Drikke, Ernæring, Forskning, Helse, Kosthold, Livsstil, Mat, Supermat

Kroppens syre- og basebalanse. Ph i fokus!

Maten vi spiser påvirker ph-verdien i kroppen vår og mange ernæringsspesialister mener at for mye syredannende mat i kosten kan ha en negativ effekt på helsen.

La meg først forklare litt om ph-skalaen. Den går fra 0 til 14 med ph 7 som nøytral ph. Under 7 er dermed å regne som surt mens over 7 er å regne som basisk. Blodet vårt bør være lett basisk med en ph verdi på litt under 7,4 .

I dagens samfunn får de fleste i seg alt for mye syredannende mat gjenom den daglige kostholdet, noe som gir seg utslag i ulike helseplager. Heldigvis har kroppen vår selv evne til å kvitte seg med syreoverskudd til en viss grad, bla. gjenom pusten og organer som lunger, nyre, hud, tarm og lever. Noen ganger kan det likevel bli en belastning for organismen å kvitte seg med syreoverskuddet og sykdom oppstår.

Noen ernæringseksperter  anbefaler et forhold på 20% sure matvarer og 80% basiske matvarer, mens andre som er litt mindre ekstreme mener at et 40 til 60 % forhold er tilstrekkelig for å opprettholde en god helse. Man kan iallefall være enige om at de fleste får i seg litt for mye syredannende mat, iallefall til tider. Så det å være bevisst på å innføre flere basiske matvarer kan være lurt dersom man ønsker seg en kropp som er i best mulig balanse.

Så hva er basisk og hva er syredannende mat? Her strider som vanlig også «de lærde», men det er iallefall enighet om at et øket inntak av grønnsaker er gunstig for ph-balansen. Det er også enighet om at et stort forbruk av nikotin, alkohol, kullsyreholdige søte drikker og mye koffein gir høy syrebelastning. Også store mengeder kjøtt, særlig svinekjøtt er svært syredannende og stekt/fritert samt svært bearbeid mat er mer syredannende enn rå og kokt eller dampet naturlig mat.

Ved noen tilstander kan det være ekstra gunstig og passe på syrenivået i kosten, samt å kompensere med mere basedannende mat. Det gjelder særlig ved osteoporose (benskjørhet), fibromyalgi og andre muskel/skjelett-sykdommer, ved halsbrann og andre plager fra magen som skyldes høyt syrenivå, urinsyregikt, enkelte hjerte- og karsykdommer, diabetes 2 og migrene. Det anbefales også at kreftpasienter forsøker å holdet blodet basisk.

De mest ivrige forkjemperne for basedannende dietter hevder at kreftceller deler seg raskere i surt blod ved laboratorieforsøk, men her har jeg ikke noen konkret forskningsrapport å vise til, så for spesielt interesserte vil jeg anbefale å google dette, da det er mye stoff på internett om sykdom vs. forhøyet syrenivå i kroppen.

Mat som det er bred enighet om at virker basedannende er først og fremst grønne bladgrønnsaker og andre grønne vekster med høyt klorofyllnivå. Også rotgrønnsaker som poteter, gulrøtter m.m. er basedannende og avokado er en fin basedannende frukt. Ellers de fleste gule og grønne vekster. Mandler og hasselnøtter er basedannende mens peanøtter og brune bønner er syredannende. Også urter og urteteer er bra å få i seg som basisk tilførsel, særlig brennesle-te og løvetann-te. Surmelksprodukter, særlig de usøtede er fine basedannende matvarer hevder de fleste eksperter, mens de mest ekstreme mener man skal unngå alle melkeprodukter uansett. Igjen kan jeg bare råde folk til å søke seg frem på nettet og gjøre seg opp sin egen menig.

