Bli bevisst, Dyrevelferd, Ernæring, Helse, Klima, Kosthold, Mat, Miljøvern, Oppskrifter

Vegetariske middagsboller med hummus

IMG_6869

Å kutte ned på kjøttinntaket er ikke bare bra for helsa, det er også en veldig stor miljøgevinst. Visste du at kjøttnæringen slipper ut mer klimagassutslipp enn hele verdens transportnæring til sammen? Skog hogges ned for dyrking og beitemark til dyr. Når skog hogges ned uten at det plantes ny, frigis det CO2 (kilde: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/miljoevern/kjoett-verre-enn-bilkjoering/a/169849/)

Når det gjelder de helsemessige gevinstene, er det bearbeidet kjøtt og spesielt rødt kjøtt man anbefaler å begrense. I det røde kjøttet får vi stoffer som heter «karsinogener», som kan skade arvestoffet dna og øke risikoen for at det dannes kreftceller. (Kilde: http://forskning.no/mat-og-helse/2010/05/hva-er-skadelig-med-rodt-kjott)

Du trenger ikke bli vegetarianer for å gjøre en forskjell – alle kan gjøre noe. Kutter du for eksempel ut kjøtt én dag i uka fast, utgjør dette mye på et år. Tenk deg hvis alle hadde gjort det? Å ha en fast vegetardag er ikke vanskelig å få inn som en rutine, og den beste måten å få det til på er å notere deg noen enkle vegetaroppskrifter. Det er mye lettere å gjennomføre hvis du har planlagt på forhånd hva du skal lage, for kreativiteten slipper ofte når man kommer sliten hjem etter en lang dag på jobb og har det travelt i butikken. Dette er en kjempegod og næringsrik oppskrift på vegetariske middagsboller og hummus til – proteinrikt og smakfullt!

IMG_6861

Oppskrift på middagsboller:

Du trenger:
Kikerter
Egg
Havregryn
Paprika
Gulrot
Hvitløk
Rød chili
Koriander
Tahini (sesam paste)
Olivenolje ved behov

Mengdemessig er det bare å smake seg frem. Start med en boks kikerter, et egg, en halv kopp havregryn, en gulrot, en paprika, litt chili og tre fedd hvitløk. Tilsett litt koriander og en t-skje tahini. Sistnevnte er sesam paste og fåes kjøpt på innvandrerbutikker. Alt skal moses med stavmikser i en bolle. Er blandingen veldig løs kan du med fordel tilsette mer havregryn, er den veldig tørr kan du tilsette olivenolje. Form bollene og stek på svak varme til de er faste på utsiden. Siden dette ikke er kjøtt trenger du ikke tenkte på at det skal bli gjennomstekt – det skal bare bli fast, så stekingen går utrolig fort!

IMG_6864 - Copy

Oppskrift på hummus:

Du trenger:
1 boks kikerter
1 ss tahini
1 ts spisskummen
1 hvitløksfedd
Litt vann
En klype salt
Litt sitronsaft om ønskelig, for mer syrlig smak

Mos alt med en stavmikser.

Servering: Dander tallerkenen med middagsboller, linser, bønner, en frodig salatblanding og hummus som dip. Jeg garanterer kjempegod smak og masse herlig, vegetarisk næring!

Skrevet av: Neneva

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Vegetariske middagsboller med hummus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.