Acorelle, Ernæring, Forskning, Grønne godbiter, Helse, Livsstil, Økologisk, Sommer, Supermat

Fråts i bær!

Nå er det sommer og vi får friske norske bær i både skog, hage og åker, samt over disk, uten å måtte importere fra utlandet. God og kortreist mat som ikke bare smaker fantastisk, men som også er spekket med antioksidanter som beskytter cellene i kroppen vår! Bedre kan det neppe bli!

Blant våre mest populære hagebær finner vi ripsbær og solbær. Rips er den mest hardføre av våre hagebær og inneholder pektin, et stoff som gjør at den egner seg ekstra godt til sylting. Ellers inneholder rips også mye c-vitaminer og diverse mineraler. Rips har også bedre holdbarhet enn de de fleste andre bærsorter og norsk sesong er fra juli til september.

Solbær inneholder også mye antioksidanter, c-vitaminer, mineraler og flavonoider. Solbær har vært kjent her i landet helt siden 1600-tallet og var viltvoksende før man begynte å dyrke dem. De ble først brukt til medisinske formål, men siden fant man ut at de også passet utmerket til vin og matlaging.

Blåbær vokser i skog og mark. Den er moden og plukkbar på sensommeren, med juli og august som norsk sesong. Blåbær kan også kjøpes over disk eller dyrkes som hageblåbær. Mest omsatt i varehandelen er hageblåbær, som er større, søtere og med en litt mildere aroma enn de ville blåbærene. Blåbær er blandt 5 på topp over matvarer som inneholder mest antioksidanter.

Det å ta med barna en tur i marka å plukke blåbær som man siden kan nyte f.eks med melk og sukker på er en av sommerens høydepunkter. Husk bare på å beskytte deg mot flått, f.eks med heldekkende bukser/strømper eller med et naturlig flått og myggmiddel. Flått og mygg er heller ikke så glad i hvitløkslukt, så det å knaske i seg rå hvitløk kan til en viss grad motvirke skadedyrenes interesse for deg. Dessuten er det generelt bra for immunforsvaret.

Den norske jordbærsesongen varer fra mai til august. Jordbær er rik på fenoler, som er en kraftig antioksidant. Foruten å være ett kalorifattig dessertalternativ er de rik på både c-vitaminer, noe A-vitaminer samt jern og kalsium. Jordbær er en populær bærsort som de fleste liker godt, ikke minst barna!

Generelt er det flere studier som peker i den retning at polyfenoler (antioksidanter som finnes i bær), kan beskytte kroppen mot ødeleggende betennelser og oksidert stress. I følge forskning.no har amerikansk forskere funnet ut at mye bær i kosten kan hjelpe eldre mennesker til å beholde en friskere hjerne. I alderdommen har nemlig hjernens «renholdsarbeidere» en tendens til å «gå bananas». Bl.a. jordbær, acaibær og muligens valnøtter skal inneholde stoffer som motvirker dette, ifølge Shibu Poulose og nå avdøde James Joshep fra Human Nutrion Research center. Blåbær inneholder også en antioksidant-type som ifølge forskerne kan kunne senke kolesterolet i blodet.

Så med andre ord er det alle gode grunner til å komme seg ut i marka med et bærspann på armen, helsefordelene formelig står i kø i disse velsmakende små og søte antioksidantbombene som vi finner gratis i vår egen natur. Skulle man av ulike grunner ikke ha mulighet til dette er velsmakende delikatesser lett tilgjengelig i matbutikkene, norske gode bær av beste kvalitet.  Eller hva med en duft av bær? Acorelle Eau De Parfume Wild Berries 50 ml er en energigivende oppkvikkende parfyme med aromaterapautiske egenskaper og en fantastisk duft av ville bær! En herlig sommerduft som virkelig anbefales. Du får den i nettbutikken.

Ha en fortsatt strålende, velduftende og velsmakende sommer… fråts i de herligste norske bærdelikatesser nå som det er sesong for dette!

Skrevet av Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Fråts i bær!

  1. Gleder meg til jeg kan gå ut å plukke bær igjen. Fylle opp glass og fryser – og magen med det beste jeg vet 🙂
    God sommer !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.