Alphanova, Baby og Barn, Bli bevisst, Helse, Livsstil, Økologisk, Prakisk tips, Solbeskyttelse, Sommer

Trygg solpleie del 3: Sunt solvett

I tredje og siste del om trygg solpleie skal vi ta for oss sunt solvett. Solforbrenning og overdreven soling er de vanligste årsakene til hudkreft. Men de fleste tilfellene av hudkreft kan unngås ved at man følger noen forhåndsregler!

1. Ta pauser fra solen – unngå å bli solbrent

Nyt solen, men husk at både å bli solbrent og mye soling øker risikoen for hudkreft. Det fremskynder også rynker og pigmentflekker. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom klokken 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre. Forskning viser at små, jevnt fordelte soldoser er bra for kroppen, spesielt for dem som lider av D-vitaminmangel. Solen kan også hjelpe mot enkelte hudsykdommer. Noen få minutter ute i sommersola gjør at huden produserer nok D-vitamin, men store soldoser gjør at D-vitaminet brytes ned igjen.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller

Vinterblek hud blir lett brent. Venn huden gradvis til solen og ta hensyn til hudtypen din. Barn, ungdom og de som har lys hud, trenger ekstra beskyttelse. Babyer skal ikke utsettes for sol og bør smøres med høy eller meget høy faktor og oppholde seg i skygge. Lette klær og solhatt beskytter godt. Det er viktig å ta hensyn til årstiden, hvor du befinner deg og hvor lenge du har tenkt å oppholde deg i solen. Personer med blondt eller rødlig hår tåler mindre sol enn personer med mørkt hår og mørk hudfarge.

Solbeskyttelse er viktig gjennom hele livet, men ta likevel spesielt vare på barna. Barnas hud er mer ømfintlig enn voksen hud. Mye av den totale solmengden vi får i løpet av livet skjer i barne- og ungdomsårene, med lange sommerferier og mye uteliv. Mye tyder på at enkeltepisoder med kraftig forbrenning i ung alder er en viktig årsak til føflekkreft.

3. Bruk solkrem med faktor 15 minst!

For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste. For ekstra ømfintlig hud, og i solrike land er det behov for ekstra beskyttelse. Smør jevnt og rikelig – en håndfull krem til en kropp. De fleste smører seg med for lite solkrem, slik at beskyttelsen tilsvarer en lavere faktor enn man tror. Det kan også være vanskelig å få smurt overalt. For at en solkrem skal være effektiv, må vi smøre jevnt og bruke tilsvarende en håndfull krem til en hel kropp. Husk å påføre solkrem regelmessig, og spesielt etter bading.

4. Unngå solarium – det øker risikoen for føflekkreft

Solarium frarådes, spesielt for alle under 18 år og de som har lys hud. Snart blir det innført aldersgrense på 18 år for bruk av solarier. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft. Det gjelder også om solarium brukes som underlag for naturlig soling. Det er de samme typene stråling i solarier som i naturlig sol, UVA og UVB, men solariestrålingen er mer intens. I tillegg eksponeres hele kroppen på én gang, ved at man soler seg foran og bak på kroppen på samme tid.

I et lovlig solarium kan UV-indeks være rundt 12, og på en sommerdag i sør-Norge rundt 6-7. Kreftforeningen i Norge og andre land, strålevernsmyndigheter, WHO og hudleger nasjonalt og internasjonalt advarer mot bruk av solarium.

Her kan dere lese mer om den nye EU-godkjente økologiske solpleieserien fra Alphanova. Mer om trygg solpleie finnes på følgende linker: Trygg solpleie del 1: Økologisk vs. tradisjonell solkrem og Trygg solpleie del 2: Hva bør du se etter når du kjøper solkrem?

Hva er ditt forhold til sol og soling?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Trygg solpleie del 3: Sunt solvett

  1. Oi, jeg visste ikke at solarium var så ille :-O Kjenner jeg er glad for at jeg ikke bruker det da.

    Har blitt så påpasselig med solmengde og solkrem nå som 24-åring. Skulle bare ønske jeg var flinkere til det fra jeg var 15 år gammel også..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.