Allergi, Alternativ til, Bli bevisst, Drikke, Kosthold, Livsstil, Mat, Oppskrifter, Prakisk tips, Vegetar

Veg(etari)aner på besøk

Å være veg(etari)aner på besøk kan både være flaut og ubehagelig. Men det går begge veier – for verten kan det i tillegg være utrolig forvirrende å lage mat til en veg(etari)aner. Hva spiser en veganer egentlig, og hvordan skal jeg tilpasse måltidet sånn at det passer veg(etari)anerens behov også?

Mange veg(etari)anere har opplevd å bli bedt på middagsbesøk, fest eller vennetreff og forventet et storslagent måltid, for så å bli servert overkokt brokkoli og bli tilbudt brun saus (som ikke er vegetarvennlig). Og er du veganer kan du som regel bare glemme alt som heter dessert og snacks. Heldigvis er det veldig lett å unngå sånne problemer ved hjelp av god planlegging og kommunikasjon mellom vert og gjest!

Først og fremst er det veldig viktig å vite om de forskjellige typene vegetarisme. Lakto-vegetarianer, lakto-ovo-vegetarianer, pescetarianer og veganer er alle forskjellige typer vegetarianere. Dette kan være viktig for en vert å vite, for å unngå at veg(etari)aneren ikke kan spise maten du har laget allikevel. Les mer om hvilke vegetarianere som spiser hva her.

Selv om du som vert vet dette, er fortsatt det viktigste en vert kan gjøre, å spørre gjestene om de har noen matallergier eller andre matpreferanser. Dette settes utrolig stor pris på av de det gjelder!

Spør også enkeltindividene om de spiser f.eks honning, gelatin, egg osv., ettersom dette er forskjellig fra person til person. Gjør ikke verten dette, må du som veg(etari)aner selv ta kontakt med verten og gi beskjed. Pass på at det er en hyggelig tone og at du gir tilstrekkelig med informasjon. For mange er «vegetarianer» og «veganer» det samme og du kan ikke forvente at alle vet hva en veganer spiser, så husk å gi spesifikasjoner på hva du spiser og ikke spiser.

Gjør det lett for deg selv og velg veganske alternativer der det går an. Hvis du vet du får en melkeallergiker eller veganer på besøk, trenger du ikke nødvendigvis å lage en helt egen rett/dessert til personen. Skal du ha ost på salaten, kan du i stedet ha det i en skål ved siden av sånn at de gjestene som vil ha ost på salaten, kan velge det selv. Så er salaten også veganvennlig. Prøv også å bruke soyamelk i desserter o.l, istedenfor å bruke kumelk. Husk at så og si ingen merker forskjell mellom mat som er laget med soyamelk og mat som er laget med kumelk!

Ikke ta unødvendige sjanser som for eksempel å sjanse på at veg(etari)anere kommer til å plukke av/ta bort kjøtt eller fisk fra retter og bare spise grønnsakene. For mange er det heller ikke akseptabelt å spise mat som har vært stekt eller bakt i samme olje som fisk eller kjøtt har blitt stekt eller bakt i. Spør alltid gjesten først, og hvis det lar seg gjøre, kan du be veg(etari)aneren å komme litt tidligere for å hjelpe deg med å lage mat. Her må også gjesten ta ansvar for å ta initiativ!

Ikke la veg(etari)aneren føle seg utelatt eller nedprioritert! Dette skjer veldig ofte, selv om det ikke alltid er meningen. Det kan være alt fra at alle de andre gjestene får utsøkte og vellagde retter, mens veg(etari)aneren sitter og pirker i en kjedelig salat bestående av tomat, agurk, mais og isbergsalat eller at det ikke er nok mat igjen, sånn at veg(etari)aneren forblir sulten resten av kvelden.

Dette er heldigvis lett å gjøre noe med! Enten så kan du låne en oppskriftsbok på biblioteket, eller du kan søke på nettet etter vegetarmat. Lag gjerne litt ekstra mat til veg(etari)aneren sånn at han/hun kan forsyne seg med mer hvis det frister.

Når det gjelder desserter og snacks, må verten huske på å  kjøpe noe som veganeren også kan spise. Prøv å lag noe vegetar- eller veganvennlig, eller kjøp noe i butikken som er det. På Norsk Vegetarforening sine nettsider finner du en oversikt over hva som er vegetar- og veganvennlig og andre nyttige tips. Ta en titt her!

Lykke til!

Skrevet av Mays Dakhil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 thoughts on “Veg(etari)aner på besøk

 1. Fint at dere belyser dette temaet.

  Pescetarianere kan ikke anses som vegetarianere, da fisk ikke inngår i en plantebasert kost (samme med egg og melk, men lakto-ovoene stjal jo navnet vegetarianer slik at man måtte kalle veganisme for veganisme)… Men ja.. fisk er ikke planter. Det er greit at de kaller seg pescetarianere om de absolutt vil ha en betegnelse, men det er altså ikke en form for vegetarianisme.

  Videre vil jeg bare si at jeg ikke synes det er flaut i det hele tatt å være på middagsbesøk som veganer. Jeg er stolt over det valget jeg har tatt, og glad for å kunne være et levende eksempel på en sunn og glad veganer. At det kan være ubehagelig er en annen sak – det kan selvfølgelig føles som om man er kravstor og vanskelig – men det er ikke flaut 🙂

  Det viktigste er å planlegge litt på forhånd, samt å være veldig klar på hva du spiser eller ikke spiser, slik at det ikke oppstår misforståelser a la «Åja, men honning er vel ikke farlig? Jeg trodde du spiste det.»

  Fin guide 🙂

 2. Takk for hyggelige tilbakemeldinger, jenter!

  Kjempeflott at du er stolt av valget ditt, Hege! Det er sikkert mange i samme «båt» som deg – håper vi! Men desverre så er det slik at mange alikevel kan føle at det er litt flaut og føle seg litt vanskelig når man ikke gjør som alle andre. Det kommer selvsagt helt an på hvordan man er som person og hva slags eventuelle kritiske spørsmål man blir møtt med fra de andre gjestene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.