Drikke, Ernæring, Helse, Kosthold, Mat, Økologisk, Supermat, Urter, Vegetar

Superfood – i grenseland mellom kosttilskudd og mat!

Super food eller supermat er levende mat som er høykonsentrert på næringsstoffer. Man kan godt betegne det som en slags kryssning mellom vanlig mat og kosttilskudd. Med andre ord høypotent helsekost som brukes til å «booste» næringsinnholdet i måltidet.

Siden disse matvarene er såpass høykonsentrerte med tanke på næringsinnhold er det oftest bare små mengder som skal til før man har laget et mer høyverdig måltid. Det dreier seg  om bær, frukt, oljer, konsentrerte jucier, urter, alger, frø og kjerner som man kan tilsette i smooties, frokostblandinger, salater eller å spise for seg selv som snacks, ev. drikke som små shots.

Mange vil påstå at et normalt kosthold med sunne råvarer som f.eks mye frukt og grønt, fersk fisk etc. vil være nok. I utgangspunktet og hvis man ellers har en særdeles god helse, så er det vel det, særlig hvis man velger økologisk.

Dessverre er det også en sannhet med modifikasjoner for mange av oss, all den tid man lever stressede hverdager og er utsatt for livsstilspåvirkninger som ikke bare er av det heldige slaget. Jordsmonnet som maten blir dyrket på er dessverre også ofte såpass utarmet ved siden av å inneholde miljøtoksiner, at den i sin tur farges av dette gjenom å inneholde mindre mengder vitaminer og mineraler enn for et par generasjoner siden.

Det er lurt å minsk inntaket av industrifremstilte halvfabrikata med stort innhold av salt, sukker, E-stoffer og konserveringsmidler, samt usunne fettkilder inkludert palmeolje, til fordel for mat som kroppen faktisk trenger og blir glad for – og som hjelper til å bygge opp helsen fremfor å bryte den ned!

Supermat behøver forresten ikke utelukkende være mat som man får kjøpt på helsekost og andre spesialbutikker heller. Det kan også være såkalte vanlige matvarer som ekspertene mener er spesielt sunne og som har ekstra mye næringsstoffer. Vær da obs på at  man helst ikke skal varm maten opp over 40 grader dersom man ønsker maksimal effekt og mest mulig næring inntakt.

Eksempel på slike ekstra sunne matvarer er kaldpresset olivenolje, vill-laks, brokkoli, gresskarkjerner, valnøtter, løk og hvitløk, kål, spinat, diverse bær, mandler, epler og avakadoer, ingefær, linfrø etc. Husk å helst velge økologisk og vask grønnsakene godt! Også grønn te er som supermat (drikk) og regne og kan med fordel drikkes flere ganger daglig, gjerne tilsatt en dæsj sitron som virker rensende, og som tross sin sure smak er basisk i kroppen.

En annen drikk jeg anbefaler og som jeg selv er begynt med er Kyani Sunrise, som er en konsentrert jucie bestående av villblåbær fra Alaska, en super antioksidant, samt en imponerende miks av andre bær og planteekstrakter i superfood kategorien. En skikkelig energiboost! Grønne smooties kan også anbefales og er  noe jeg selv har erfaring med. Jeg har brukt og ha brokkoli, eple, lime og spinat og kanskje også litt avkjølt ingefær te eller økologisk eplemost i en blender. Drikkes avkjølt og smaker mye bedre enn man skulle tro. For å ytterligere få opp næringsinnholdet i denne drikken anbefales en tilsetning av grønne kosttilskudd i form av f.eks spirulina, chroella, kamut hvetegress eller en miks av grønn supermat i pulverform. Vær imidlertid obs på at noen svært få kan reagere allergisk på enkelte urte og/eller algetilskudd så prøv deg forsiktig frem til å begynne med!

Riktig og helsebringende fett skal vi heller ikke være redd for å få i oss, tvert imot, det hjelper til med å holde kroppen i balanse. Et tilskudd av kokos, hamp ,oliven eller linfrøolje i smootien gjør susen, det er blandt annet kjempebra for huden, spesielt om du har tendens til å bli tørr.

Også har vi all den deilige sunne supersnacksen da! Eksempelvis gojibær, incabær og kakaonibs som både smaker godt og er rent påfyll for kroppen. Sett frem en skål med blanding av sunne nøtter og mandler som du blander sammen med gojibær og sjokolade av minst 70% kakao.  Smaker deilig og gjør kroppen glad!

Hva er din favoritt supermat? Har du tips på hva som er greit å begynne med? Vi mottar ditt forslag med takk. Ha en sunn og velsmakende dag!

Skrevet av Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Superfood – i grenseland mellom kosttilskudd og mat!

  1. Flott og jordnær fremstilling av supermaten!

    Gjør det enkelt og positivt!
    For meg har det vært til hjelp å kjenne virkningen av ett produkt av gangen, bruk tid på å lære deg å kjenne hva kroppen din ønsker av mangde og næring!

    Nyt de rene smakene og kjenn flyten 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.