Ernæring, Grønne godbiter, Helse, Kosthold, Mat, Oppskrifter

Lær av Skipper`n og spis spinat!

En undersøkelse fra Karolinska institutet i Sverige viser at inntak av små doser uorganisk nitrat som det bla. finnes mye av i spinat, øker celleaktiviteten i musklene. Så myten om at man faktisk kan få større muskler av å spise denne sunne grønnsaken er herved bekreftet! Testpersonene inntok 200-300 gram spinat pr. dag mens de syklet på ergometersykkel. Etter 3 dager viste det seg at testens deltagere trengte mindre oksygen når de syklet pga, denne økte muskelcelleaktiviteten.

Nitratet gjør imidlertid at spinaten helst ikke bør varmes opp flere ganger. Nitratet kan ved slik behandling nemlig omdannes til nitritt og nitrosaminer, noe som kan være kreftfremkallende i store mengder.

Spinat er videre rik på jern, men ikke av den såkalte Hem-typen, dessuten inneholder spinat også oksalsyrer, noe som gjør det vanskelig for kroppen å oppta jernet. For å få i seg maksimalt av spinatens jerninnhold kan det derfor være lurt å samtidlig spise noe som er rikt på C-vitaminer, da det vil hjelpe kroppen til dette.

Spinat er ellers rik på A-vitamin, B6 samt E og C-vitaminer. Den inneholder også en antioksidant (Lutein), som er bra dersom man har høyt kolesterol. På samme måte som andre grønne grønnsaker er den også en god naturlig kalsiumkilde.

Man anbefaler å skjære opp spinaten med en kniv av rustfritt stål da man ellers kan risikere at både spinat og kniv misfarges. Det aller sunneste er å spise spinaten rå, i salater eller i smoothies.

Her har jeg hentet en god smoothie-oppskrift fra nettstedet Sanabona.no :

Grønn Smoothie med spinat:

 • 2 epler
 • 1 stor håndfull spinat
 • 2 dl vann
 • 1/2 presset lime
 • 1/2 moden banan (kan gjerne være frosset)

Tilføyer dessuten for egen regning at dersom du bruker frossne spinatputer er det ikke nødvendig med frossen banan. Frossne spinatputer kan både være hjemmelaget eller de kan kjøpes ferdige. Denne oppskriften gir 1-2 glass av en meget funksjonell styrkedrikk!

Sanabona har også en oppskrift på en blåbær og spinat smoothie, du finner den ved å klikke her.

Jeg har også lyst til å dele et forslag til en pizzaoppskrift med spinat. Den er inspirert av ulike oppskrifter jeg har funnet på nett.

Spinat Pizza:

 • 1 pizzabunn ( husk litt grovmel når du lager bunn, for et sunnere resultat! )
 • 1 glass grønn pesto ( ferdigkjøpt eller hjemmelaget )
 • 75-80 gram spinat
 • 1 løk
 • ca 8 skiver parmaskinke eller lignende skinke.
 • 50 gram revet hvitost

Smør pesto på pizzabunnen, skyll spinaten og hakk løken. Fordel spinat, løk og parmaskinke på bunnen og dryss revet ost på toppen. Stek ved 200 grader i ca 11 minutter i stekeovn, eller til osten er blitt gyllen.

Ellers er det vel spinatsuppen og spinatstuingen de fleste forbinder med denne grønnsaken. begge deler kan lages av både fersk og frossen spinat og det finnes et vell av gode oppskrifter på nettet for disse rettene.

Selv liker jeg dem godt kremet og med et hint av muskat, gjerne med egg eller bacondryss oppi suppevarianten. Man kan også blande spinat oppi kjøttfarsen ( f.eks kyllingkjøttdeig passer godt til dette) og få små grønne boller som er gode å ha i supper. Pai med spinat er en annen favoritt, samt pasta med spinat.

Har du en oppskrift å dele så hører vi gjerne fra deg, for denne herlige grønnsaken har så absolutt en viktig plass i et grønt & sunt kosthold. 

Skrevet av Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.