Allergi, Alternativ til, Ernæring, Helse, Kosthold, Lag selv, Livsstil, Mat, Oppskrifter, Prakisk tips, Vegetar

Egge-erstatning

Veganere og eggeallergikere har begge en ting til felles: De spiser ikke egg. Dette kan bli et problem i dagliglivet for mange – spesielt i begynnelsen. Mange matvarer (spesielt bakverk) inneholder egg, og ofte er det sånn at egg er å finne i veldig mange matvarer man ikke skulle trodd at det var i. Heldigvis er egg utrolig lett å erstatte når du lager mat hjemme!

Når det gjelder eggerstatning så er det sånn at det på en måte fungerer på samme måte som vanlige egg. Noen ganger vil du kanskje erstatte et helt egg, mens andre ganger er det bare eggeplommen eller eggehviten du vil erstatte. Dette må du finne ut før du begynner å bake eller lage mat – det finnes nemlig veldig mange forskjellige typer eggerstatninger som alle fungerer på sin spesielle måte. Prøv deg frem!

En veldig typisk og mye brukt eggerstatning, er seig frukt. Banan er et perfekt eksempel på seig frukt i tillegg til at den både er billig, lett tilgjengelig og gir bakverk det lille ekstra. Kutt opp ¼ banan og mos den med en gaffel. Mosen skal være så klumpløs som mulig. Dette erstatter et helt egg.

Tofu er også perfekt som eggerstatning, fordi det suger til seg smaken av det du lager mat med og passer i både bakverk og i vanlig matlagning. Som hovedregel, så erstatter ¼ kopp (ca. 65 ml) tofu et helt egg. Visp eller pisk tofuen i en liten bolle og husk at du alltid må bruke en bløt tofutype (silk eller soft tofu), ettersom hardere tofutyper ikke egner seg i matlagning.

En personlig favoritt for meg er linfrø og vann. Bruk 2 ½ ss finmalt linfrø (ca. 1 ss hele linfrø, hvis du vil male dem rett før du bruker dem) og kombiner det med 3 ss vann. Vent i ca. 3-5 minutter til blandingen er litt gelatinaktig før bruk. Dette erstatter et helt egg.

For å erstatte eggeplommen, bland 1 ss vanlig agar-agar med 1 ss vann. Når du har latt blandingen stå i et par minutter, kan du røre i den på nytt før bruk.

Er du veldig glad i egg på brødskiva eller i baguetten? Fortvil ikke, det er nemlig utrolig lett å erstatte egget med tofu! Du kan enten steke eller bake krydrede og/eller marinerte tofuskiver eller du kan kjøpe ferdiglagde tofupølser som du skjærer opp i biter (fåes bl.a på helsekosten).

Yogurt passer også veldig bra som eggerstatning! Bruk ¼ kopp yoghurt for å erstatte et halvt egg. I oppskrifter der du ønsker en nøytral smak, kan du bruke yogurt naturell, creme fraîche eller soyayogurt. Ønsker du en deilig fruktsmak i andre bakverk, kan du bruke frukt- eller vaniljeyogurt!

Det er også mulig å kjøpe eggerstatning i butikkene. Denne eggerstatningen kan brukes som erstatning for hele egg, eggeplommer eller eggehviter.

Skrevet av Mays Dakhil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 thoughts on “Egge-erstatning

 1. hei! takk for supre tips =) har en jente på 8 mnd som har all verdens med allergier, deriblandt eggallergi. men eg har noen spm som eg håper du kan svare på =P eg prøvde meg på brownies i dag med No Egg (ikkje fordi minsten får kake, men siden eg ammer og må holde meg unna egg), og det ble total katastrofe! har og fæl, badet i smør. det eg syns er vanskelig er at det blir mye mindre væske av egg erstatningen enn av egg, alt er jo tørt! og de fleste egg oppskrifter skal jo helst ha eggedosis, hva gjør man da? håper du kan svare på noe. er vandt til å bake masse, men no er eg helt grønn =P

  1. Hei, Rine!

   Da du brukte No Egg, blandet du det ut med vann, eller bare helte du pulveret oppi? Hvis du skal bake noe som trenger mye fuktighet fordi du ikke bruker f.eks melk, er det lurt å gå for en fuktigere eggerstatningsmetode. Her er linfrø og vann veldig bra!
   Prøv også å ha littegrann vann oppi røra hvis du syns det virker helt håpløst. Et annet tips som er veldig praktisk siden du må holde deg unna egg, er å bake vegansk. Søk opp oppskrifter som «vegan brownies» og hvis du ikke vil bruke soyamelk, kan du bare bruke kumelk. Veganske kakeoppskrifter er ofte laget sånn at de er tilpasset fraværet av egg.

   Lykke til! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.