Alternativ til, Behandling, Drikke, Ernæring, Helse, Livsstil, Naturlig, Oppskrifter, Økologisk, Prakisk tips, Urter, Velvære

Naturterapi og kjerringråd for helse og glede

Det er mye man selv kan gjøre av egenpleie i sitt eget hjem, uten å måtte oppsøke sertifiserte terapauter eller gå til innkjøp av kostbare remededier. Velprøvde kjerringråd foreksempel, kan være like virkningsfulle som dyrere behandlinger, men har du mange og sammensatte helseproblemer kan det være vel verdt å la en sertifisert terapaut ta en kikk på problematikken.

Naturterapauter behandler hele mennesket og ikke bare sykdomssymptomene, med andre ord en helhetlig behandlingsform som enkelt fortalt går ut på å stimulere og balansere energien. Til dette brukes det ulike metoder, eksempelvis urtemedisin (phytoterapi), akupunktur og sonterapi (refleksologi), homøopati og blomstermedisin eller man kan ta tester på eventuelle matallergier og intoleranser, rense kroppen med detox-fotbad, gi ørebehandling (otopati) og en rekke andre mer eller mindre veldokumenterte behandlinger, herunder de mer kontroversielle og omdiskuterte alternative behandlingene, eksempelvis healing, aura og chakrabehandling, med eller uten krystaller involvert, tankefeltterapi (TFT) o.l.

Her må hver enkelt se an hva som virker fornuftig og en viss porsjon sunn skepsis er nok greit å ha i bakhodet i jungelen av tilbud. I visse tilfeller er nok et ordinert legebesøk det beste å anbefale og andre ganger kan man med litt egeninnsats og egenomsorg drive plagene bort før de antar alvorlig karakter.

Eksempel på en slike plager er blandt annet den folkelige forkjølelsen eller problemer med b.l.a urinveiene, slik som begynnende blærekatarr. Selv har jeg en skikkelig «heksedrikk» av en styrkebuljong som jeg sverger til de gangene jeg brygger på noe øre/nese/hals plager, oppskrift følger her :

SUPERBULJONG

1) Fritt valgt av buljong som base, grønnsaks-, kylling- eller kjøttbuljong – den du selv foretrekker, men helst økologisk!

2) Press ett helt hvitløksfedd oppi, eller mer hvis du greier å få det i deg.

3) Finhakk en skive ingefærrot, ca. på størrelse med en mynt, har du ikke fersk ingefærrot kan du erstatte det med ingefærkrydder.

4) Finhakk et par chilliskiver eller en hel liten piripiri som du har oppi. Kan godt koke med, men ikke nødvendig.

5)  Avslutt med ett timiandryss, det er både slimløsende og godt mot kløende hals og tette bronkier.

Det gjør ikke så mye om du mangler en av disse ingrediensene, jeg skal love at denne drikken løser godt opp likevel. Husk å ha papirlommetørkler tilgjengelig når den inntas ;)!

En hjemmelaget hostesaft, en erstatter mot kløende hals, får du ved og blande honning, olivenolje og sitronsaft, det er dessuten kjernesunne ingredienser som er kjempebra for den generelle helsen. Det er også bra å bare tygge på litt timian når man er forkjølet.

Jeg kan heller  ikke få lovpriset effekten av å ha en liten flaske med eukalyptus eller peppermynteolje i husapoteket, men husk at det må være ren eterisk olje og at den alltid bør fortynnes først. NB: Det frarådes at man bruker slike sterke eteriske oljer samtidlig med en homøopatibehandling, da det antaes at det forstyrrer effekten av de homøopatiske midlene.

Måten jeg bruker slike oljer på er enten til inhalasjon i dampbad ved f.eks bihulebetennelse, da det virker både slimløsende og desinfiserende, eller jeg har det utspedd med litt tomtomBABY Babyolje rett i badevannet. Det er også forfriskende og høyner det generelle velværet dersom man brenner denne typen oljer i oppholdsrommet til den syke. Oljen kan også brukes til å lage halspastiller av, da drypper man rett og slett et par dråper på en sukkerbit og voilà så har man en velsmakende pille for frisk pust – særlig populær blandt de minste. Populær blandt de minste er også velsmakende c-vitamin sugepastiller som de gjerne kan få som kosttilskudd i slike perioder.  Pluss masse frukt og grønt selvsagt, minst fem om dagen!

Mange barn (og voksne) er også plaget av astma og falsk krupp, noe som kan gi sterkt ubehag og pustevansker, det er veldig viktig å komme seg til lege for inhalasjonsmedisin hvis disse plagene gjør at at man får for lite oksygen og føler at man mister pusten. I mellomtiden vil gjerne vanndamp og frisk luft lette pustingen noe, og et annet alternativt råd er å massere tommelfingerballene da noen akupunkturpunkter med forbindelse til lungene sitter der.

Selv har jeg sørget for å ha tilgjengelig kart med oversikt over de viktigeste sonene i både hendene og på føttene, slik at jeg kan behandle meg selv for lettere plager. Det er iallefall ikke farlig å massere under føttene selv, tvert i mot virker det styrkende på hele systemet da føttene er full av reflekssoner.

Man kan finne mange slike oversikter på nettet og noen av dem har også veiledning til rekkefølge man kan massere de ulike punktene i forhold til relevante plager. Jeg anbefaler virkelig å lære seg disse enkle grepene, men har man permanente helseplager anbefaler jeg også å forsøke soneterapi hos en profesjonell behandler og eventuelt komplementere litt selv hjemme.

Som nevnt er også begynnende urinveisinfeksjoner mulig å kurere selv og jeg er av den formening at det alltid bør forsøkes før man eventuelt «kapitulerer» og går over til tradisjonell antibiotika behandling.

Jeg mener det ikke er bra for kroppen å belaste den med antibiotika og penicillin uten at det er absolutt nødvendig. Derfor anbefaler jeg te av urindrivende urter (f.eks kjerringrokk og brennesle ), samtidlig som man inntar tranerbærjucie eller aller helst konsentrerte tranebærkapsler, disse lager et surt miljø som bakteriene trives dårlig i.

Følg gjerne opp med andre sure drikker også, som vanlig appelsinjucie, uten tilsatt sukker, sukker gjør at bakteriene trives. Drikk generelt mye veske, både vann, urteteer og jucier når du er syk, det gir nesten alltid helsefordel. Husk ellers å holde deg varm i kulden det hjelper mot både urinveisplager og forkjølelse.

Ha en sunn og grønn mørketid!

Skrevet av: Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 thoughts on “Naturterapi og kjerringråd for helse og glede

    1. Hei Benedikte, beklager at ikke det kom frem , men jeg har tatt utgangspunkt i nok vann til ei raus krus, dvs 2-3 dl. Håper dette var til hjelp, mvh. Christel (artikkelforfatter). 🙂

  1. Hei.Kan superbuljongen brukes på små barn? Har ett barnebarn på 18 mnd som sliter med slim og hoste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.