Noen frukter og grønnsaker er sure på smak men hevdes å bli basiske i kroppen, deriblant sitron, lime, epler og eple-eddik. Dette er bra for oss hevdes det og det å drikke sitronvann og vann tilsatt eple-eddik er faktisk altså ikke forsurende, men derimot sunne alternativ til kullsyreholdige og koffeinholdige forsurende drikker. Trenger du søtningsmiddel, tilsett honning, også det sies å være basisk.

Videre har vi endel mineraler som påvirker syre-base balansen. Kalsium, magnesium, kalium, jern og sink finner vi på den basedannende siden og svovel, fosfor, klor og kisel finner vi på den syredannende enden av skalaen.

Har du syrerelaterte lidelser anbefaler terapauter derfor ofte  at man prøver tilskudd av enten kalsium eller magnesium.  Kalsium blir særlig gitt til benskjøre pasienter og magnesium særlig mot muskelkramper og ved migrene. Magnesiummangel sees ofte hos fibromyalgi og migrenepasienter.

Et kjerringråd mot akutte syreplager, f.eks ved ekstrem halsbrann, er å røre ut en halv til en hel teskje med natron i vann og drikke dette. Natron er syrenøytraliserende. Dette rådet har jeg selv prøvd, med stort hell. Et annet kjerringråd mot slike lidelser er å spise rå potet, dette rådet har jeg ikke testet men potet er jo en basedannende grønnsak med mye stivelse så jeg vil anta at det hjelper.

Stikk i strid med hva de fleste umiddelbart vil tro så er det også noen sterke/kryddrede vekster som er basedannende. Det gjelder for både ingefær, pepperrot og hvitløk.

Alt i alt så tror jeg at om man modererer de fabrikkfremstilte syredannende matvarene som inneholder mye hvitt mel, proteiner av dårlig kvalitet, transfett og sukker, så er man et godt stykke på vei. Kullsyreholdige og koffeinholdige drikker bør også begrenses, samt nytelsesmidler som alkohol og nikotin. I perioder der man likevel inntar for mye syredannende mat og drikke bør man iallefall tenke kompensering og passe på å få i seg nok grønnsaker og kanskje også et tilskudd av såkalte «supergreens» i pulverisert eller flytende form (hvetegress, spirulina e.l).

Videre er stress og for lite fysisk aktivitet noe som hevdes å kunne øke syrenivået i kroppen. I motsatt fall så virker mosjon og et fredelig sinn harmoniserende på ph-balansen vår. Sist, men ikke minst er det svært viktig å drikke nok rent vann uten tilsatt kullsyre, for å hjelpe kroppen til å kvitte seg med overskuddsyre og andre uheldige stoffer. Ingenting hjelper bedre på kroppens renseprosses som rent vann av god kvalitet, som vi er så heldige å ha her i Norge.

Ble du inspirert til en grønnere livsstil nå? Det ble iallefall jeg. Ikke minst skal jeg prøve å stresse litt mindre og finne den gode og harmoniserende mosjonen gjenom enda flere turer i skog og mark. Ha en fin og basisk høst kjære lesere!

Skrevet av Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Kroppens syre- og basebalanse. Ph i fokus!

  1. Hei 😀 Jeg ville bare si at jeg har laget en blogg om det psykiske og det vi tenker om alt i hverdagen.Alt fra mat til litt aha opplevelser og selvfølgelig grønn og skjønn sminke. Den handler om hvordan folk skal klare å bli lykkelige helt på egenhånd og ikke misunne andre men komme seg opp og ut her i livet. Det blir en moderne blogg med alt naturen har å by på og den er 100 prosent dyrevennelig og alt annent vennlig.Den er litt dyp for det er hverdagstanker men det kommer etterhvert masse annent snæx.Det blir en tankevekkende blogg så hvis navnet kjunne kommet med på den listen hadde jeg blitt sjeleglad 😀
    Ha fortsatt en super dag. Klem fra Madelene

  2. Så lærerikt og konsist innlegg! Jeg ble faktisk litt klokere på ph av dette innlegget enn av alt annet jeg har lest om ph på nettet 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.