Drikke, Ernæring, Grønne godbiter, Helse, Juicing, Oppskrifter, Økologisk, Raw Food, Vegetar

JUICING – fem om dagen i en frisk drink!

En fin og velsmakende måte å i seg både fem og ti om dagen på er å lage seg juice av godsakene. «Juicing» betyr rett og slett at man presser plantesaften ut av fruktene og/eller grønnsakene, enten manuelt eller mekanisk, med mer eller mindre avanserte juicepresser.

Philips juicemaskin eller saftpresse om du vil, er best i test og kan anbefales. Ikke minst kan man legge hele frukt og grønnsaker rett i maskinen uten å måtte skjære de i biter først og man får dessuten maksimalt mye jucie ut av frukten med denne maskinen.

Man skulle tro at jucie ikke er sunnere enn hverken hele frukt eller smoothies der deler av fruktkjøttet og det sunne fiberet er med, men tilhengere av denne trenden argumenterer med at det er mer lettopptagelig for kroppen dersom man kun har med saften.

Det at kroppen får hvile fra å jobbe med fiberet antaes å gjøre det lettere for organismen å ta opp næringsstoffene og vitaminene. Når vi lager juicie gjør altså juicemaskinen det arbeidet som kroppen vår ellers har måttet gjort og nyrer og lymfer får hjelp til å kvitte seg med avfallsstoffer som gjør oss syke og slappe.

Tilhengere av juicing mener også at dette er en real immunsystemsbooster som både hjelper kroppen med å kvitte seg med toxiner og som kan forebygge kreft på lang sikt. Mange fortrekker dessuten juice fordi det er mer lettdrukket og ikke metter såmye som f.eks smoohies, men alikevel har like høyt innhold av vitaminer i ett glass.

Fordelen med fersk juicie er at du alltid vet akkurat hva du får i deg og at det foruten å smake mye bedre enn ferdiglaget juice fra butikken heller ikke er pasteirusert. Pasteiruseringsprossesen gjør nemlig at mange av vitaminene og mineralene går tapt.

Bruk helst økologiske råvarer når du lager juicer sånn at du forhindrer kjemikalier fra skallet i juicen din. Om ikke annet må du alltid vaske frukten og grønnsakene godt! Grunnen til at vi beholder skallet på og bare skyller er at mye av næringen sitter i og like under skallet. Men når det gjelder f.eks appelsiner er det alikevel lurt å fjerne skallet før juicingen slik at drikken ikke blir for bitter. Det er også lurt å tilsette en olje av god kvalitet i juicen, slik at man sikrer seg best mulig opptak av de fettløselige vitaminene. Det samme gjelder forøvrig når du lager smoothies. Tenk da sunt og riktig fett, eksempelvis ekstra virgin kokosnøtt eller olivenolje.

For ekstra sunn juice uten for mye kalorier og fruktsukker, er det lurt å bruke en miks av både frukt og grønnsaker, gjerne med hovedvekt av grønnsaker. Sitrusfrukter, ananas o.l er fint for å gi sødme og for å balansere smakene slik at grønnsakssaftene ikke blir for fremtredende. Ellers kan man også bruke alt mulig; som epler, pærer, gulrøtter, appelsiner, mango etc. samt også div. krydderurter, for å nevne noe. Tenk kombinasjon av syre og sødme for de beste juciene!

Husk også å kun lage den mengden med juice som du/dere har tenkt til å drikke opp med en gang, da juice som blir stående fort kan skille seg og bli sur. Dessuten smaker den jo så mye bedre helt fersk.

Her er en oppskrift fra Bama, som de har kalt «Barnas Favoritt«:

Eple, pære, gulrot, sellerirot og litt lime 🙂

Super og 5 om dagen i noen få slurker som barna kommer til å elske! Server i glass tilsatt is for best smak. Frukten tilslører noe av smaken fra grønnsakene. Ellers er det med juicing som når man lager smooties (som igrunn kun er juice der også fruktkjøttet er tatt med å blendet inn i drikken), at det kun er fantasien som setter grensene for hvilke frukter, urter og grønnsaker man vil eksperimentere med. De finnes for øvrig mange oppskrifter på nettet og BAMA har dessuten diverse instruksjonsvideoer på sidene sine som er enkle å følge.

Resultatet av jevnelig drikking av ferskpresset juice skal kunne bli både styrket immunforsvar, renere hud og til og med øket stoffskifte som følge av at kroppen blir mer i balanse. Så da spørs det om man ikke burde kaste seg på trenden og ønske seg juicemaskin. Gode råd fra viderekommende «juicere» taes i så måte imot med takk!

Skrevet av Christel Rønvik Håvoll 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 thoughts on “JUICING – fem om dagen i en frisk drink!

 1. *går ut på kjøkkenet og lager tidenes juice*… jeg elsker juicing, og drikker gjerne en halv liter hjemmepresset frukt+grøntjuice til frokost.

 2. Jeg liker å juicefaste. Begynte med det i fjor (sommer, siden det er anbefalt å faste når det er varmt ute), og kommer til å gjøre det igjen i år. I fjor ble det 5 dager. I år tenkte jeg å prøve litt lengere. Det er en rar opplevelse å se kroppen kvitte seg med avfallstoffer, og det får en til å tenke på hva maten man ellers putter i seg inneholder.

  Jeg liker denne oppskriften:
  5 appelsiner, 1 grapefrukt, 3-5 selleristenger, 1 sitron og ingefær. 🙂

 3. Takk for inspirerende blogg om juicing. Jeg har akkurat bestilt min egen Philips juicer som jeg venter på i spenning i disse dager! Gleder meg til å prøve ut masse juice oppskrifter :-). Fant også masse annet inspirerende i bloggen din! Kommer garantert tilbake!

 4. Hei! Kjempefine tips til juice, fikk så lyst å kjøpe meg juicepresse nå! Hvilken modell er det du har i din philips? Er jo så mange forskjellige, til veldig varierende priser..:)

  1. Et tips er å sammenligne de ulike funksjonene til de forskjellige modellene. Det er ikke sikkert det er nødvendig med den aller siste utgaven for deg så lenge det kan være en del å spare!?!? 😉

 5. Hei. Kjempefint innlegg om juicing. Jeg vurderer sterkt å skaffe meg min egen maskin, men er litt betenkt med tanke på renhold. Hvor vanskelige (eventuelt lette) er maskinene å rengjøre for en stundent i hybelleilighet med dårlig plass i oppvaskkummen, og hvor ofte må de rengjøres?

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Juiceren skal vaskes hver gang den brukes, og det aller enkleste er rett etter bruk når fruktkjøtt etc. ikke har tørket inn. Jeg kjenner best juiceren som er nevn i artikkelen, den består av fem deler som tas fra hverandre og vaskes. Det følger med en liten oppvaskbørste som kommer til i kroker og kriker. Filteret er det som trenger grundigst rengjøring siden det er her fruktkjøttet siles og setter seg litt fast. De andre delene holder det nesten bare å skylle. Med en god rutine og vask etter hver bruk, kan juicing bli en positiv opplevelse. Lykke til! 🙂

 6. Vi juicer hver dag 5-10 grønnsaker,så tar vi det opp i en blender med masse frosne bær,olje,krydder: gurkemeie,ingefær,kanel,,,,da blir den tykkere og ligner nesten på en smoothie.Nydelig og friskt..Bruker ikke frukt pga av sukker……Vi legger en tynn søppelpose (fra kommunen) i den delen der avfallet kommer.
  Det blir en vane å vaske/skylle delene…nå går det som en lek.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.