Alternativ til, Bli bevisst, Ernæring, Grønne godbiter, Kosthold, Mat, Oppskrifter, Sommer

Sunn grilling!

Sommeren er godt i gang og det er grilltid for mange nordmenn. Dessverre har vi en tendens til kaste mye usunt på grillen og vi er kanske ikke like gode til å passe på det sunne tilbehøret som vi kanskje burde. Den gode nyheten er at med svært enkle grep kan vi gjøre grillingen ikke bare sunnere, men faktisk også bedre!

Ingrid Espelid Hovig tipser om at det å bruke pølser som ventemat ikke er det smarteste. Dessuten spiser særlig barna seg mette på dette før selve måltidet starter og gjerne uten noe annet sunnere tilbehør til.

Små grønnssaker som ikke behøves å kuttes opp og som er barnevennelige, samtidlig som de ikke metter så voldsomt er ideelt da. Lag barnepakker med cherrytomater, sukkererter og babymais f.eks, disse tilberedes enkel i litt folie på på grillen. Grillede maiskolber er også populært, særlig med litt smør & salt på… Mmmm, smaker himmelsk for både store og små! Ellers så er det greit å lure inn litt ekstra næring gjennom å bruke litt grovere brød til både pølser og hamburgere; det er å få kjøpt i fiberrike varianter begge deler nå. Ellers kan man jo få det enda bedre og sunnere om man bruker en ettermiddag på å lage litt selv til å fryse ned… Deilige hjemmelagde varianter av fullkorn!

Når man griller grønnsaker er det viktig å huske på at man bruker ferske produkter av god kvalitet, aller helst økologiske. Husk også at de klassiske middelhavsgrønnsakene (aubergin, squash, paprika o.l), er de som egner seg aller best til grilling. Ønsker du å grille f.eks rotgrønnsaker bør de forvelles litt først, men ikke mer enn at de får litt tyggemotstand. Grillede grønnsaker er også best om man pensler med litt grillolje underveis i stekeprosessen. Husk kortere grilltid for grønnsaker enn kjøtt!

1214-featured-healthy-kabob_3

Her kommer en enkel oppskrift på grønnsaker i folie, der vi bruker middelhavsgrønnsaker, » Provance Blanding»! :

Aubergine, squash, rødløk, soltørkede tomater, sopp, diverse paprika. Et par spiseskjeer god oliven eller rapsolje. Legges i folie på grillen… Mmm, nydelig både for seg selv og som følge til annen grillmat!

Og hovedretten må ikke være verken kjøtt eller pølser selv om også det er godt på grillen. Hva med å prøve grillet fisk og grillede skalldyr, enten i dobbel grillrist eller i aluminiumsfolie eller lag skalldyrs-spidd med biter av diverse skalldyr?

dreamstime_9628980

Ønsker du å grille kjøtt er filet av magert svinekjøtt og bryststykker av kylling uten skinn et godt alternativ. Eventuelt skjær kyllingfileter og svinekjøtt i tynne skiver , mariner de og stek på grill. Server kjøttet inni grove hamburgerbrød med masser av salat, gjerne ferdig oppkuttet fra butikken hvis du ønsker det lettvint, samt en lett dressing til. Dette er både sunt, godt og barnevennlig! En populær avslutning på grillmåltidet for ungene behøver heller ikke være særlig usunn. Hva med en grillet banan med litt smeltet sjokolade i? Grill en banan med skallet på, putt gjerne litt mørk sjokolade inni og server den varm, kanskje med ei kule vaniljeis til. Garantert populært!

En annen «synder» på grillbordet kan ofte være potetsalaten, særlig dersom man går for den ferdigkjøpte ekstra kremede varianten, uten særlig grønt til. Har du ikke tid til å lage den selv fra bunnen så tilsett i det minste ekstra avkjølte poteter, grønt (f.eks purre, epler, gressløk, finhakket salat e.l. Den blir mye sunnere og ikke minst bedre på det viset. Man kan også lage den fra bunnen av og bruke mager kesam istedet for majones og rømme.

Eller hva med å droppe hele potetsalaten og heller servere en stor bolle gresk salat som tilbehør neste gang? Jeg synes det er enda bedre og det er i allefall mye sunnere! Kutt opp gode bigfftomater, agurk, løk,grønn paprika, oliven, litt bladsalat kanskje, og server med olje/eddik-dressing eller olje og sitronsaft. Det er en sunnere variant til grillmaten enn potetsalat som er kremet; mye mer vitaminer og garantert mindre karbohydrater og fett.

bbq veges

Husk også at du kan spare inn på karbohydratene i drikkeveien, velg karbohydrat og /eller kaloriredusert pils til matdrikke eller velg rett og slett iskaldt sunt og godt vann, gjerne smakstilsatt med sitron/lime -skiver, frossne bær, appelsinskiver og annen frukt.  En mix av farris og eplemost er også godt og et bra alternativ til barna imellom all brusen.

Sist, men ikke minst så husk på at engangsgrillene ikke er noe spesielt godt alternativ verken med hensyn til miljøet eller smaken av grillmaten. Så hva med å skaffe en  liten bærbar kull eller gassgrill? Lønner seg gjør det sikkert på sikt også…

God grilling & fortsatt god sommer!

Skrevet av Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.