så egget til det blir luftig og bland det skånsomt inn i deigen.
5. Fyll muffinsformene halvfulle med deig og topp hver muffin med et par skoldede mandler. Du kan bestemme mengde selv!
6. Stek i ovnen i ca. 25 minutter.

PS. Vær forsiktig med å åpne opp ovnen mens muffinsene er varme. Da kan du risikere at de blir flate.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 thoughts on “Vårlige kardemommemuffins

 1. Nå har jeg nettopp bakt disse, men de ble aldeles ikke som de på bildet! For det første ble deigen KNALLHARD, det skal vel være mye mer væske i ??? Og på bildet er de lysebrune, men mandelmelet (kjøpt hos Sunkost) er jo mørkbrunt og gjør kakene mørkbrune. Mine muffinser hevde seg ikke i det hele tatt. Har pisket eggene m/visp en stund, hadde 3 stk i for det ble så tørt, ennå var det ikke vanlig muffinsdeig-konsistens som vi alle kjenner den. Tror ikke jeg skal bake med mandelmel mer.
  Har noen bakt disse? Med annet og bedre resultat og som kan fortelle hva jeg har gjort feil?
  Sist jeg bakte med mandelmel var til jul, og da ble deigen også knallhard og ikke som deog skal være. Det virker som om mandelmelet suger ut all væske.

 2. Har lett litt på nettet om mandelmel og funnet svar på funksjonellmat.no: sitat:
  Baking med mandelmel
  Alle steder hvor du bruker mel, kan du også bruke mandelmel. Mandelmel oppfører seg litt annerledes enn hvetemel, fordi det mangler gluten. Gluten gjør det mulig for gjærbaksten å heve seg fordi gluten danner et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret i deigen. Gluten fungerer også som bindemiddel i deigen og gjør den lettere å jobbe med. I gjærbakst kan du erstatte 10-20% av hvetemelet med Mandelmel. Du bør da øke væskemengden med ca 5-10%.

  I annen bakst kan du erstatte opptil 100% av melet, men fordi mandelmelet har så høyt fiberinnhold vil det suge til seg mer væske, opptil dobbelt så mye som annet mel. Du bør derfor redusere mengden mandelmel til 50-60% av opprinnelig mengde mel, eller øke væskemengden i oppskriften. Vær oppmerksom på at bakverk med 100% mandelmel vil henge dårligere sammen enn bakverk med hvetemel. Et tips er å tilsette et bindemiddel som Fiberhusk. Du kan kjøpe Fiberhusk i vår nettbutikk.

  Så denne oppskriften må jo være feil…… Forfatter kan neppe ha bakt disse?

 3. Hei, Kaya!

  Jeg har sittet og tenkt litt på dette og kom på et par «fallgruver».
  Da jeg lagde disse, brukte jeg hvitt mandelmel. Altså, mel laget av mandler UTEN skall. Da blir melet automatisk lysere og hvis jeg ikke tar feil mister de også en del av fiberet sitt. Da trenger du ikke like mye væske som du ville ha gjort med mørkere mandelmel.

  Det andre som kanskje kan variere her, er hvor store formene du hadde røra i var. Jeg brukte ganske store former og da var 25 minutters baketid nok til at de ble myke og luftige. Bruker du ganske små former, må du kanskje redusere baketiden. Dette har jeg ikke prøvd, så det får du eventuelt prøve deg litt frem med 🙂

  En annen ting du kanskje gjorde feil, var at du tok ut muffinsene mens de fortsatt var varme. Jeg tok egentlig ikke dette med i oppskrifta, fordi dette er noe jeg aldri gjør selv om jeg baker med hvetemel, mandelmel, quinoamel osv. Da vil toppene synke ned og bli hardere. Det er kanskje det som har skjedd her?

  Men det er som du sier, dette er en ganske tørr deig. Nettopp derfor brukte jeg to egg i denne oppskriften. Du brukte tydeligvis tre, så jeg vet egentlig ikke hva du gjorde feil her. Men hos meg funka det i hvert fall og de ble ca. like lyse som på bildet 🙂

  -Mays (forfatter)

 4. Har du kjøpt mandelmelet ditt, eller laget det selv? Hva heter det? Hvis du har kvernet det selv og evt. skåldet mandlene selv, burde det stått i oppskriften. Mitt er av merket funksjonellmat.no kjøpt på helsekost. Grønn pose. (Samme leverandør som Sukrin-posene) De hadde ikke annet mandelmel. Så hvis det finne flere typer mandlemel, burde det stått i oppskriften hvilken type som var den rette.

  Har brukt vanlig str på muffinsformer (silikon) 7 cm diameter. Når baketiden sier 25 min, skal man ikke ta dem ut da? (som man gjør med all annen bakst) Eller skal de stå i ovnen til ovnen blir kald????
  Det hadde i så fall hatt ingenting å si i dette tilfellet, da deigen i seg selv ble knallhard. Jeg putta dem likevel halvfull oppi formene, men deigen heva se ikke i det hele tatt (som jeg jo skjønte – har bakt i årevis (også muffins!!), men aldri med mandelmel – bortsett fra de til jul – de ble også knallhard)

  Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, feilen var at alt det tørre ble rørt sammen først. Før i verden begynte man med væsken og hadde melet i litt etter litt slik at deigen ble passe. Men jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke med alt det tørre først.

  Jeg foreslår at du går på Sunkost og kjøper mandelmel og prøver. Ja, ja, hadde gledet meg til kakene, men de gikk i søpla.

  Er det bare jeg som har mislykkes med mandelmel???

  1. Hei igjen, Kaya!

   Er litt usikker på hvor mandelmelet mitt er fra, ettersom det ligger i et gammelt syltetøyglass i skapet mitt. Tror jeg kjøpte det for lenge siden, men usikker på hvorfra. Det er i hvert fall hvitt (og sikkert kjøpt i Sverige – kjøper nesten aldri sånne ting i Norge).

   Jeg kan dessverre ikke si om det var deg det var noe feil med, eller om det var oppskriften det var noe feil med. Det kan jo godt tenkes at det var noe rart med oppskriften og at det ikke er sånn tradisjonelle mandelmel-muffins lages, men de funka i hvert fall på meg. Nettopp derfor valgte jeg å lage en oppskrift på det! Må også legge til at jeg ble inspirert av en annen nesten identisk mandelmel-muffins med annen smak.

   Men det var uansett veldig leit at det ikke funket denne gangen her. Kanskje du heller kan prøve en annen oppskrift på denne siden? Mye deilig mat her 🙂

   Ha en god helg!

   -Mays (forfatter)

 5. de ser utrolig gode ut! skal også prøve å lage dem engang, men kanskje jeg bruker vanlig muffinsdeig og tilsette sirup, kardemomme og kanel mmmmmmm:) har ikke prøvd å bruke mandelmel før hehe!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.